A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connectio 

 ROVATOK
 Dömötör Ödön
 Táltos Ákos

 CíMLAP
Dömötör Ödön: Alsótitkár Foxowitz Nyilatkozik

Magyar Krónika, Montreál

Dömötör Ödön

Mr.F. jólismert ’Undersecretary of Defense’, azaz közvetlen alantasa Sec. Rumsfeldnek. Richard Perle, Condie Rice és Dick Cheney –vel karöltve õk négyen fújták a roham-trombitát Irak ellen a legharsogóbban, õk vették rá az Elnököt, hogy rájuk hallgasson, és nem Colin Powell-re, aki -mint a generálisok nagy többsége -meggyõzõdéses háború-ellenes.

Mr. F. nem túlgyakran ad interjút, de szárnysegéde, aki jól ismeri a Krónikát rábeszélte és végül is találkoztunk egy Georgetown-i delicatessen hátsó szobájában. Mr. F. egy corned beef szendvicset majszolt, míg én pastramit választottam rozskenyéren. Mikor az utolsó morzsa is eltûnt, akkor elõjöttem az elsõ kérdéssel.

Mr.Alsótitkár, az Elnök a Repülogép-anyahajó fedélzetérõl ünnepélyesen kijelentette, hogy az iraki háborúnak vége van. Az irakiak valószínûleg nem kapták meg az üzenetet, mert azóta több amerikai katonát öltek meg, mint a csata hevében.....

Mr.F.: Ez igaz, mert a beszédet nem fordították le arabra. Tolmácsunk épen szabadságon volt.

D.: Mr. Alsótitkár, ezzel azt tudatja velem, hogy csak EGY arab tolmács mûködik a minisztériumában?

Mr.F.: Csak ideiglenesen! A három másikat Irakba küldtük, azok közül egy a megszálló csapatok parancsnokságánál szolgál, a második az ottani egyesült US és iraki olaj- vezetõség rendelkezésére áll, a harmadik pedig a texasi ’born again’ dogmát fordítja a shiita Ayatollah teológusainak.

D.: Mr.Alsótitkár, nincsenek arabul beszélõ katonák az amerikai hadseregben?

Mr.F.: Van több száz, de azok Koreában szolgálnak.

D.: Mr. Alsótitkár, elismert katonai szakértok szerint óriási hiba volt rohamcsapatokat használni városi rendfenntartásra, ami logikusan egy rendõri tevékenység. Kinek az ötlete volt?

Mr.F. Ne említsünk neveket. Ha tudni akarja a Parancsnok több száz MP-t (Military Police) igényelt, de közbeléptem, mielõtt ezeket áthelyezték volna. Hogy mért? Csak egy elrettentõ példát említek: mondjuk Camp LeJeune (Va) marine kiképzõtáborból hathetes szuperszigorú újoncnevelés után 1500 bakát kiengednek a weekendre és ezek a legközelebbi városba mennek ünnepelni. Maradjon ez köztünk, de fogadok, hogy 250 MP nélkül egy óra alatt lebontanák a várost. Nem, uram, a rendõrségre itt nagyobb szükség van, mint Irakban, végül is nálunk van vagy 100 másik ilyen Camp.. Az irakiak csak õrizzék a rendet az õ hatóságaikkal.

Most azonban mennem kell, by the way, - mondja, az újságjának számolja a cehhet? Akkor itt az enyém. Nagyon örültem, viszont látásra.

D.: Köszönöm az interjút, Mr. Alsótitkár, -a viszont látásra.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2008 Magyar Krónika Rt