A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 


 ROVATOK
 Mozaik
 Zsebsite
 Dömötor Ödön
 Táltos Ákos


 FÓRUMOK
 Hozzászólás

 


Kanadai Híradó - Március 28, 2005

Ádám Christopher

A Konzervatívok ismét Harper-t választották

2005 március 19-én a kanadai Konzervatív Párt 84 százalékos arányban ismét Stephen Harper-t választotta meg a párt vezetőjének. Körülbelül 2900 meghatalmazott kiküldött vett részt a legnagyobb ellenzéki párt első kongresszusán, mely Montreálban került megrendezésre. A párt két-harmada eldöntötte: amennyiben a Konzervatív Párt kerül hatalomra törvényt hoznának, mely alátámasztaná a házasság hagyományos definícióját és így nem tenné lehetővé az egyneműek házasságát. Ugyanakkor jelezték azt is, hogy a párt a mérsékelt közép felé halad és a kongresszus kimondta, hogy konzervatív kormány esetében nem szigorítanának az abortusz törvényeken.

A kongresszus nyitónapján Mr. Harper elmondta: "Ennek a jövőkép-nélküli, korrupt, illetéktelen Liberális kormánynak napjai egyre fogynak. Végre kivezető úton vannak és eltávolítjuk majd őket. Modern, korszerű programunk van, mely hűen és büszkén képviseli Kanada értékeit." A Liberális Párt 2004 júniusa óta kisebbségből kormányoz és a kanadai történelem kimutatja, hogy a legtöbb kisebbségi kormány kevesebb mint két év leforgása alatt megbukik.

Tönkrement Kanada harmadik legnagyobb légitársasága

2005 március 11-én a Jetsgo nevű fapados légitársaság bejelentette: a cég felfüggesztette üzemeltetését és törölte összes járatát. A torontói Pearson nemzetközi repülőtéren többen látták, ahogy az éjjeli órákban a cég illetékesei leszerelték a légitársaság tábláit és elvitték számítógépeit. Néhány órával megelőzően rövid közlemény jelent meg a Jetsgo honlapján, melyben értesítették az utasokat a légitársaság azonnali megszűnéséről és felszólították a "hajótörött" utasokat, keressenek más megoldást a hazautazásra. "Mélyen sajnáljuk a történteket.Nagyon aggódunk utasaink iránt és tudjuk, hogy a mai döntés milyen nehézségeket okoz. Időközben arra bátorítjuk az utasokat, hogy keressenek fel másik légitársaságot vagy lépjenek kapcsolatba utazási irodájukkal"-fogalmazott Michel Leblanc, a tönkrement cég elnöke. A Canadian Press információi szerint a Jetsgo 22 millió dollár veszteséget szenvedett 2005 januárja óta és az utóbbi 8 hónapban pedig 55 millió dollár mínusz sújtotta a céget.

A Jetsgo bejelentése csaknem 17000 utast érintett hátrányosan, akik Kanada repülőterein próbálták beváltani előre megvásárolt jegyeiket. Kanada többi légitársasága-Air Canada, és a fapados Westjet és Canjet-nem volt hajlandó beváltani a több ezer értéktelenné vált Jetsgo jegyet. De akik hitelkártyával vásárolták jegyüket visszatérítésben részesülhetnek. Hiszen az így történő fizetés alapja: a vásárló csak a teljesített szolgáltatásért kötelező fizetni.

A montreáli székhelyű Jetsgo-nak 1350 dolgozója volt és 20 kanadai és 10 amerikai városba repült. A zöldszínű "smiley" lógójáról ismert légitársaság 15 Fokker repülőgépet és számos 165-személyes MD-83-as repülőt üzemeltetett. A fapados légitársaság olcsó jegyekkel várta a kanadai utazókat, valamint a Jetsmiles nevet viselő törzsvendég jutalomprogrammal, amelyben a gyakori utazók pontokat gyűjthetnek. A legtöbb megfigyelő szerint a Jetsgo után jelentősen emelkednek majd a kanadai repülőjegyek árai.

Protestánsok is áldozhatnak három katolikus egyházmegyében

A Montreal Catholic Times című havilap márciusi számában jelentették, hogy három kanadai katolikus egyházmegyében Protestánsok is áldozhatnak és gyónhatnak bizonyos helyzetekben. Saskatoon és Calgary városokban, illetve St. George's-ban vehetnek részt keresztyének a szentségekben. Az ökumenikus szellem jegyében, Protestánsok is járulhatnak katolikus szentségekhez, amennyiben nincs közösségükben saját lelkészük, vagy ha "a katolikus egyház által nyújtott kegyelem iránt nyomasztó lelki szükséget éreznek"-írta Albert LeGatt püspök egyik körlevelében.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2005 Magyar Krónika Rt