A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 


 ROVATOK
 Mozaik
 Zsebsite
 Dömötor Ödön
 Táltos Ákos


 FÓRUMOK
 Hozzászólás

 


Kanadai Híradó - Április 26, 2005

Ádám Christopher

A bukás szélén áll Kanada Liberális kormánya

Példanélküli korrupció a kormánypárt körül
Jean Brault, a Groupaction nevet viselő marketing cég egykori vezetőjét öt napon keresztül hallgatták ki a Gomery vizsgálaton. A John Gomery bíró nevét viselő vizsgálat azt próbálja kideríteni, hogy hova tűnt el 100 millió dollár a szövetségi kormány által létrehozott szponzor-programból. Mr. Brault, akit csalással gyanúsítanak és az elkövetkező hónapokban törvényszék elé állítanak, elismételte, hogyan került adófizetők pénze a kanadai Liberális Párthoz az 1993, 1997 és 2000-es választási kampányokban. Az egykori marketing cég vezetője részletesen elmondta, hogyan bátorították fel a kormánypártban működő emberek arra, hogy rendszeresen adakozzék a Liberális Pártnak és tegyen párt aktivistákat a cég bérlistájára. Ellenszolgáltatásként, a Liberális Párt lukratív, adófizetők pénzéből finanszírozott állami szerződéseket adott a Groupaction-nak.

Brault vallomása szerint az ügyletek és ígéretek három Liberális Párthoz közeli személytől eredtek: Jacques Corriveautól, Jean Chrétien ex-miniszterelnök (1993-2003) közeli barátjától és kampány-szervezőjétől, Alain Renaudtól, a Liberális Párt québeci irodájának egyik dolgozójától és Benoît Corbeiltől, a Liberális Párt montreáli irodájának egykori magas rangú vezetőjétől. Mr. Brault titkos találkozásokon, elhallgatott alkukon és a kormánypárthoz intézett készpénzes adományokon keresztül jutott törvénytelenül hozzá óriási állami megbízatásokhoz. Hamis számlák segítségével takarták a Liberális Párthoz intézett adományokat és a párt által kifizetett állami szerződéseket. Harminc millió dollár állami pénzhez jutott a Groupaction és ellenszolgáltatásként több millió dollárt adományozott a Liberális Pártnak. Például 1998-ban Mr. Corriveauval abban állapodott meg Mr. Brault, hogy a cég ügyfeleinek felszámolt 12 százalékos jutalék 10 százalékát a Liberális Pártnak adja.

2005. április 13-án Luc Lemay, a Liberális Párt egyik dolgozója tanúvallomásában elmondta: Mr. Corriveau 6.7 millió dollárt tett zsebre adófizetők pénzéből jutalékok formájában. A volt miniszterelnök kampányfőnöke hamis számlákat nyújtott be a kormánynak különböző vidéki eseményekkel kapcsolatban, melyek nem létező olimpiai stadionokban rendeztek meg. Mr. Corriveau több ezer dollárért nyújtott be számlát a Sherbrooke-i, Rimouski-i, Chicoutimi-i, és Ste.-Foy-i olimpiai stadionokban vállalt munkájáért. Egyik városban sincs olimpiai stadion. Rimouski egész lakossága kevesebb mint 50 ezer és így a város teljes népessége beférne a tartomány egyedüli olimpiai stadionjába, mely Montrealban található. Mr. Lemay, a Groupe Polygone reklám és design-cég tulajdonosa-mely 41 millió dollárnyi állami szerződések fölött rendelkezett-bevallotta, hogy nem nézte át a Mr. Corriveau által benyújtott számlákat és esetenként a Liberális kampányfőnöknek fizetett jutalék mértéke meghaladta maga a szóbanforgó szerződés teljes értékét.

