A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
Sport :: Humor 
 
the hungarian world connection 

 

MAGAZIN
Beszélj magyarul
Cserkészvacsora
Sapientia Alapitvány
A lélek tápláléka
Drogéria az aranyméhkashoz
Miska János

 ROVATOK
 Forma1
 Mozaik
 Zsebsite
 Dömötor Ödön
 Táltos Ákos


 FÓRUMOK
 Hozzászólás

A lélek tápláléka
M. Szabó Kata

április 2.

Gondolkodott már azon, hogy mindennapi étkezéseink során csak a testünk kapja meg a muködéséhez szükséges energia mennyiséget? De hogyan tartja életben a lelkét? S vajon sóvárog-e energiatöbblet után az elméje? Akit a jóllakottság érzésén túl, az is foglalkoztat, hogy mit tehet a saját mentális egészségéért, jó közérzetéért, nos, azoknak szól ez az írás.
Munka után lerúgni a cipot, és halk zene mellett, elterülve a plafont bámulva eltöprengeni, lelazítani, vagy esténként zenehallgatás közben elaludni, nagyszeru dolog, mindannyian tapasztaltuk.
Pszichológusokat és kórházi terápistákat évek óta foglalkoztatja a zeneterápia, amelyrol már már bebizonyosodott, hogy nyugtató, hatása mellett gyógyító ereje is van...
Arról, hogy a zene hatással lehet közérzetünkre, viselkedésünkre, már Platon és Arisztotelész is készített feljegyezéseket. A civilizáció késobb újra életre hívta az alternatív gyógymódok ezen fajtáját. A XX. század elején az I- és II. Világháborút követoen a csatákból visszatért testileg és lelkileg megrokkant katonáknak, veterán zenekarok játszottak Amerika-szerte, a keleti parttól a nyugatiig, szinte minden kórházban. Eloször csak kedélyjavítóként alkalmazták a zenés délutánokat, késobb az orvosok gyógyulási folyamatokról is beszámoltak. Ezek a tények sarkallták arra a kórházak vezeto professzorait, hogy végre képzett szakemberek (és a zene) segítségével gyógyítsanak magatartás-kommunikációs problémákkal és lelki zavarokkal küzdo betegeket. Zeneterápiát oktató program elsoként a Michigani Egyetemen indult 1944-ben. Az intézmény fennállásának 50. évfordulóján pedig megalakult az Amerikai Zeneterápiás Társaság (AMTA), majd rá néhány évvel a kanadai is.
A kutatások a mai napig folynak Svédországban, Németországban Kanadában, és az Egyesült Államokban is. Ami biztos, hogy sikerrel alkalmazzák Alzheimer-kor, Autizmus, elmezavar, fizikai rokkantság, agysérülés "ellen", de bevált mint általános fájdalomcsillapító, valamint alkalmas gyermekkori érzelmi zavarok korrigálására, és a személyiség fejlodésben mutatkozó hiányosságok "pótlására".
A Waterloo-i székhelyu Kanadai Zeneterápiás Társaság hosszútávra alkalmazott zeneterápiás módszerei, tudományos igénnyel bizonyított eredményeket mutattak fel: fejleszti/javítja az öntudatosságot, az önmagadról kialakított képet, növeli a kommunikációs képességet, redukálja a deviáns magatartásformákat.
Felmerül a kérdés, hogy miként lehet hatással a zeneterápia az egészséges emberekre, azokra akik nem küzdenek sem fizikai, sem lelki problémákkal. A beszámolók szerint, a zenealkotás az öncélú improvizálás még zenei eloképzettség nélkül is jó hatással van ránk. Kiváló stresszoldó, izomlazító, használatos depresszió ellen, lelki egyensúlyba hoz/tart, nyugtat, altat. Ez utóbbi nyugtató, hatását légitársaságok, masszás szalonok, gyógyfürdok és a budapesti I.sz. Szülészeti és Nogyógyászati Klinika is alkalmazza.

ennyi
Impresszum | Hirdetési árak | © 2000 Magyar Krónika Rt