A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 


 ROVATOK
 Mozaik
 Zsebsite
 Dömötor Ödön
 Táltos Ákos


 FÓRUMOK
 Hozzászólás

 


Kanadai Híradó - November 21, 2005

Ádám Christopher

Karácsonyi választási kampányra és januári szavazásra számíthatnak Kanadában

Lapzártakor az tűnt legvalószínűbbnek, hogy még novemberben megbukik a kanadai liberális kormány és 2006 január 9-én szavaznának az állampolgárok az új kormány összetételéről. Amennyiben az ellenzék egységesen szavaz a kormány ellen a közelgő bizalmatlansági szavazáson, biztosra vehető Paul Martin miniszterelnök kormányának bukása, hiszen a három ellenzéki párt parlamenti többséggel rendelkezik. Már úgy tűnik, hogy el is kezdődött a kampány, miután november 14-én Ralph Goodale liberális pénzügyminiszter bejelentette, hogy idén az ország nyolc milliárd dolláros többletet termelt és kormánya  30 millió dollárral csökkenti  a személyi-jövedelem adókat. A konzervatívok szerint a liberális kormány bejelentése nem más, mint közönséges kampányfogás.

A hárompárti konszenzus a kormány megdöntéséről  november 10-én született meg. A Konzervatív Párt és a Bloc Québécois-- már múlt áprilisban megvonták bizalmukat
a liberális kormánytól--most támogatják a baloldali Új Demokrata Párt (NDP) által kidolgozott, nem hagyományos, bizalmatlansági javaslatot. Jack Layton NDP vezető inditványára november 24-én szavaznának a parlamentben, amely szerint az ellenzék bizalmatlanságát fejezné ki a kormány felé és felszólítaná a miniszterelnököt, hogy 2006. január 8-án oszlassa fel az országgyűlést és hirdesse ki a választásokat 2006. február közepére. Így meg lenne a választási törvény szerinti minimum 36 napos kampány időszak. Mr. Layton és a többi ellenzéki vezető el kívánja kerülni azt, hogy Karácsonyra és az ünnepekre essék a választási kampány, ugyanis éppen ezt eredményezte volna az, ha november végén a hagyományos bizalmatlansági indítvánnyal leszavazzák a kormányt.

"Senki sem akar Karácsonyi választást. Én nem akarok egyet és a kanadaiak sem, de ez a kormány nem érdemelte ki azt a jogot, hogy ő döntsön a választások dátumáról.--" nyilatkozott Mr. Layton. A konzervatívok vezetője, Stephen Harper is pozitívan nyilatkozott a baloldali indítványról. "Gyors ütemben haladunk a hárompárti konszenzus felé, annak érdekében hogy minél hamarabb befejezzük ennek a parlamentnek a munkáját és a kormány sorsát a polgárok elé tegyük."--mondta Mr. Harper. Martin miniszterelnök viszont elutasította az ellenzéki indítványt és többször is hangoztatta: "én továbbra is kormányzok, a többiek pedig játszhatják politikai játékaikat. Majd kiderül, mi történik."

Az ellenzék által kigondolt indítvány csak erkölcsi értelemben kötelezné Mr. Martin kormányának lemondását, mivel nincs olyan törvény, amely ezt követelné. Ezért szakértők szerint az indítvány problematikus. A National Post című napilapban író Don Martin publicista szerint Mr. Layton javaslatával az a baj, hogy azt feltételezi, a parlamenti demokráciában és kormányzási jogban szürke és nem pedig fekete-fehér szabályok vannak. Már pedig a kormányzásra feljogosító törvények fekete-fehéren kiírják, hogy milyen szabályok mellett kormányozhat egy párt és azt miként lehet legitim módon, a hatalomból eltávolítani. "Amennyiben Mr. Martin nem fogadja el az ellenzék "úri" felhívását, feltételezhetjük, hogy az egyesült ellenzék majd ütheti a padlót tiltakozásban, visszatarthatják lélegzetüket amíg kékké változik arcuk és szomorkodhatnak az egész ügy antidemokratikusságán. Nem mintha a demokráciával szembenálló magatartás újdonság lenne a liberálisok számára"--írta Don Martin. Ottawában azonban naponta változik a politikai helyzet.

Mivel minden jel arra mutat, hogy Mr. Martinnak nincsen szándékában elfogadni az ellenzéki kompromisszumot--mely elkerülné a Karácsonyi szezont és lehetővé tenné azt, hogy csak az ünnepek után kezdődjék a választási hadjárat-a kanadai politikusok, minden bizonnyal, izgalmas Karácsony elé nézhetnek, amikor a bensőséges családi vacsorák helyett a hideg és sötét télben kampányolhatnak. Amennyiben az egyik közelgő ellenzéki napon--azaz november 22-én, vagy november 24-én--megbukik Kanada kormánya, ez lenne az első téli választási kampány 1979 óta. Akkor éppen a konzervatívok kormányoztak kisebbségből, de a választásokat elvesztve, Pierre Trudeau liberálisai kerültek újra kormányra 1980 februárjában.

Gerald Tremblay lett a győztes Montreálban

Gerald Tremblay-t újabb négy éves ciklusra megválasztották Montreál polgármestereként. Fölényesen győzött kihívójával, Pierre Bourque-al szemben a november 6-án megtartott helyhatósági választáson. Mr. Tremblay a szavazatok 53 százalékát kapta, szemben Mr. Bourque 36 százalékával. A lakosság 35 százaléka vett részt a voksoláson. Mr. Tremblay a québeci liberális párt támogatását élvezte. A vesztes Mr. Bourque megkísérelte a szavazatok újraszámoltatását egyes körzetekben, de mind eddig eredménytelenül.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2005 Magyar Krónika Rt.