A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 


 ROVATOK
 Mozaik
 Zsebsite
 Dömötor Ödön
 Táltos Ákos


 FÓRUMOK
 Hozzászólás

 


Kanadai Híradó - December 6, 2005

Ádám Christopher

Megbukott Kanada liberális kormánya

2005 november 28-án megbukott Paul Martin miniszterelnök 17 hónapos liberális kormánya. A három ellenzéki párt--a Konzervatív Párt, a szeparatista Bloc Québécois és a baloldali Új Demokrata Párt-- egységes "igennel" szavazott a Stephen Harper konzervatív vezér által előterjesztett bizalmatlansági indítványra. Összesen 171 képviselő szavazott "igennel",  és 133 kormánypárti képviselő pedig ellenezte a kisebbségi kormányt megdöntő indítványt. A kormány bukása után, kormánypárti és ellenzéki képviselők átsétáltak egymáshoz és kezet fogtak. Ezt követően pedig valamennyi párt képviselője elment a parlament elnöke által meghirdetett koktél-partira.

A szavazás után Paul Martin miniszterelnök frakciójához és a televíziós kamerákon keresztül az országhoz, vidám és hazafias szólamokkal teli beszédet intézett. "A kanadaiak majd ítélkeznek a neo-konzervatív, szeparatista és új demokrata szövetség felett (...) Stephen Harper Kanadája kirívóan más mint az a Kanada amit mi kívánunk építeni. Soha nem tántorodom el Kanada megvédésétől." A liberális miniszterelnök óriási kanadai zászló előtt tartotta beszédét és hangsúlyozta azt, hogy szerinte a konzervatív vezér nem hajlandó az országot megvédeni az Egyesült Államokkal és a québeci szeparatistákkal szemben. Mr. Martin azt a benyomást keltette, hogy a Liberális Párt az egyedüli nemzeti érzelmű párt Kanadában.

Stephen Harper is tartott beszédet a szavazás után, amelyben a liberális korrupcióra összpontosította  szavait. "Ez történelmi est az ország számára. Ez végét jelenti a fáradt és korrupt kormánynak , de egyben fényes jövő kezdete Kanada számára" November 29-én, a reggeli órákban Mr. Martin ellátogatott Michaelle Jean kormányzóhoz, aki kiírta a parlamenti választások dátumát, 2006 január 23-ra  A csaknem nyolc hetes választási kampány azonnal megkezdődött.

A miniszterelnök követeli, hogy a konzervatív vezér kérjen bocsánatot

Paul Martin miniszterelnök követeli, hogy Stephen Harper, a Konzervatív Párt vezetője kérjen bocsánatot, miután azt állította parlamenti felszólalásában, hogy a kormányzó Liberális Párt bűnszövetkezetekkel állt kapcsolatban. Mr. Harper szerint a liberálisok, bűnszervezetek segítségével, Québec tartomány minden törvényét megszegték ." A British Columbiai Kelownában tartózkozó miniszterelnök riportereknek elmondta: elvárja, hogy Mr. Harper vonja vissza kijelentését és kérjen bocsánatot. "A kanadaiak ennél jobbat érdemelnek. Elegük van abból, amit a parlamentben látnak és azt sem akarják, hogy az ott megszokott megnyilvánulások megismétlődjenek az országos kampányban-" nyilatkozott Mr. Martin.

Mr. Harper már jelezte, hogy nem áll szándékában elnézést kérni. "Inkább a liberálisok kérjenek bocsánatot a kanadaiaktól a korrupciós botrányokért. Itt az ideje annak, hogy a párt végre tisztázza, hogy hová tünt el több tíz millió dollár. Egy konzervatív kormány, hasonló esetben,  az illetékes hatóságokhoz fordult volna  és eljárást kezdeményezett volna a liberális párt ellen annak érdekében, hogy az állam visszaszerezze a hiányzó pénzt"- mondta Mr. Harper.  A CTV (Kanadai Televízió) információi szerint a liberális párt ügyvédi levelet küldött Mr. Harper-nek miután nem volt hajlandó elnézést kérni a miniszterelnöktől. A levelet a Blake, Cassels and Graydon ügyvédi irodán keresztül küldte a kormánypárt az ellenzéki vezetőhöz és a felszólítás figyelmeztetésként szolgált. Scott Reid, liberális párti szóvívő elmondta: itt az alkalom, amikor Mr. Harper megmutathatná vezető-képességét azáltal, hogy beismeri, hogy túlzott. Erre azonban meglehetősen kevés az esély. November 25-én, John Reynolds, a szókimondó konzervatív politikus, névtelen liberálist idézett, amikor azt mondta, hogy a liberálisok úgy szórják az állami pénzt, "mint száz drogos majom." Megfigyelők szerint a parlamentben tapasztalt rendkívül durva hangnem valószínű tovább erősödik majd a választási kampányban.

André Boisclair a québeci szeparatista mozgalom új vezetője

A szeparatista Parti Québécois 140 ezer tagja a napokban választott új vezért. A hét jelölt közül a párttagság 53 százaléka a 39 éves, nyíltan homoszexuális André Boisclair mellett voksolt. Ezzel Mr. Boisclair lett Québec tartomány ellenzéki vezetője, valamint ő lesz Jean Charest liberális kormányfő kihívója a 2007-ben esedékes tartományi választásokon. Mr. Boisclair 23 éves korában lépett be először  a politikába és az 1990-es években tárcás miniszterként szolgált az akkori Párti Québécois kormányban. Mint az a pártelnöki kampányban kiderült, minisztersége idején Mr. Boisclair rendszeresen használt kokaint. A botrányos hír azonban nem mérsékelte támogatottságát, hanem inkább növelte, különösen a fiatal párttagoknál. Mint a szeparatista mozgalom új vezéralakja, Mr. Boisclair új nyitottságot kíván mutatni a tartomány angol kisebbsége felé. A fiatal, jó megjelenésű és az amerikai Harvard egyetemen diplomázott politikus lett az első Parti Québécois vezető aki győzelmi beszédében angolul is megszólalt, nem csak franciául. "Önök teljes jogú tagjai ennek a családnak, mint bármely másik csoport Québecben" - fogalmazott a szeparatista vezér az angolokhoz intézett üzenetében. Ettől függetlenül, Mr. Boisclair megígérte, hogy amennyiben megnyeri a következő tartományi választást, azonnal napirendre tűzi a szeparatizmust és népszavazást tart a Kanadától való leszakadás kérdésében. Jelenleg jó esélyei vannak a győzelemre, hiszen Charest kormányfő megítélése mélyponton van. A lakosság 70 százaléka elégedetlen a liberális kormánnyal és Québec fele szeparatizmusra szavazna, ha ma tartanának referendumot a kérdésről. Mr. Boisclair az amúgy baloldali párt konzervatívabb szárnyához kötődik és egyik fontos célkitűzése az állam adósságának csökkentése. Ezen kívül az új vezér mérsékeltebb szeparatista mint a párt vezetőségének jelentős része.
Mr. Boisclair a 37 éves Parti Québécois hatodik és egyik legfiatalabb vezetője. Ezen kívül ő Québec tartomány első nyíltan homoszexuális politikusa.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2005 Magyar Krónika Rt.