A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 


 ROVATOK
 Mozaik
 Zsebsite
 Dömötor Ödön
 Táltos Ákos


 FÓRUMOK
 Hozzászólás

 


Kanadai Híradó - Szeptember 9, 2005

Ádám Christopher

Kanadai segély az Egyesült Államoknak - Történelmi katasztrófa Amerikában

A kanadai kormány három hadihajót és 1000 katonát küld a Katrina hurrikán sújtotta New Orleans városába, illetve az érintett mexikói öbölbe. Ezen kívül szeptember 3-án a kanadai Vörös Kereszt 25 munkást küldött Houston városába, hogy segítséget nyújtsanak a Texas államban elhelyezett 230 ezer menekültnek. Québec pedig 20 ezer lepedőt és törülközőt küld a menekülteknek.

New Orleans 80 százaléka került víz alá a hurrikán és árvíz következtében és bár a lakosság nagy része elmenekült, több tízezren rekedtek az Atlantisz sorsára jutott városban. Az elöntött belváros utcáin holttestek úsztak az aligátorok mellett, emelve a járvány kitörésének veszélyét. Elektromosság, tiszta víz, élelem és rendőrség nélkül teljes anarchia tört ki a déli város utcáin, ahol felfegyverzett bandák keltettek félelmet a városban maradt lakókban. Gyilkosságokról, szabadrablásról és erőszakról érkeztek sötét hírek az elhagyatott és romokban heverő városból. "Nem vagyok biztos abban, hogy élve kikerülök innen. Félek a zavargásoktól. Félek a helyiektől. Kereszttűzbe kerülhetünk" - mondta az anarchiába fulladt városban rekedt kanadai turista, Larry Mitzel, egy újságírónak.

Napokig nem érkezett a városba tiszta víz és élelem és négy napon keresztül több mint tízezer hajléktalanná vált polgár volt kénytelen otthont találni a megrongálódott, zsúfolt és forró stadionban, a Super Dome-ban. Lapzártáig összesen 59 személyről erősítették meg, hogy életüket vesztették a városban. Tekintettel arra, hogy New Orleans nagy része még most is több méteres víz alatt van, a város polgármestere, Ray Nagin szerint több ezer ember halt meg a Louisiana állambeli nagyvárosban. Egy parancsnok elmondta a CNN-nek, hogy szerinte is nagy számban haltak meg New Orleans-ban. "Talán 3000 vagy esetleg 5000.Reméljük, hogy nem több mint 10 ezer. Mississippi államban a halottak száma 161.

A közvélemény megrendülését és felháborodását az a tény váltotta ki, hogy az amerikai városban uralkodó helyzet a harmadik világ legszegényebb országaibanan megszokott állapotokhoz hasonlit. Jeremy Cook, a BBC tudosítója szerint New Orleans "úgy fest mint egy háborús zóna." Többen kritizálták a George Bush elnök által vezetett kormányt, mondván hogy a több mint 100 ezer Irakban harcoló amerikai katona sokat segíthetett volna a katasztrófa sújtotta államokban .

Chuck Strahl képviselő bejelentette hogy rákja van

Chuck Strahl, a 48 éves konzervatív parlamenti képviselő és házelnök-helyettes augusztus 22-én bejelentette, hogy tüdőrákja van. A szomorú és váratlan hírt a képviselő saját internetes honlapján közölte. "Barátaim és ismerőseim állandóan segítséget ajánlanak. A mennyországban pedig kénytelenek lesznek túlórázni azért, hogy megválaszolhassák a sok imát, amelyet értem mondanak. Egyszerűen nem lehetek keserű, mivel oly sokan nyilvánítják ki szeretetüket irántunk. Örülünk, hogy keresztény hitünk erős.

Mr. Strahl 1993-ban került be a parlamentbe a Preston Manning által vezetett jobboldali Reform Pártba, mint Chilliwack - Fraser Canyon választókörzet képviselője. Politikai tevékenysége előtt 25 éven keresztül kétkezi munkából élt meg és naponta érintkezett az életveszélyes aszbesztos-szal. Mr. Strahl elmondta: még nem tudja, indul-e vagy sem a 2006 januárjában esedékes föderális választásokon, de a parlamentben szeretne lenni amikor szeptember 26-án megkezdik az őszi ülésszakot.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2005 Magyar Krónika Rt.