A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
Sport :: Humor 
 
the hungarian world connection 

GONDOLATOK
 Esterházy János rehabilitálását kérik
 Gondolatok tavaszelõn, avagy fecskék és bõröndök
 Hölgyek korcsolyával
 Gondolatok szellemi megmaradásról
 Gondolatok

 

 ROVATOK
 Forma1
 Mozaik
 Zsebsite
 Dömötor Ödön
 Táltos Ákos


 FÓRUMOK
 Hozzászólás

Gondolatok tavaszelõn, avagy fecskék és bõröndök

február 24.

Február van megint, egyre korábban világosodik, a télikabátot is kiskabátra, dzsekire cseréltük már. Bár még az éjszaka sötétjébe csörög bele a vekker, legalább mire az utcára érünk, már világosodik, s a buszon utazva, már hunyorognunk kell, mert szemünkbe süt a nap.
Megvallom, ilyenkor nehezen viselem a bezárt városi, irodai életmódot, szívesen vágnék neki hét határnak. Sõt, pironkodva bár, de irigylem a költözõ madarakat, akik ilyenkor valami bizsergést érezvén szívük és szárnyuk táján, elõveszik és leporolják a bõröndöt, aztán átnézik a ruhatárat, mire is lesz szükség a másik hazában, ahová nyáridõn járnak.
A szalonkák korán jönnek. Talán már itt cikáznak erdeinkben. A fecskék egyre többször gondolnak haza, hogy vajon megvan-e még a fészkük, vagy szorgos munkával újat kell majd tapasztani a fiaknak. Az egyiptomi melegben sétálgató gólyáknak pedig hirtelen összefut a nyál a szájában, ha a hortobágyi békák ízére gondolnak.
Jönnek, mennek égi vándorutakon, néha a tengeren járó hajókon megpihenve, fáradtan, de kitartóan. Tudják, idõnként fáradságos munkával, nagy utakat megtéve jut csak haza az ember, akkor rak csak fészket, akkor nevelheti a fiókákat, hogy aztán megtanítsa õket is repülni.
Repülni, utazni persze lehet gondolatban is, soha nem járt tájakon, soha nem képzelt szépségek között. Meg aztán itt a tévé, az Internet, csak úgy ontja magából a szebbnél szebb képeket. Ilyenkor az ember roppant kicsinek és esendõnek érzi magát. Annyi szépség van a világon, és õ még olyan keveset látott belõle. Pedig dolgozott is, gyereket is nevelt, mégsem látta a piramisokat, mégsem ért keze egy kanadai mammutfenyõ törzséhez, s nem látta a naplementét a hawaii tengerparton.
Nehéz is a madárnak, meg könnyû is. Néha szeretném autóstoppal bejárni a világot, de nem merem. Meg aztán már családom is van. Nyugaton ilyenkor, harminc és negyven között persze már nem gond az utazás. A magyarok meg keresik a lehetõséget, az olcsó szállást (turista vagy ifjúsági hoteleket, campinget) viszik a hátizsákot, a konzerveket, vagy otthon maradnak. Esetleg a gyereket elküldik egy-két hétre a vidéki nagymamához, már ha van ilyen, és vállalja a csemetét…
Szóval a napsütés mellett is elfog néha a keserûség. De azért örülök, hogy süt a nap, jön a tavasz, hamarosan a nyár is. Örülök, hogy nemsokára megérkeznek a fecskék. Többen persze, mert mint tudjuk, egy fecske nem csinál nyarat. Talán egyszer nálunk is, nekünk is nyár lesz.

ennyi
Impresszum | Hirdetési árak | © 2000 Magyar Krónika Rt