A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 


 ROVATOK
 Mozaik
 Zsebsite
 Dömötor Ödön
 Táltos Ákos


 FÓRUMOK
 Hozzászólás

 


Kanadai Híradó - Július 4, 2005

Ádám Christopher

A konzervatívok szerint liberális-szocialista-szeparatista szövetség jött létre Kanadában

2005. június 23-án, éjfél tájban, a Liberális Párt végérvényesen megszavazta a teljes költségvetést a parlamentben, beleértve a baloldali Új Demokrata Párt által követelt 4,6 millió dollárnyi támogatást különböző társadalmi célokra, mint például oktatásra, egészségügyre, külföldi segélyre és természetvédelemre. 19.30-kor a Liberálisok, az Új Demokraták és a szeparatista Bloc Québécois megegyeztek, hogy támogatják azt a ritkán használt parlamenti intézkedést, mely egy órára korlátozza a parlament előtt álló új törvényjavaslat körüli vitát és így előbbre hozzák azt a szavazást, melyre másként csak napokkal később került volna sor. Az ötletet Tony Valeri, a Liberálisok frakcióvezetője találta ki és Paul Martin miniszterelnök beleegyezése után eldöntötték, hogy a fontos szavazást még aznap megtartják, anékül, hogy az ellenzéket erről előre értesítenék.

A konzervatívok már nem gondolták, hogy csütörtök este nyolc óra után megszavaznák a költségvetést. Ezért a jobboldali képviselők többsége már elhagyta a parlamentet. Többen ottawai éttermekben vacsoráztak, egyesek már otthon voltak családjukkal és volt aki már a repülőtérre ment, hogy hétvégére hazatérjen. Peter MacKay, a Konzervatívok vezető-helyettese a repülőtéren kezdett gyanakodni, hogy a Liberálisok terveznek valamit. "Amikor a képviselők hazautaznak, akkor a komány limuzinjai rendben a repülőtér előtt sorakoznak, most azonban nem állt egyetlen állami autó az ottawai repülőtér bejáratánál. Tehát visszatelefonáltam az irodába és akkor mondták meg nekem, hogy a parlamentben harangozni kezdtek és azonnal jöjjek vissza-"mondta Mr. MacKay a kanadai CTV állomásnak. Amikor kiderült, hogy késő este valamennyi Liberális képviselő a parlamentben maradt és csak a jobboldali honatyák hagyták el a parlamentet, a Konzervatív Párt vezetői kétségbeesett e-maileket küldözgettek a szétszóródott frakció képviselőinek, mondván, hogy azonnal jöjjenek vissza a parlamentbe a költségvetési szavazásra.

"A Liberálisok bárkivel összeállnak. Az sem számit, hogy ha szocialistákkal, szeparatistákkal, vagy éppen bűnözőkkel szövetkeznek."- nyilatkozott Stephen Harper, a Konzervatív Párt vezetője. Mr. MacKay még drámaibban fogalmazott, amikor a Liberálisokat az egyik leghírhedt hollywoodi emberevőhöz hasonlította.. "Most már azt kell gondolnunk, hogy Hannibal Lecter vezeti a kormányt és bármit megtesznek, hogy nyerjenek." MacKay szerint a kormánypárt viselkedése egyenesen "ördögi." A baloldali költségvetést 152-147 arányban fogadta el a kanadai parlament.

Napokon belül törvényes lesz az egynemüek házassága

Napokon belül szavazásra kerül az egynemüek házasságáról szóló törvénytervezet, illetve a házasság fogalmát módosító rendelet, melyet a képviselők minden bizonnyal meg is szavaznak. A négy parlamenti párt közül, egyedül a Konzervatív Párt ellenzi az azonosnemüek házasságát, de a Konzervatívok vezetőhelyettese, Peter Mackay, beismerte: a parlament megszavazza az ominózus C-38-as törvényt és ez az eredmény elkerülhetetlen. Stephen Harper konzervatív vezető és miniszterelnök-jelölt szerint a Québeci Blokk és az Új Demokraták (NDP) egyöntetű támogatásnak következtében , a jobboldal nem nyerheti meg az alsóház küszöbén lévő szavazást A jobboldal, valamint az e kérdésben a Konzervatívokkal szavazó kb. 30 Liberális képviselő, együttesen sem tudja leállítani az elindított folyamatot. A jobboldalon tartanak attól, hogy a törvény hatályba lépése után, a kormány az egyházakra is nyomást gyakorol, hogy fogadják el a házasság új értelmezését. Irwin Cotler liberális igazságügy miniszter ezt mindig is cáfolta, de ugyanakkor elismerte, hogy a kérdés megosztja a kanadai társadalmat és rámutatott a saját családjában is megtalálható, egymástól eltérő véleményekre. Paul Martin miniszterelnök-aki hívő katolikus- így nyilatkozott a vancouveri CKN rádiónak: "Én valóban nagyon is vallásos katolikus vagyok.de egyben törvényhozó is. Ezért meg vagyok győzödve arról, hogy a lehető legtágabb perspektívát kell tartanom" Mint ismeretes: a Liberálisok előzőleg csaknem megállapodtak a Konzervatívokkal, hogy őszre halasztják az egyneműek házasságáról szóló törvény-tervezet körüli szavazást. Múlt héten viszont jelezték: prioritásként tekintik a C-38-as törvény megszavazását a nyári szünet előtt, melyet a parlamenti képviselők átmenetileg elhalasztottak.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2005 Magyar Krónika Rt.