A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 


 ROVATOK
 Mozaik
 Zsebsite
 Dömötor Ödön
 Táltos Ákos


 FÓRUMOK
 Hozzászólás

 


Kanadai Híradó - Június 20, 2005

Ádám Christopher

A Konzervatívok már kampányolnak

Nem valószínű, hogy a szavazásra jogosult kanadaiak a nyár végéig az urnák elé járulnak, de ettől függetlenül, Stephen Harper,a konzervatív párt vezetője már elkezdte félhivatalos kampányát. "Bármikor választási hadjáratban találhatjuk magunkat, tehát nincs időnk kikapcsolódni"-nyilatkozott Mr. Harper június 15-én a CBC televíziójának.

A 46 éves jobboldali miniszterelnök-jelölt Kanada körüli utazás keretében kíván találkozni a választókkal és ezzel próbálja népszerűsíteni pártját és saját magát. Peter MacKay, a Konzervatívok vezető-helyettese szerint: amennyiben a kanadaiak megismerik a "valódi" Mr. Harper-t, sokkal pozitívabban vélekednek majd a pártról és a jobboldal elsőszámú emberéről.

"Sokan félreismerték Mr. Harper-t, de ő valóban értelmes, őszinte, keményen dolgozik és nagyon jó miniszterelnök lenne belőle. Jó humor érzéke van, még akkor is ha annyira finom, hogy észre sem vehető.

Szerintem a kanadaiak megszeretik, amint alkalmuk van arra, hogy jobban megismerjék" -fogalmazott Mr. MacKay. Mr. Harper-t ellenfelei rendszeresen kedvtelennek, politikailag szélsőségesnek, dühösnek és merevnek festik.

A legutóbbi közvélemény-kutatások kimutatják, hogy a kanadaiak többsége elfogadta ezt az jellemzést és még nem találja elég rokonszenvesnek a Konzervatív miniszterelnök-jelöltet.

A párt tervei szerint, a nyári szezont arra használják ki, hogy Mr Harper-t tovább népszerűsítsék Kanadában.

Éjféli szavazások a kanadai parlamentben

Június 14-én Paul Martin miniszterelnök Liberális kormánya túlélt 16 bizalmi szavazást a kanadai parlamentben. Éjfélig tartott a gyűlés az alsóházban és mind a Liberális frakció, mind

Új Demokrata szövetségesei teljes számban jelen voltak. Ezzel szemben, egészségi okokból három képviselő hiányzott a konzervatív pártból, a szeparatista Bloc Québécois-ból pedig egy képviselő maradt távol.

A legszűkebb eredmény a költségvetéssel kapcsolatos szavazásnál született meg, de még ebben az esetben is a Liberális kormány volt diadalmas, 153-149 arányban. Az alsóházban elfogadott törvények között volt az Új Demokrata Párt által kezdeményezett költségvetési módosítás, melynek értelmében 3.6 millió dollárral növelik a kormány költségvetését az oktatás, egészségügyi ellátás és külföldi segély terén.

Ezt ellenzi a Konzervatív Párt, mint pénzügyileg felelőtlen intézkedést a kormány részéről.

Pat O'Brien, egykori Liberális képviselő éppen a napokban lépett ki a kormánypártból és független képviselőként a kormány ellen szavazott.

Mr. O'Brien hevesen ellenzi a kormány azt a törvény tervezetét, mely legalizálná az egyneműek házasságát. Ezért nem tudott többé közösséget vállalni a kormánypárttal.

Az azonosneműek házasságáról valószínű, csak ősszel szavaznak az alsóházban, ahol várhatóan a kormány sikeresen megszavazza, a Bloc Québécois és az Új Demokraták támogatásával, a házasság intézményét módosító rendeletet.

Dohányzás elleni intézkedések várhatók Québecben

A Québeci Liberális kormány egészségügyi minisztere, Philip Couillard, kijelentette, hogy 2006 májusától, a kormány betiltja a dohányzást minden étteremben, sörözőben és még a munkahelyen is.

Jövő évtől munkahelyek többé nem tarthatnak fenn dohányzó szobákat alkalmazottaiknak 1998 óta a dohányzók aránya a lakosság 25 százalékára csökkent.

A kilencvenes évek elején még a québeciek 40 százaléka rendszeresen rágyújtott. Mr. Couillard bízik benne, hogy öt év leforgása alatt ez az arány 20 százalék alá esik.

A miniszter szerint az új törvényt még a nyári szünet előtt egyhangúlag elfogadja a québeci törvényhozás.

Mint ismeretes, Ontarioban hasonló törvény már évekkel ezelőtt hatályba lépett Országos viszonylatban Québecben a legmagasabb a dohányosok száma.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2005 Magyar Krónika Rt.