A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 


 ROVATOK
 Mozaik
 Zsebsite
 Dömötor Ödön
 Táltos Ákos


 FÓRUMOK
 Hozzászólás

 


Kanadai Híradó - November 7, 2005

Ádám Christopher

Jean Chrétien felelős a Liberális Párt körüli botrányért

Jean Chrétien, Kanada volt miniszterelnöke (1993-2003) személyesen is felelős azért a szponzor-botrányért, amelynek keretében több száz millió dollár tűnt el az adófizetők pénzéből és került illegális úton a Liberális Párthoz, a párthoz közel álló személyekhez, illetékesekhez és liberális marketing cégekhez.

Ez került nyilvánosságra november 1-én reggel 10 órakor, amikor John Gomery bíró kiadta 3 kötetből, és több mint 1400 oldalból álló riportját.

"Mivel Mr. Chrétien, úgy döntött, hogy a kormányprogramot a miniszterelnöki hivatalból irányítja, ő felelős a program súlyosan hibás kivitelezéséért"--írta Mr. Gomery.

A botrányt vizsgáló bizottság elnöke továbbá azt is hozzátette, hogy a program nagyrészt titkos volt és az akkori liberális kormány miniszterei keveset tudtak a szponzor-program napi működéseiről. Ezért az akkori miniszterelnök és hivatalvezetője mindketten felelősek. Ezen kívül Alfonso Gagliano, a Chrétien-kormány közmunkaügyi minisztere pedig azért felelős, mert "úgy döntött, hogy állandóvá teszi a program rendellenes irányítását." Paul Martin miniszterelnököt azonban--Mr. Chrétien liberális utódját-- teljesen felmentették bármilyen felelőség alól. Mint ismeretes: Mr. Martin volt a Chrétien-kormány pénzügyminisztere.

Mr. Gomery 21 hónap óta vizsgálja az ügyet és több mint hat hónapig folytatott kihallgatásokat, melyeken Kanada volt és jelenlegi miniszterelnöke megjelent. Mr. Martin átadta az ügyet az RCMP-nek--Kanada országos rendőrségének--hogy kezdjék meg a büntetőjogi eljárást. David Scott, Mr. Chrétien ügyvédje azt ajánlja majd a volt miniszterelnöknek, hogy bírósági úton vonja kétségbe riport ténymegállapításait.

A szponzor program keretében a federális kormány 332 millió dollárt költött annak érdekében, hogy növelje Kanada profilját a szeparatizmus felé hajló Québecben és ez- által növeljék a federalizmus népszerűségét.

A CBC televizió információi szerint a Liberális Párt csekket állít majd ki a kanadai kormány részére, mellyel visszatéríti a párthoz törvénytelenül jutott pénzt, illetve annak egy részét.

Mr. Gomery 2006. február 1-én hozza nyilvánosságra második riportját, melyben javaslatokat tesz a kormánynak a további korrupciós ügyek elkerülése érdekében.

Paul Martin miniszterelnök azt ígérte, hogy a második riportot követő 30 napon belül kisebbségi liberális kormánya lemond és kihirdetik a parlamenti választásokat.

Stephen Harper, a konzervatív párt vezetője és miniszterelnök-jelöltje azonban november 1-én kijelentette: azonnal megdöntené a kormányt, még akkor is, ha ez a választásokat éppen a karácsonyi ünnepekre időzítené.

 Kanada megkönnyítené a bevándorlást munkások számára

Joe Volpe, Kanada bevándorlási minisztere kijelentette: 5 éven belül Kanada 300 ezer bevándorlót lesz képes befogadni évente a jelenlegi 225 ezerhez helyett.

Mr. Volpe rámutatott a negatív demográfiai folyamatokra, mely szerint az ország lakossága egyre idősebb és még a huszonegyedik század első felében akár el kezdhet csökkenni is, ha nem emelik a bevándorlók számát. Ezen kívül a kanadai gazdaság több állást teremt, mint ahány munkás van aki ezeket betölthetné. Ezen kívül a miniszter azt is megígérte, hogy a 700 ezer beadott és folyamatban lévő kérelmet a lehető leggyorsabban elbírálják. Vannak olyan kérelmezők, akik immár 48 hónapja várnak választ a kanadai illetékesektől.

Az új rendszer nem csak a bevándorlók számát növelné, hanem hangsúlyt fektetne a munkásokra. Jelenleg az iskolázottság és az angol, illetve francia nyelvtudás feltüntetése a legfontosabb a kérvényben.

Ezért a Statistics Canada szerint sok orvos, mérnök és értelmiségi ember kerül Kanadába, aki nem tud elhelyezkedni-mivel itt nem ismerik el a külföldi diplomákat-és a végén taxikat kénytelenek vezetni, vagy éppen éttermekben szolgálnak fel.

2004-ben 236 ezer bevándorló érkezett Kanadába. Ebből 57 százalék gazdasági okokból érkezett, míg 43 százaléka a család egyesítés keretében szerezte meg a kanadai papírokat.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2005 Magyar Krónika Rt.