Mr. Brault azt állította, hogy a jó kapcsolatokkal rendelkező Mr. Renaudnak 1996 és 2000 között 1.1 millió dollárt fizetett ki. 2000-ben a Liberális dolgozó kilépett a cégből, de hamarosan újra visszakívánta kapni régi beosztását. Amikor Mr. Brault ezt megtagadta Mr. Renaudnak, Tony Mignacca-Alfonso Gagliano, a Liberális kormány közmunkaügyi miniszterének segédje-azzal fenyegette a Groupaction vezetőt, hogy a kanadai állami vasúttal létező szerződése veszélybe kerülhet, amennyiben nem veszi vissza a Liberálisokhoz közelálló Mr. Renaudot cégbe. Amikor a Gomery vizsgálat Mr. Renaudot is kihallgatta, a befolyásos Liberális cáfolta azt az állítást, hogy Mr. Brault állítólagos készpénzes adományait átulta volna a Liberális Pártnak. De azt elismerte, hogy rajta keresztül utalták át a két csekket-melynek totál értéke 63,500 dollár volt-ami a Liberális Pártba került. Állításait és cáfolatait azért nem tudta alátámasztani Mr. Renaud mert, elmondása szerint, az 1993 és 2000 közötti okmányait elsodorta az árvíz.

Mr. Brault elmesélt egy esetet amikor Liberális hivatalnokokkal vacsorázott a montreáli Chez Frank nevű olasz étteremben. A székre borítékot helyezett el, melyben 5000 dollár volt készpénzben és azt követően elment a WC-be. Amikor visszajött, a boríték már nem volt ott. Az akcióregényekbe illő állítások megrendítették Paul Martin miniszterelnök kisebbségi Liberális kormányát. Mr. Martin a Chrétien-kormány pénzügyminisztere volt, de mindig is tagadta, hogy bármilyen tudomása lett volna a visszaélésekről. A kanadai Liberális Párt 1993 óta van kormányon és négy egymást követő választást nyert meg. Az ominózus szponzor-program az 1995-ös québeci referendum után jött létre, amikor is a föderális kormány Kanada és a kanadai kormány elfogadottságát kívánta növelni a szeparatizmus felé hajló tartományban. Az eset keserű iróniája az, hogy a program körüli visszaélések éppen a szeparatista mozgalomnak adott új életet és ezzel muníciót szolgált a leválást szorgalmazó québeci nacionalista politikusoknak.

Mélyponton a Liberális kormány támogatottsága

A The Globe and Mail napilapban és a CTV kanadai televízión közzétett legutóbbi közvélemény-kutatás kimutatja, hogy a szponzor-botrány újabb fejleményeit követően drámaian csökkent a Liberális Párt népszerűsége. A 2005. április 16-án publikált Ipsos-Reid párt-prefenciás felmérés kimutatja, hogy az ellenzéki Konzervatív Pártra a teljes lakosság 36 százaléka szavazna. Ezzel szemben a kormányon lévő Liberális Párt összesen 27 százalékot tudhat magáénak, a szeparatisa Bloc Québécois országosan 10 ponton áll, de Québec tartományban a lakosság 41 százalékát tudhatja magáénak. A felmérés szerint, a jelenlegi 21 québeci Liberális képviselőnek a fele elveszthetné mandátumát a szeparatista párt javára, amely jelenleg 54 mandátummal rendelkezik a 308 képviselőből álló kanadai parlamentben. A parlament legkisebb pártja, a baloldali New Democratic Party (NDP) esetében pedig 15 százalékot mértek. A legnagyobb növekedést a Konzervatív Párt mutatta, amely egy hét alatt 6 ponttal bővítette támogató-bázisát. A jobboldali ellenzék immár Ontario tartományban, a Liberális Párt hagyományos "fellegvárában" is átvette a vezetést a kormányoldaltól. Amennyiben "ma" lennének a választások, a Konzervatív Párt győzne és egy kisebbségi kormányt alakíthatna.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2005 Magyar Krónika Rt