A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 


 ROVATOK
 Mozaik
 Zsebsite
 Dömötor Ödön
 Táltos Ákos


 FÓRUMOK
 Hozzászólás

 


Kanadai Híradó - Május 9, 2005

Ádám Christopher

Bocsánatot kért Kanada miniszterelnöke

Akik április 21-én este 7 órakor bekapcsolták televíziójukat, nem a szokásos programokat láthatták hanem egy fáradtnak tűnő miniszterelnököt, akinek Kanada lakosságához intézett rendkívüli üzenetét valamennyi állomás egyszerre sugározta. Kanadai miniszterelnökök csak akkor üzennek az ország lakosságának ilyen módon, amikor válság előtt áll az ország. Paul Martin a következőket mondta hét perces, rendkívüli beszédében: "Beszéljük teljesen egyenesen. Mindaz ami a szponzor-programban történt, az Liberális kormányzás alatt fordult elő. Mindazok akik abban az időszakban kormányon voltak felelősek a történtekért. Jó magamat is beleértve. Én voltam akkoriban a pénzügyminiszter. Elnézést kérek azért, hogy nem voltunk éberebbek, illetve hogy én nem voltam éberebb. A közpénzzel néhányan visszaéltek és ez megengedhetetlen...Ami itt történt az igazolhatatlan felfordulás és az én feladatom, hogy ezt most rendbe tegyem." Beszédében Mr. Martin kijelentette, hogy 2006 januárjában lemond kisebbségi Liberális kormánya és ekkor mondhatnak ítéletet a szavazásra jogosult állampolgárok kormányzásáról. Várhatóan eddigre fejezi be vizsgálatát John Gomery bíró, akit Mr. Martin azzal bízott meg, hogy derítse ki hogyan kerülhetett 100 millió dollárnyi állami pénz a Liberális Párthoz, illetve a párthoz közeli emberekhez és marketing cégekhez.

A Konzervatív ellenzék a kormány megdöntését tervezi

2005 április 27-én Stephen Harper konzervatív vezető kilátásba helyezte a Liberális kisebbségi kormány megdöntését a parlamentben. "Megkérem frakciómat, hogy a lehető leghamarabb vessünk véget e kormány szenvedéseinek."-Fogalmazott Mr. Harper. A Konzervatív Pártnak 99 mandátuma van a kanadai alsóházban. De a szeparatista Bloc Québécois-val együtt 153 képviselőjük van, mely elégnek bizonyulhat a kormány leszavazásához. A Konzervatív képviselők többsége támogatja a kormány leszavazását és egy előrehozott választási kampányt.

Április 21-én, Mr. Harper keményen bírálta Paul Martin miniszterelnök rendkívüli televíziós beszédét és a Liberális kormányt. " Mindannyian szomorú jelenet tanúi voltunk: egy miniszterelnök, akit oly annyira lesújt saját pártjának korrupciója, hogy már képtelen feladatainak elvégzésére, nem képes az ország vezetésére és most időt próbál nyerni és még egy utolsó esélyért könyörög. (...) De hogyan támaszthatunk fel politikailag, etikailag és morálisan egy olyan kormányt, mely bűnügyi nyomozás tárgya és amelyet bűnözőkkel való összeesküvéssel vádolnak? (...) Kedves kanadai honfitársaim! Martin miniszterelnök beszéde nem Kanada megmentéséről szólt, hanem a Liberális Párt megmentéséről. Ezt viszont a szavazók döntik majd el. De engedjék meg, hogy kijelentsem: itt Kanadát nem kell megmenteni, hanem egész egyszerűen az országot előre kell vinni." A jelek arra mutatnak, hogy a Konzervatívok legkésőbb május 18-án nyújtják be a bizalmatlansági indítványt a kormány ellen. Amennyiben ezt elfogadják az alsóházban az általános kormányzó, várhatóan azonnali hatállyal, feloszlatja a parlamentet és egyúttal megbukik a kormány. Ha május 18-án oszlatják fel a parlamentet, akkor június 27-én vonulhatnak a kanadaiak az urnák elé-pontosan egy évvel a tavaly júniusi választások után, mely életre hívta Paul Martin kisebbségi Liberális kormányát.

Liberális - Új Demokrata egyezmény

Fenn áll az esély, hogy a parlament legkisebb, legbaloldalibb pártja koalícióra lép a kisebbségből kormányzó Liberálisokkal, a Paul Martin miniszterelnök kormányának megmentése érdekében. Jack Layton, a New Democratic Party (Új Demokrata Párt - NDP) vezetője 2005 április 23-án kijelentette, hogy hajlandó az együttműködésre, amennyiben a Liberálisok visszavonják a jelenlegi költségvetési tervezetben szereplő adócsökkentési tervet. Az NDP szóvivője, Karl Belanger elmondta:

"az NDP komolyan akarja azt, hogy a parlament funkcionáljon és egy esetleges találkozó a Liberálisokkal egy jó első lépés ebbe az irányba."

Mr. Layton és Mr. Martin végül találkoztak és megegyeztek a költségvetés módosításával kapcsolatban.

Ennek értelmében a kormány visszavonja a nagy cégeknek behirdetett adócsökkentést, de továbbra is csökkenti az adókat a kis és közép vállalkozásoknak.

Ezen kívül a kormány 4.6 milliárd dollárt szán társadalmi programokra és külföldi segélyre. Stephen Harper, a Konzervatív Párt vezetője élesen bírálta a Liberális-NDP egyezmény, mondván hogy ez egy "paktum az ördöggel." De lehet, hogy a Liberális-NDP együttműködés így sem lesz elég ahhoz, hogy Mr. Martin kormánya túléljen egy Konzervatív bizalmatlansági indítványt. A baloldali párt 19 képviselőjével együtt sincsenek elegen a kormány oldalon ahhoz, hogy többségből kormányozzanak.

A Liberálisok és az NDP együttesen csak 151 mandátummal rendelkezik, míg a Konzervatívok és a szeparatisa Bloc Québécois 153 képviselővel. Elképzelhető, hogy a kormány bukásáról vagy túléléséről éppen 3 független képviselő fog dönteni.

A három képviselő közül kettő egykor a Liberális Párthoz tartozott és a harmadik pedig a Konzervatív Párt elődjének--a Canadian Alliance-nak-volt egykori közismert politikusa.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2005 Magyar Krónika Rt