A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 


 ROVATOK
 Mozaik
 Zsebsite
 Dömötor Ödön
 Táltos Ákos


 FÓRUMOK
 Hozzászólás

 


Kanadai Híradó - December 21, 2005

Ádám Christopher

Adócsökkentésről, egészségügyről és egynemű házasságról beszélt Harper

Stephen Harper, konzervatív vezér dominálta a kampány első hetét különböző ígéreteivel, beszédeivel és egyéb megjelenésével. December 1-én a konzervatív miniszterelnök-jelölt megígérte, hogy amennyiben 2006 január 24-én jobboldali kormányra ébredünk Kanadában, két százalékkal csökkentik a kanadai fogyasztási adót. Mr. Harper számításai szerint ez az átlag háztartásban évi 400 dolláros megtakarítást jelent. A fogyasztási adó jelenleg hét százalék, de 2011-re ezt öt százalékra kívánják csökkenteni. "Meggyőződésem, hogy minden adó eleve rossz"-nyilatkozott Mr. Harper.
Paul Martin liberális miniszterelnök ellenzi az ÁFA csökkentést. Pártja inkább a jövedelem adó csökkentése mellett érvel.
December 2-án Mr. Harper bemutatta kampányának második fontos pillérét: az egészségügyi reformot. Mint ismeretes, a kanadai állami egészségügyi ellátás minősége évek óta romlik és egyre hosszabbodnak a várólisták a különféle kezelésekre és műtétekre. Mr. Harper a várólistákat is csökkentené azáltal, hogy ha a páciens rövid időn belül nem tud megfelelő ellátásban részesülni, akkor a tartományi kormányok kötelezve lennének a beteget másik kórházba, városba, vagy akár másik tartományba szállítani, hogy egészségügyi ellátás jogával élhessen. Bár korábban a konzervatívok a kórházak és az egészségügyi ellátás privatizálása mellett érveltek, mára teljes mértékben támogatják az ingyenes, állami rendszert. "Minden pácienst egyforma bánásmódban kell részesíteni, attól függetlenül, hogy tud-e fizetni, vagy sem. Nem lesz  párhuzamos privatizált egészségügyi rendszer.
Az adócsökkentés és egészségügy kérdése mellett, Mr. Harper kitért az egyik legvitatottabb témára is: az azonosneműek házasságára. Az homoszexuálisok házassága elismert és törvényes Kanadában, miután júniusban a liberális kisebbségi kormány-a szeparatisták és Új Demokraták támogatásával-törvénybe iktatta az új házassági indítványt. A konzervatívok hevesen ellenezték a házasság új értelmezését. Mr. Harper kijelentette, hogy egy jobboldali kormány ismét szavazásra vinné a kérdést a parlamentben. Amennyiben a törvényhozás felhatalmazza a kormányt, hogy állítsa vissza a házasság hagyományos definícióját, a Harper-kormány ezt megtenné. Az állam azonban továbbra is elismerné azokat, akik már egynemű házasságban élnek. Ha 2006-ban a konzervatívok győznek, várható hogy csak kisebbségi kormányt tudnak alakítani és így nem lesz elegendő mandátumuk a  parlamentben ahhoz, hogy a házassági törvényt, módosítsák, hiszen a liberálisok nagy része, az Új Demokraták és a Bloc Québécois támogatja a jelenlegi definíciót. Mr. Harpernek kényes téma a homosz exuálisok házassága, hiszen pártján belül  erős evangélikus, újkeresztény szárny is van, amely hevesen ellenzi a liberális intézkedést. Kelet-Kanadában sokan túlságosan jobboldalinak tartják a konzervatív vezért, ezért vigyáznia kell olyan kérdéseknél, mint az abortusz és az azonosneműek házassága, nehogy elriassza az amúgy fiskális kérdésekben konzervatív keleti szavazótábort. A The Globe and Mail című napilapban megjelent felmérés azt mutatja, hogy a lakosság 50 százaléka nem akarja újra vizsgálni az azonosneműek házasságának kérdését, míg 44 százaléka azt szeretné, ha a parlament ismét foglalkoznék az üggyel.

