A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 


 ROVATOK
 Mozaik
 Zsebsite
 Dömötor Ödön
 Táltos Ákos


 FÓRUMOK
 Hozzászólás

 


Kanadai Híradó - Augusztus 29, 2005

Ádám Christopher

„Nyissátok tágra szíveteket Krisztus előtt”—A pápa kölni látogatása

XVI. Benedek pápa első külföldi útján Kölnbe utazott az ott megrendezésre kerülő ifjúsági világtalálkozóra. A katolikus egyházfő német hazájába augusztus 18-án érkezett, ahol fiatalok tömege fogadta a Köln-bonni repülőtéren. Megérkezésekor a pápa Gerhard Schröder kancellárral és Horst Köhler elnökkel is találkozott. A német elnök a következőképpen köszöntötte a pápát: „Szentatya Isten hozta szülőhazájába, Isten hozta Németországba. Boldogok vagyunk, hogy Ön itt van, ez a nap az öröm napja mindannyiunk számára. Az Ifjúsági Világtalálkozó, amelyre Ön meghívott bennünket csodálatos esemény, fantasztikusnak tartom, hogy ennyi fiatalt vendégül láthatunk … Különösen meghatónak tartom azt, hogy német, azaz közülünk való lett a Pápa és ezt hívő protestánsként mondom.” Az Ön megválasztása történelmi horderejű.” Közel egy millió fiatalt várnak 184 országból a minden 3-4 évben megrendezett világtalálkozón, melyet II. János Pál hozott létre. Látogatása során XVI. Benedek köln város zsidó és muzulmán vallási képviselőivel is találkozott, valamint ellátogatott a város híres zsinagógájába is. Ezen kivül a pápa várhatóan Angela Merkel-el, a keresztény demokrata únió kancellár-jelöltjével is beszélget, akit nagyon valószínűen, a szeptemberi választáskor Németország első női kancellárjának választanak meg. Megérkezésekor XVI. Benedek pápa így fogadta a tömegeket: „Boldog vagyok, hogy a fiatalok között lehetek, hogy megerősítsem hitüket és felélesszem bennük a reményt. Ugyanakkor abban is biztos vagyok, hogy én is kapok a fiataloktól valamit, elsősorban lelkesedésükből, érzékenységükből, készségükből és abból, ahogy szembe néznek a jövő kihívásaival.”

Augusztus 19-én, XVI Benedek pápa Köln zsidó lakosságához fordult, és így kivánta folytatni elődje közeli kapcsolatát és jó viszonyát a zsidósággal. A pápa a Holokauszt áldozatairól emlékezett meg és a II. Világháború idején Németországban tomboló nácizmusról. „A legsötétebb időszak a német és az európai történelemben a XX. században következett be, amikor az állam által támogatott és bevezetett eszelős, újpogány fajelmélet oda vezetett, hogy megpróbálták kiirtani az európai zsidóságot. Ennek a hallatlan és mindmáig felfoghatatlan gaztettnek csupán itt Kölnben 7.000 – névszerint ennyiről tudunk, de lehet, hogy még többen voltak – zsidó embertársunk esett áldozatul.”

Pauline Marois is indul a szeparatista párt vezetői állásáért

Pauline Marois, a veterán québeci politikus, és egykori miniszter is indul az ellenzéki Parti Québécois vezetői posztjáért. Bernard Landry, volt kormányfő aki tavasszal mondott le az ellenzéki párt vezetéséről kijelentette: ő nem indul, nem kiván újra jelölt lenni erre a pozícióra. Idáig a legnépszerűbb jelölt a 39 éves André Boisclair. A párt tagsága 2005 november 5-én dönt az új pártvezér személyéről. Valamennyi jelölt a szeparatista mozgalom mérsékelt szárnyához tartozik.

A 79 éves volt polgármester ismét városa élére állna

A 79 éves Bernard Lang, a Montreál melletti Cote-St-Luc városának egykori polgármestere bejelentette, hogy ujból indul a novemberi önkormányzati választásokon. Mint ismeretes: Cote-St-Luc városát a helyi lakosság tiltakozása ellenére, a volt Parti Québécois kormány Montreál városával fuziónálta. A beolvasztott önkormányzat tavaly nyerte vissza függetlenségét, amikor Jean Charest liberális kormánya ------teljesítve választási igéretét—helyi népszavazásokon keresztül engedte meg, hogy valamennyi érintett város szavazzon arról, hogy szeretne-e mégegyszer független lenni ahelyett, hogy nagy-Montreálhoz tartoznék. Mr. Lang ellenfele a választási kampányban Anthony Housefather lesz, aki hevesen bírálta Cote-St-Luc városi státusának megszűnését. Cote-St-Luc városának lakossága többségben angol anyanyelvű.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2005 Magyar Krónika Rt.