A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 


 ROVATOK
 Mozaik
 Zsebsite
 Dömötor Ödön
 Táltos Ákos


 FÓRUMOK
 Hozzászólás

 


Kanadai Híradó - Március 14, 2005

Ádám Christopher

Törésvonal: Kettészakadhat az Anglikán Egyház

2005 február 24-én a kanadai Anglikán egyház és az amerikai Episzkopális egyház kilépett az anglikán intézményt összefogó, egyik jelentősebb testületéből. A két észak-amerikai társegyház a világegyház vezetőinek kérésére vonult ki ideiglenesen az egyik tanácsadó testületből, miután Kanadában és az Egyesült Államokban egyaránt tisztázatlanná vált az anglikán egyházközségek viszonyulása az azonos neműek házasságához. Afrikában és Ázsiában-ahol jelentős létszámnövekedést mutatott az anglikán vallás-sokkal vehemensebben utasítják el az egyneműek házasságát mint Kanadában, ahol egyes anglikán egyházmegyék immár több mint egy éve elfogadták a házasság 'új,' és vitatott definícióját. A legutóbbi észak-irországi prímási méltóságok találkozóján napirendre került az észak-amerikai egyházak helyzete. "Számos prímás mély aggodalmának adott kifejezést azzal kapcsolatban, hogy az emberi szexualításról szóló keresztény mértékeket súlyosan aláásták Észak Amerikában az utóbbi idők fejleményei"olvasható a prímási nyilatkozatban. A kanadai és amerikai anglikán vezetők három évig-azaz 2008-ig-maradhatnak távol az egyház globális tanácsadó testületéből. Paul Martin miniszterelnök Liberális kormánya már a kanadai törvényhozás elé terjesztette azt a törvényjavaslatot, mely szerint egész Kanadában legálissá válhat az azonos neműek házassága és módosulhat a házasság definíciója, mely továbbra nemcsak "egy nő és egy férfi" között jöhet létre, hanem "két személy" között is. A parlament várhatóan még ez évben döntést hoz a kormányzati törvényjavaslattal kapcsolatban.

A Liberális kormány megvédi Kanada függetlenségét

Paul Martin miniszterelnök igéretet tett arra, hogy megvédi Kanada szuverénitását egy esetleges amerikai ballisztikus rakétától az ország légtérében. "Ez a mi légterünk, mi független ország vagyunk és nem szokás független ország légterébe behatolni előzetes figyelmeztetés és engedély nélkül"-mondta Mr. Martin. Még tavaly Mr. Martin támogatta Kanada résztvételét a George Bush kormány által tervezett észak-amerikai ballisztikus rakéta elhárítórendszerben, de 2005 február 24-én mindenki meglepetésére és a parlament tudomása nélkül a Liberális Párt bejelentette, hogy Kanada nem vesz részt az amerikai légvédelmi rendszerben. Az ellenzéki Konzervatív Párt erőteljesen bírálta a kormány egyoldalú döntését. Az amerikai elnök március 5-én hívta fel Mr. Martin-t, hogy megtárgyalja Kanada nemleges döntését. Mr. Bush elfogadta a kanadai fél álláspontját, viszont szorgalmazta a biztonsági kérdésekben való együttműködést a két ország között. A két észak-amerikai vezető március 23-án találkozik egymással Texas államban.

Deportálták a legfőbb Holokauszt tagadót Kanadából

A kanadai hatóságok 2005. március 1-én deportálták Ernst Zündel hírhedtté vált Holokauszt tagadót és náci-szimpantizánst Kanadból. Mr. Zündelt Németországba vitték,

ahol nyomban letartoztatták és a Holokauszt tagadás vádjával helyezték őrizetbe. A Toronto Star című napilap március 3. számában írták, hogy a szélsőségesen antiszemita Mr. Zündelt a délnyugati Mannheim város fegyházában őrzik közelgő tárgyalásáig. A német hatóságok már 2003 óta rendelkeznek letartóztatási engedéllyel, mivel a német származású szélsőjobboldali publicistát gyűlöletbeszéddel vádolják. Ernst Zündel 1939-ben született Németországban és 1958-ban érkezett Kanadába ahol Montreálban és Torontóban élt 2001-ig. Később az Egyesült Államokba költözött, ahonnan a bevándorlási törvények való megszegésért deportálták Kanadába. A kanadai hatóságok pedig a Mr. Zündel által üzemeltetett internetes honlapon található gyűlöletkeltés miatt tartóztatták le és helyezték őrizetbe őt. Pierre Blais kanadai bíró megállapította, hogy Mr. Zündel nemcsak Holokauszt tagadó, hanem veszélyt jelent Kanada nemzeti biztonságának szemszögéből is. "Mr. Zündel szabadlábra helyezése 2 év börtön után lázba hozná a fehérek felsőbbrendűségét hirdető neo-náci mozgalmat. Mr. Zündelnek megvan a szükséges anyagi háttere, támogatása, infrastrukturája és kommunikációs eszköze Zundelsite című honlapján keresztül és számos olyan személy áll rendelkezésére, aki hajlandó utasításait végrehajtani." Mr. Blais azt is elmondta, hogy az 1950-es években Mr. Zündel kapcsolatban állt Adrien Arcand nevű kanadai náci vezetővel, aki az 1930-as és 1940-es években alapította meg és vezette a Parti national social Chrétien nevű hitlerista alakulatot.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2005 Magyar Krónika Rt