A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
Sport :: Humor 
 
the hungarian world connection 

GONDOLATOK
Mozart és Szakcsi Lakatos
Lovamat kötöttem
 Esterházy János rehabilitálását kérik
 Gondolatok tavaszelõn, avagy fecskék és bõröndök
 Hölgyek korcsolyával
 Gondolatok szellemi megmaradásról
 Gondolatok

 

 ROVATOK
 Forma1
 Mozaik
 Zsebsite
 Dömötor Ödön
 Táltos Ákos


 FÓRUMOK
 Hozzászólás

Mozart és Szakcsi Lakatos

április 2.

Rendkívüli élményben volt része a zenebarát közönségnek március 23-án. A Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében. Úri huncutságok címen meghirdetett ifjúsági hangversenyen eloször Haydn, majd Beethoven muzsikája után valódi csemege következett: Mozart Koronázási zongoraversenyének eloadásában közremuködött Szakcsi Lakatos Béla, az ismert jazz-zongorista.

Mint a muvész elmondta, régi szerelme a klasszikus zene, de mivel igazi világa az improvizáció, tanulmányai után a jazzmuzsika felé fordult.

Mostanában divatos irányzat világszerte, hogy jazz-zenészek klasszikus muveket adnak elo, illetve közremuködnek eloadásukban. Erre jó alkalom Mozart, aki annak idején gyakran nem jegyezte le kottán saját zongoraszólamát, mondván, hogy o úgyis tudja, mit kell játszani. Ily módon remek alkalom nyílik az improvizáció mestereinek, hogy a zenekar kíséretével valami egészen eredetit hozzanak létre. Szakcsi Lakatos Béla saját bevallása szerint eddig még nemigen állt közönség elé ezzel a stílussal, bár mintegy tizenöt-húsz éve tanulmányozza a klasszikus szerzok muveiben eloforduló improvizációkat.

Eddig a magyarázat. Ami azonban következett, az szinte hihetetlen, és természetesen teljesen leírhatatlan. Elindult Mozart lakkcipoben, fehér harisnyásan, parókában, sétapálcával, aztán hirtelen elragadta a forgószél, felrepült a magasba, táncolt egy tisztáson, keleti udvarokba tévedt, aztán megint kopogott az úton a lakkcipo, végig a bécsi utcán, robogtak a hintók, aztán megint a forgószél, mely elröpített minket valami izgalmas, keleti világba, hogy aztán ismét visszatérjen a parókához és a díszmenethez. Mindez valami varázslatos egységben, mintha egy sosem hallott mesét mondanának.

Döbbenetes volt a hatás. A közönség (néma csendben ülve - ami tekintettel arra, hogy ifjúsági koncert lévén sok gyerek és ifjú ember volt jelen - nem számít általános jelenségnek) idonként észbe kapott és visszacsukta leesett állát, a zenekar (a Nemzeti Filharmonikusok Hamar Zsolt vezényletével) csupa figyelem, fül és mosoly, hitetlenkedo ámulat mindenütt, s a végén a hatalmas taps, mely nem engedte el a mestert, hanem újrázásra kérte. Pironkodva be kell vallanom, hogy Mozart nem a kedvencem, és a jazzért sem rajongok igazán, de most boldog vagyok, hogy családommal együtt részese lehettem ennek a fantasztikus élménynek. Két géniusz találkozott itt a zene különbözo területeirol, s úgy tunt, kiválóan értik egymást. via

ennyi
Impresszum | Hirdetési árak | © 2000 Magyar Krónika Rt