A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 


 ROVATOK
 Mozaik
 Zsebsite
 Dömötor Ödön
 Táltos Ákos


 FÓRUMOK
 Hozzászólás

 


Kanadai Híradó - Július 19, 2005

Ádám Christopher

Kanadát is fenyegeti a terrorizmus veszélye

Szakértők egyetértenek abban, hogy az Al-Kaida terrorszervezet számára Kanada csábító célpont lehet terror cselekmény elkövetésére--állította a The Globe and Mail című napilap. A londoni robbantás-sorozat után, Kanada az egyetlen ország azon a szélsőséges honlapon szereplő hat nemzet között, melyet a muzulmán terrorszövetség célként tűzött ki, de mindmáig még nem támadott meg. Martin Rudner, az ottawai Carleton Egyetem professzora és a nemzetbiztonsági kérdések szakértője elmondta: ha a terroristák Kanada és az Egyesült Államok ellen egyszerre kívánnak lecsapni, akkor könnyen elképzelhető merénylet kelet Kanada áram szolgáltatása, vagy a nyugat kanadai olaj és gáz berendezések ellen.

Akbar Ahmed, a washingtoni egyetem nemzetközi kapcsolatok professzora szerint, a muzulmán világban Kanadát továbbra is "fehér és keresztény" országnak tekintik, mely "olyan mint az Egyesült Államok." Éppen ezért Kanadában történő merénylet egyenértékű Amerika-ellenes akcióval.

Mint tudjuk, Kanada kormánya Jean Chrétien és Paul Martin liberális miniszterelnökök alatt nyíltan nem támogatta Tony Blair és George Bush iraki háborúját, de hallgatólagosan támogatta a két angolszáz állam terrorellenes törekvéseit Afghanisztánban és Irakban is. Ann MacLellan miniszterelnök-helyettes a Canada AM televíziós műsorban elmondta: a kanadaiaknak fel kell lelkileg készülnie támadás lehetőségére.

Elhunyt Chuck Cadman

Július 9-én elhunyt Chuck Cadman, a kanadai parlament egyik független képviselője. Mr. Cadmanra éppen idén tavasszal figyeltek fel az elemzők és a politika iránt érdeklődők, amikor egyetlen szavazatával megmentette a bukás szélén álló Liberális kormányt. Cadman először 1992-ben kezdett érdeklődni politika iránt, miután 16 éves fiát, Jesset, meggyilkolták. 1997-ben nyerte első parlamenti mandátumát. Ekkor a Preston Manning által vezetett jobboldali Reform Párt égisze alatt indult. A büntetőkönyv szigorításán kampányolt. A 2004-es választások előtt az újjá alakult és egyesített Konzervatív Párt másik egyéni jelöltet is indított British Columbia Surrey választókerületében Mr. Cadman ellen.

Amikor jobboldali ellenfele több szavazatot kapott a jelölő versenyben, Mr. Cadman függetlenként indult és több mint 7000 szavazattal sikeresen legyőzte a jobboldal jelöltjét. Chuck Cadmannál két éve állapítottak meg bőrrákot és azóta kemoterápiával kezelték. Több mint 20 kilót vesztett a kezelések során és betegsége miatt csak időnként járt be a parlamentbe. A május 19-i sorsdöntő szavazáson azonban, melyen egyetlen szavazat kellett volna Paul Martin Liberális miniszterelnök kormánya megdöntéséhez, a független képviselő jelen volt. Mr. Cadman repülővel utazott Ottawába, a Liberálisokat támogatta, hivatkozva választókerületének lakosságára, akik ellenezték a korai választás lehetőségét. Még a májusi szavazáskor Mr. Cadman kijelentette: amennyiben megbukik a kormány, ő szívesen indul mégegyszer a választásokon, mint független képviselőjelölt.

Chuck Cadman már akkor is kicsit "független" és "más" volt, amikor még a jobboldali Reform Párt és a későbbi Canadian Alliance-on belül politizált. Hosszú, lófarokba kötött ezüstös haját messziről fel lehett ismerni.. A National Post című napilap információja szerint, egyszer saját parlamenti irodájában egyik munkatársa a honatyát véletlenül takarítónak nézte. A 2004-es választás napján Mr. Cadman--aki egykor rock-zenét játszó gitáros volt--kiment meggyilkolt fiának sírjához és egész nap zenét lemezről zenét játszott Jesse emlékére. Kanadaiak utoljára azon a kulcsfontosságú májusi éjszakát láthatták őt, amikor kék farmer nadrágba öltözve és rágógumival szájában felállt a kanadai parlamentben és szavazatával meghosszabította a pengeélén létező Liberális kormány életét. Stephen Harper, a Konzervatív Párt vezetője elmondta: "Chuck Cadman kihívatás miatt lépett be a politikába. Betegsége ellen derűs méltósággal harcolt és mindannyiunknak hiányozik majd." Martin miniszterelnök is megrendüléssel nyilatkozott. "Chuck Cadman tisztességgel és elvekkel érkezett a politikába és célja az volt, hogy nyomot hagyjon. Ez sikerült neki. Enyhén szólva, nagyon hiányozik majd nekünk-mondta Mr. Martin.

Július 16-án lesz Mr. Cadman búcsúztatása a Surrey városban lévő Johnson Heights evangélikus templomban.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2005 Magyar Krónika Rt.