A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 


 ROVATOK
 Mozaik
 Zsebsite
 Dömötor Ödön
 Táltos Ákos


 FÓRUMOK
 Hozzászólás

 


Kanadai Híradó - Június 7, 2005

Ádám Christopher

Ádám Christopher Liberális győzelem

Megmaradt Kanada Liberális kormánya. 153-152 arányban Paul Martin miniszterelnök kormánya, Új Demokrata szövetségesei, valamint a kormánnyal szavazó Chuck Cadman független képviselő megszavazták a C-48-as költségvetést az alsóházban. Amiután az összes képviselő leadta szavazatát, az eredmény 152-152 volt. Ebben a helyzetben a Ház Elnökének--Peter Milliken-nek (Liberális)-- volt döntő szavazata. Megtartva a parlamenti hagyományt, a Ház Elnöke a kormányoldallal szavazott. Kanada történelmében először fordult elő az, hogy az elnök döntötte meg a mérleg nyelvét egy bizalmatlansági szavazáson. Amikor Chuck Cadman független képviselő felállt székéből és a kormánnyal vállalt szolidaritást mindenki tudta a házban, hogy a Liberális kormány helyén marad. Felszólalásában Paul Martin miniszterelnök elismerte, hogy a parlament rendkívüli módon megosztott és ezért együttműködésre szólította fel az ellenzéket. Stephen Harper konzervatív vezető az egyesült jobboldal erejét méltatta és elmondta, hogy továbbra is a Királynő lojális ellenzékeként tartja számon a Liberális kormányt. Későbbi beszédében leszögezte: "ezt a csatát elvesztettük, de csak azért, hogy készülhessünk a háborúra."

Mint ismeretes: Martin miniszterelnök kijelentette, hogy ez év decemberében kisebbségi kormánya lemond és elkezdődik a következő választási kampány. Mr. Martin Liberális kisebbségi kormányát 2004 június 28-án választották meg. A Liberális Párt 1993 óta van kormányon és négy egymást követő választást nyertek meg.

Több mint 300 millió dollárba került a szponzor-program

2005 május 24-én a Liberális kormányzás korrupciós ügyeit feltáró Gomery vizsgálatból kiderült, hogy 355 millió dollárba került az ominózus szponzor program. Sheila Fraser, Kanada számvevőszékén elnöke eredetileg 100 millió dollárra tette az eltűnt pénz összegét és 250 millióra a teljes program költségét. A Kroll Lindquist Avey nevet viselő cég kiderítette, hogy ennél sokkal nagyobb összegekről van szó. A cég 7000 doboznyi archívumi okmányt vizsgált meg az elmúlt hónapok folyamán. Több mint 150 millió dollár adófizető pénz került a Liberális Párthoz közel álló marketing cégekhez, melynek egy részét a párthoz, illetve a párt egyes vezetőihez utalták át. Az is kiderült, hogy a Groupaction-az egyik érintett cég-750 ezer dollárt továbbított a Liberális Pártnak. Ezenkívül a nevezett cég 406 ezer dollárt állított ki csekkekben a korporáció vezetőjének és feleségének. A Kroll vizsgálat szerint, ebből az összegből is részesült a kanadai Liberális Párt québeci szárnya asztal-alatti készpénzes átutalásokon keresztül. Kroll azt állította, hogy a Liberális Párt összesen 1,7 millió dollárhoz jutott illegális támogatásban.

A csalás gyanúja vetődik az 1995-ös referendumra

Richard Le Hir, a volt Parti Québécois kormány egykori tárcás minisztere szerint a québeci kormány erkölcstelen módszerekhez folyamodott azért, hogy a szeparatista oldal nyerje meg az 1995 október 30-án megrendezett leszakadásról döntő referendumot. Ez olvasható abban a napokban közzétett 15 oldalas dokumetumban, melyben a volt miniszter azt állítja: a szeparatista québeci kormány "semlegesíteni akarta ellenfelét." A referendumon összesen 1 százalékkal haladta meg a kanadai föderalizmust támogatók aránya a szeparatizmus felé hajlók táborát. A föderalista szavazótábor-és különösen Montreál angol nyelvű kisebbségét képviselő vezetői-mindig is hangsúlyozták: csalás történt a népszavazáson és méltánytalan módon bántak a tartomány angol és etnikai kisebbségeivel. Az Alliance Québec nevű csoport szerint 86,000 szavazólapot nyilvánítottak érvénytelennek a szeparatista kormány által megbízott számlálók. Egyes kisebbségi kerületekben a leadott voksok egy-harmada számított érvénytelennek. Mr. Le Hir elmondta: a Parti Québécois kormány olyan tervet készített elő, mely szerint a szavazás napján a szeparatizmust támogató szakszervezeti tagok elárasztják a közismerten federalista választókerületeket, a választók elriasztása és megfélemlítése érdekében. A tartományi kormány az angol és bevándorló negyedekre fektette a hangsúlyt. A Parti Québécois cáfolta Mr. Le Hír állításait és a párt szóvivői elmondták: ha voltak is visszaélések, csupán "néhány túlbuzgó" szeparatista hivatalnok magatartásában található kivetni valót.

II. Erzsébet Királynő kilenc napig tartózkodott Kanadában

Május 26-án ért véget II. Erzsébet 9 napos kanadai látogatása. Az angol királynő Kanada nyugati tartományaiba látogatott el. A hűvös, esős időjárás ellenére, mindenhol nagy tömegekben gyülekező fiatalok és idősek fogadták az angol királyi házaspárt. John Aimers, a Kanadai Monarchista Liga elnök

a National Post című napilapnak elmondta: "Az esős időjárás egyáltalán nem tompította a tömegnek a királynő iránt tanúsított lelkesedését és a királynő látható örömét, hogy ismét otthon találhatja magát Kanadában." Alberta tartományban 15 ezren gyűltek össze a Saddledome stadionban ahol II. Erzsébet is részt vett Alberta centenáriumi ünnepségein. II. Erzsébet 22 alkalommal látogatott el Kanadába, huszonegyszer mint uralkodó királynő.

Megalakult az első keresztény-konzervatív kutatóintézet

A Canwest Hírügynökség jelentette, hogy megalakult Kanada első kutatóintézete, mely társadalmi kérdésekben konzervatív nézeteket képvisel. Charles McVety, a Kanadai Értékek Intézetének egyik alapítója és a Kanadai Keresztény Főiskola elnöke elmondta: a most alakuló szervezet hasonlóképpen működik majd mint a Fraser Institute.

"Tudjuk, hogy hasonló csoportok évek óta működnek a baloldalon.

De a centrum és különösképpen a jobboldal sohasem folyamodott ilyen lépésekhez--" nyilatkozott Mr. McVety. Az alakuló szervezet célkitűzése a vallásos és erkölcsi kérdések erőteljesebb képviselete és ennek előmozdítása a kanadai kormányzásban és politikában. A Canwest információi szerint már számos ismert politikus közreműködéséről biztatta a csoportot.

Stockwell Day és Jason Kenney, a Konzervatív Párt kiemelkedő képviselői kapcsolatban állnak az intézettel. Úgyszintén a Liberális Párt jobbszárnyához tartozó Pat O'Brien. Mr. O'Brien olyan 37 Liberális képviselőből álló csoporthoz tartozik, amely ellenzi az egyneműek házasságát.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2005 Magyar Krónika Rt.