A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 


 ROVATOK
 Mozaik
 Zsebsite
 Dömötor Ödön
 Táltos Ákos


 FÓRUMOK
 Hozzászólás

 


Kanadai Híradó - Április 7, 2005

Ádám Christopher

Montreálban a lila kereszt jelzi a pápa halálát

A pápa haláltusája alatt, a montreáli önkormányzat által kiküldött hivatalnokok kicserélték a Mount-Royal hegyen lévő óriás kereszt 250 halvány sárga lámpakörtéit lila fiberoptikus égőkkel. Ezzel jelezték aztán II. János Pál pápa halálát a város lakosságának. Montreál önkormányzatának 2005 április 4-én közzétett hivatalos közleményében olvasható: a több mint 80 éve épült kereszt, az új Pápa kihirdetéséig, lila színű égőkkel ragyog minden este, sötétedés után. A liturgia szerint a lila szín a gyászt szimbolizálja.

A montreáli egyházmegye három misét celebrált a Szentatya emlékére. Az egyiket április 2-án Jean Claude Turcotte bíboros celebrálta a Mary Queen of the World katedrálisban. A második április 4-én volt, szintén a belvárosi katedrálisban és a harmadik szertartás pedig imavirrasztás volt fiatalok számára április 7-én. Marc Ouellet, Kanada hercegprímása és Québec érseke, nagyra becsülte II. János Pál pápát és elmondta, hogy a Szentatya elmélkedő ember volt. Mindenben Istent látta és ez inspiráció volt számomra. Még akkor is, amikor embertömegekkel volt körülvéve, gyakran úgy éreztük, hogy valójában Istennel volt - mondta Ouellet érsek.

Amerikai honlapokon jelent meg a titkos vallomás

A múlt héten a Liberális kormány korrupciós botrányait vizsgáló John Gomery bíró közzétételi tilalmat rendelt el a Gomery vizsgálaton elhangzott tanúvallomásokkal kapcsolatban. Ennek értelmében, kanadai médiaorgánumok-köztük a Magyar Krónika is-nem közölhetik a Gomery vizsgálaton elhangzott, megfigyelők szerint "nagy horderejű" tanúvallomástokat, melyek megdönthetik Paul Martin miniszterelnök kisebbségi kormányát. Mr. Gomery a tilalmat Jean Brault, egy québeci marketing cég vezető vallomása előtt rendelte el, akit csalással gyanúsítanak. Az ominózus szponzor-program-nak köszönhetően Mr. Brault cége öt szerződést kapott a kanadai Liberális kormánytól.

Annak ellenére, hogy újságunk nem közölheti a tanúvallomás részleteit, ottawai politikai körökben meglehetősen sok információ kering a vizsgálaton elhangzottakról. Ellenzéki politikusok szerint Mr. Brault vallomása új információt nyújt a korrupció mértékéről és azt sejteti, hogy a kormány vezető körei is érintettek lehetnek a több mint egy éve napvilágra került botrányban.

Közben Mr. Gomery tilalma nem tudta leállítani a kiszivárgott anyag közzétételét amerikai honlapokon. A Globe and Mail című napilap tudósítása szerint, először április 3-án jelent meg a tanúvallomás szövege egy 42 éves konzervatív Minneapolis-i férfi weblapján. A névtelen webszerkesztő elmondta, hogy tisztában van a tilalom megszegésének esetleges következményeivel. Őszintén sajnálja a kanadaiakat, hogy nem közölhetik a vizsgálaton elhangzottakat. "Arra van a sajtószabadság, hogy felelősnek tartsák a kormányt"-mondta az amerikai webmester. Az elkövetkező napokban elképzelhető, hogy a kanadai média és a parlamenti ellenzék a közzétételi tilalom feloldását követeli. Amennyiben kiderül, hogy magas rangú Liberális vezetőknek is tudomásuk volt a szponzor-program körüli visszaélésekről, lehetséges hogy a három ellenzéki párt összeáll és bizalmatlansági indítvánnyal megdönti a kormányt. Peter MacKay, a Konzervatív Párt egyik vezető politikusa elmondta: "Szerintem ez az eset a következő választás elsőszámú és meghatározó témáját érinti, azaz, az etikát és erkölcsöt."

Vatikáni kiállítást hozzák Montreálba

Az elmúlt napokban különösen időszerűvé vált az a három hónapos vátikáni kiállítás, mely 2005 június elejétől várja az érdeklődőket, illetve múzeum látogatókat az óvárosi Notre-Dame bazilikában. Több mint 300 darab vatikáni festményt, kincset, műalkotást és egyéb tárgyat lehet majd az altemplomban megtekinteni. A most érkező tárgyak 70 százalékát még sohasem állították ki Észak-Amerikában. A kiállítás 12 részletből áll és bemutatja a különböző pontifikátusok és a Vatikán történetét, egészen Szent Pétertől II.János Pál pápáig. Többek között színes mozaikok is lesznek a hatodik és nyolcadik századból, gyémántokkal díszített arany kelyhek a Reneszánszból és pápai fejdíszek a tizenkilencedik századból. A kiállítást 2005 szeptember 18-ig lehet megtekinteni.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2005 Magyar Krónika Rt