A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 


 ROVATOK
 Mozaik
 Zsebsite
 Dömötor Ödön
 Táltos Ákos


 FÓRUMOK
 Hozzászólás

 


Kanadai Híradó - Augusztus 17, 2005

Ádám Christopher

Politikai vita alakult ki az új kormányzó körül

Michaelle Jean, a Radio-Canada francia-nyelvű közszolgálati televízió bemondója lesz Kanada új kormányzója-jelentette be Paul Martin miniszterelnök. Adrienne Clarkson hat évig képviselte a királynőt Kanadában és hivatalosan szeptember 27-én adja át a kormányzói széket utódjának. Az új kormányzót az első napokban szinte minden média, politikus és a társadalom nagy része megelégedéssel fogadta. A 48 éves Ms. Jean, aki Haitiből érkezett Kanadába szüleivel és aki örökbe fogadott egy kislányt a karib szigetországból, sokak szerint megfiatalítja majd az ország egyik legfontosabb intézményét és Kanada multikultúrális jellegét is képviseli. ( Ms. Jean-hez hasonlóan, Ms. Clarkson is a sokszínűség megtestesítője volt, hiszen Hong Kongból érkezett Kanadába.) Már a kinevezése utáni napokban, a montreali The Gazette neheztelte, hogy az új kormányzó nem nyilvánította ki Kanadához való ragaszkodását, illetve hazafias érzelmeit. A kormányzó körüli vita tovább folytatódott amikor kiderült, hogy Ms. Jean férje, Jean-Daniel Lafond, olyan polcrendszer tulajdonosa, amelyet Paul Rose-tól, a hetvenes években aktív FLQ québeci terrorista-szeparatista csoport egyik vezetőjétől kapott. René Boulanger író és radikális szeparatista kijelentette: Ms. Jean férje deklarált szeparatista. Továbbá Mr. Boulanger azt is állítja, hogy Ms. Jean éveken át szeparatista körökben forgott. A vita lényege az, hogy fölveti a kérdést: miképpen lehet egy feltételezett szeparatista-- és ennek következtében monarchia-ellenes személy--az angol monarchia képviselője?

Bernard Lord, New Brunswick tartomány kormányfője tudni szeretné: hogyan szavazott Ms. Jean az 1995-ös québeci leszakadásról szóló referendumban? "Az nyilvánvaló, hogy a kormányzó olyan személy kell legyen, aki kanadai és aki hisz Kanadában--"mondta Mr. Lord. British Columbia kormányfője, Gordon Campbell, is hasonlóan értékelte a vitát és szerinte is eljött annak az ideje, hogy Ms. Jean kifejtse véleményét Kanadáról.

A növekvő internet használat a televíziók nézettségét is veszélyezteti

A CTV nevű kanadai televízióban közzétett felmérésben kiderül: a kanadaiak hamarosan több időt töltenek az interneten mint a televíziós képernyők előtt. Az Ipsos-Reid felmérés szerint az átlag kanadai heti 12,7 órát tölt a világhálón. A 18-tól 34 évesek pedig 14,7 órát töltenek az interneten és ezzel szemben csak 11,6 órát televízió nézéssel. A rádiók hallgatottsága jelentős mértékben csökkent az utóbbi három évben: mára már csak átlag 11 órát töltünk rádiókészülékek előtt. Úgy tűnik azonban, hogy az utóbbi években nem esett tovább azok száma, akik nyomtatott újságokat olvasnak. Hetente 3,5 órát szánunk a napilapokra és 1,6 órát a heti és havi magazinokra.

Peter Jennings kapta a kanadai érdemrend kitüntetést

Néhány nappal halála előtt Peter Jennings, a kanadai származású amerikai televíziós bemondó megkapta az Order of Canada kitüntetést. A 67 éves hírbemondó négy évtizeden keresztül dolgozott az ABC televíziónak és a híradók egyik legismertebb arca volt az Egyesült Államokban és Kanadában egyaránt. Mr. Jennings Torontóban született és Ottawában nevelkedett. 1964 óta dolgozott Amerikában, de csak 2001 szeptember 11. után vette fel az amerikai állampolgárságot. Mr. Jennings két gyermeke-Elizabeth és Christopher-veszi át elhúnyt apjuk nevében az érmet. Mr. Jennings április 5-én jelentette be a kamerák előtt, hogy tüdőrákot állapítottak meg nála. Amerikai tévé nézők--akik 40 éven keresztül láthatták ismerőssé vált arcát minden este hat órakor-többé soha sem találkoztak a hírbemondóval a képernyők előtt. Mr. Jennings Augusztus 8-án hunyt el.

Kanadai állampolgárt tartóztattak le Izraelben

A Tel Aviv-ban működő kanadai nagykövetség megerősítette, hogy a három letartóztatott aktivista közül az egyik kanadai állampolgár. A hatóságok a három aktivistát azzal vádolják, hogy terror támadásokra készülnek az e hónapban elkezdődő gázai kivonulás alatt. Izrael a Gáza övezetben élő 9000 zsidó telepest akaratuk ellenére helyezi át Izrael területére. A letartóztatott kanadai állampolgár, a 22 éves Ephraim Hershkowitz, akit azzal gyanúsítanak, hogy olyan betiltott csoport tagja, mely a palesztin lakosságot kiűzné a Szentföldről.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2005 Magyar Krónika Rt.