A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 


 ROVATOK
 Mozaik
 Zsebsite
 Dömötor Ödön
 Táltos Ákos


 FÓRUMOK
 Hozzászólás

 


Kanadai Híradó - Május 24, 2005

Ádám Christopher

Egy Konzervatív képviselő átállt a Liberálisokhoz

2005 május 17-én Belinda Stronach Konzervatív képviselő kilépett pártjából és átment a Liberális oldalra, ahol Paul Martin miniszterelnök miniszteri kinevezéssel fogadta a kormány legújabb tagját. Ms. Stronach kilépése nagy meglepetést okozott a kanadai médiában. A képviselő váratlan döntését azzal indokolta, hogy nem tudott tovább közösséget vállalni azzal a párttal, mely a szeparatista Bloc Québécoisval lép szövetségre a kormány megdöntése érdekében. Mint ismeretes, Ms. Stronach mérsékelt, liberális hang volt a Konzervatív Pártban és néhány fontos kérdésben nem értett egyet Stephen Harper-rel, a párt vezetőjével. Például az azonosnemüek házassága kérdésében a Liberálisokkal szavazott. Mr. Harper szerint Ms. Stronach döntését nem elvek motiválták, hanem mérhetetlen ambíciója. "Azt hiszem sokan vannak pártunkban, akik különböző nézeteket vallanak. Szerintem nagyon erős jelöltjeink lesznek, akik a következő választás megnyerésére kötelezik el magukat.De nyilvánvaló, hogy Belinda mai döntése nyomán sokkal kevésbé biztos a kormány megdöntése csütörtökön"--nyilatkozott a Konzervatív vezető . Ms. Stronach döntése tovább komplikálja a parlamenti matematikát, ugyanis most már csak akkor bukik meg a Liberális kormány ha két független képviselő a Konzervatívok mellett szavaz. A független képviselők még nem döntötték el, hogyan voksolnak a sorsdöntő szavazáson.

Az ellenzék a kormány ellen szavaz

"Egyetértés van afelől, hogy a parlament működésképtelen és eljött az ideje, hogy a nép eldöntse kit akar kormányon"-mondta David Kilgour albertai független képviselő május 15-én a CBC-nek. Az egykori liberális képviselő szavazata döntheti meg a mérleget a május 19-i költségvetési szavazáson. Paul Martin Liberális kormánya csak akkor kerülheti el a bukást, ha a parlament három független képviselője a kormánnyal szavaz. Carolyn Parrish, a másik független képviselő--akit tavaly zártak ki a Liberális Pártból botrányos Amerika-ellenes kijelentései miatt--már megerősítette, hogy ő a kormányt támogatja. A harmadik független képviselő, Chuck Cadman, még nem döntötte el, hogyan szavaz. Amennyiben mind a három független képviselő a Liberális-Új Demokrata blokkal szavaz és valamennyi Konzervatív és szeparatista képviselő a kormány ellen, akkor döntetlen lesz a szavazás. Ekkor a Ház elnökének van döntő szavazata. Az alsóház elnöke, a Liberális Peter Milligan valószínűleg pártját támogatja.

Működésképtelen a kanadai parlament

2005. május 11-től a Konzervatív Párt és a Bloc Québécois képviselői bojkottálták Kanada parlamentjének valamennyi bizottsági gyűlését. Így a törvényhozás bizottságaiban csak a kormányzó Liberális Párt és a baloldali Új Demokrata Párt képviselői vannak jelen. Az ellenzéki képviselők távolmaradása miatt a legtöbb bizottság határozatképtelen. Ezen kívül a Konzervatívok három napon keresztül az alsóházi plenáris gyűlések elnapolását szavazták meg a parlamentben. Ezzel tiltakoztak az ellen, hogy a május 10-i bizalmatlansági szavazás ellenére, nem mondott le Paul Martin liberális miniszterelnök kormánya. Az ellenzéki nyomás hatására a rendkívüli miniszteri találkozó után Mr. Martin kijelentette, hogy a költségvetésről a parlamentben május 19-én szavaznak. Amennyiben ezt a szavazást is elveszti a kormány, Mr. Martin megígérte, hogy kormánya azonnal lemond és elkezdődik a 2005-ös választási kampány.

A parlament leszavazta a Liberális kormányt

Május 10-én, néhány perccel este 6 óra után a Konzervatív Párt és a szeparatista Bloc Québécois összefogott és parlamenti szavazásban szólították fel Paul Martin miniszterelnök Liberális kormányát, hogy azonnali hatállyal mondjon le, oszlassák fel az alsóházat és tűzzék ki a következő választás dátumát. 153 parlamenti képviselő szavazott a bizalmatlanságot kifejező indítvány mellett, 150 pedig ellene. Az ellenzék szerint az elfogadott felszólítás felér egy bizalmatlansági indítvánnyal. A Liberálisok viszont nem tekintik ennek és kijelentették, hogy nem mondanak le. Stephen Harper konzervatív vezető elmondta: "a miniszterelnök most már nemcsak, hogy határozatlan, kétségbeesett, de még veszélyes is. Ez rendkívül súlyos állapot." Mr. Harper azt ígérte, hogy a hét folyamán "további lépésekkel" folytatják kormány-ellenes akciójukat. A szavazás előtt Peter MacKay, a konzervatívok frakció-helyettese kijelentette: amennyiben a kormány nem mond le, alkotmányos válságba sodorhatja az országot. "Ki szabadul a pokol"-mondta Mr. MacKay. A kanadai parlament szinte teljesen működésképtelen és a mai szavazás csak növeli az elmúlt hetek rendkívüli feszültségét. A legtöbb elemző szerint olyan súlyos a válság, hogy napokon belül megbukhat Kanada kormánya.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2005 Magyar Krónika Rt