Paul Martin betiltaná a pisztolyokat

Toronto egyik legveszélyesebb negyedében-Jane-Finch-ben-jelentette ki Paul Martin miniszterelnök, hogy  ha liberális pártját újra megbízzák a kormányzással, egész Kanadában  azonnal betiltaná a puskákat. Az utóbbi hónapokban jelentős mértékben növekedett a Torontóban elkövetett gyilkosságok száma és a különböző bűnszervezetek veszélyesebbé tették Kanada legnagyobb városának egyes negyedeit. Idén több mint 50 ember halt meg Torontóban fegyverek által. A 325 millió dolláros, fegyver-ellenes program értelmében, a kormány elkobozná a törvényesen megszerzett és regisztrált puskákat és kárpótlást ajánlana azoknak, akiktől lőszerüket elvették. Egyedül a rendőrség tarthatná meg fegyvereit. "Elfogadhatatlannak tartjuk azt a veszélyt, amelyet ezek a fegyverek jelentenek kanadaiak számára--"Mondta Mr. Martin.
Stephen Harper, a konzervatív párt miniszterelnök-jelöltje negatívan nyilatkozott a liberális tervvel kapcsolatban. Szerinte az a probléma, hogy a liberális kormány nem változtatta meg a jelenleg hatályban lévő, túlságosan enyhe törvényeket.  A konzervatívok azt szorgalmazzák, hogy akik bűntetteket követnek el, hosszabb börtön büntetést kapjanak. A jobboldal nem támogatja a fegyverek betiltását és kötelező beszolgáltatását.
A National Post című napilapban közölt adat szerint, 2003 december óta Kanadában több mint kétszázan haltak meg lőfegyverrel elkövetett bűntettek miatt.

A parlamenti pártvezérek kedvenc karácsonyi emlékei

Az közelgő karácsonyi ünnepek miatt várható, hogy a kampányoló politikusok nyilatkoznak arról, miként töltik az ünnepeket és elmesélik kedvenc karácsonyi emlékeiket. A The National Post című lap december 9-i számában közzétett cikk a vezető politikusokat személyesebb szemszögből mutatja be  olvasóinak. Megtudhatjuk azt, hogy Paul Martin liberális  miniszterelnök kedvenc karácsonyi emléke az, amikor sok évvel ezelőtt először vitte ki három fiát a háza mögötti erdőbe, hogy kivágjanak egy Karácsonyfát az ünnepekre. A fa túl nagy volt és amikor bevitték a házba, leverték a fele lámpát, aztán annyira lenyírták a fát, hogy a végén szögletes alakú lett a fenyő.
Stephen Harper gyermekként leginkább a Karácsony előtti várakozást és izgalmat szerette,  valamint azt, amikor ugyanazt a karácsonyi filmet 12-szer nézhette meg.
Jack Layton, a baloldali Új Demokrata Párt vezető pedig örömmel emlékszik vissza azokra a napokra, amikor gyermekként édesapjával a Messiás kórust énekelte Karácsonykor.

Hol állnak a pártok?

A The Globe and Mail című napilap december 9-ei számában közzétett Ipsos Reid közvélemény-kutatás szerint, továbbra is vezet a Liberális Párt. A liberálisok 36 százalékon állnak, a konzervatívok 30 százalékon, a baloldali Új Demokrata Párt-nál (NDP) 15 pontot mértek, a Bloc Québécois-nál 14 százalékot és a Zöld Párt most 5 százalékot tudhat magáénak. Csak a liberálisoknak és konzervatívoknak van reális esélyük kormányalakításra, bár valószínű, hogy ez kisebbségi kormány lesz.
A mai felmérés alapján újabb--de az előzőnél gyengébb--liberális kormány kerülne hatalomra. A 2004-es választáson a lakosság 37 százaléka szavazott Paul Martin pártjára. A közvélemény kutatás azt is kimutatja, hogy a  konzervatívoknak jó esélyük van  kormányalakításra, hiszen amennyiben csak 2-3 százalékkal növelik támogatottságukat, számos ontarioi választókerületben a konzervatív jelelölt győzne. Ezért elképzelhető az, hogy a liberális pártra többen szavaznak, de  a konzervatív ellenzék több egyéni mandátumot szerez.

Québecben a szeparatista Bloc Québécois továbbra is rendkívül erős. Itt a Bloc Québécois 56 százalékon áll, míg a liberálisoknál 29 pontot mértek. 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2005 Magyar Krónika Rt.