A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 


 ROVATOK
 Mozaik
 Zsebsite
 Dömötor Ödön
 Táltos Ákos


 FÓRUMOK
 Hozzászólás

 


Kanadai Híradó - Február 28, 2005

Ádám Christopher

Két miniszterelnök tett tanúvallomást a történelmi jelentőségű Gomery vizsgálaton

Jean Chrétien, Kanada ex-miniszterelnöke (1993-2003) és Paul Martin jelenlegi miniszterelnök tanúvallomásokat tettek a Liberális kormány körül kialakult korrupciós ügyet kutató tényfeltáró vizsgálaton. John Gomery bíró két napon keresztül hallgatta ki Mr. Chrétient és Mr. Martint és Bernard Roy, illetve Neil Finkelstein jogi tanácsadóknak, a miniszterelnökökhöz intézett kérdéseit és az ezzel kapcsolatos válaszokat.

Jean Chrétien tanúvallomása

Mr. Chrétien cáfolta azt, hogy a kormánya idején a Liberális Párthoz közeli reklám cégeknek állami pénzeket adtak volna a szponzor-programban való közreműködésért. "Québecben tulajdonképpen csak kétféle marketing vállalat létezik: azok akik szeparatista barátok és azok akik föderalista barátok."-mondta Mr. Chrétien. A volt kormányfő azt hangsúlyozta tanúvallomásában, hogy neki nem volt tudomása a szövetségi kormány támogatási programjában történő visszaélésekről és rendellenességekről. Viszont ha tényleg voltak olyanok akik ezt a programot illegális

módon és törvény ellenes pénzszerzésre használták volna fel, akkor az illetőket a törvényszék elé kell állítani, nyilatkozta Mr. Chrétien. A liberális ex-kormányfő sajnálja ha hibák történtek volna a programban. "Azok a hibák melyek jóhiszeműen követtek el megbocsáthatók, de azok amelyeket rosszhiszeműen követtek el, megbocsáthatatlanok. Ha néhányan rosszhiszeműen jártak el, vagy személyes előrejutásukra törekedtek, azok hűtlenül elhagyták a miniszterelnököt, az én kormányomat és az országot."-mondta a volt liberális kormányfő.

Paul Martin tanúvallomása

Paul Martin liberális miniszterelnök tanúvallomására 2005. február 10-én került sor és a kihallgatás egy teljes napot vett igénybe. Mr. Chrétiennel ellentétben, Kanada jelenlegi miniszterelnöke nem adott semmilyen bevezető nyilatkozatot és a kihallgatás túlnyomó része angol nyelven történt. Neil Finkelstein arról kérdezte Mr. Martint, hogy mennyit tudott a 250 millió dolláros szponzor programról. Válaszában Mr. Martin többször kifejtette, hogy mint akkori pénzügyminiszter az ő feladata nem az volt, hogy a kormány különböző programjának költségeit felügyelje, hanem, hogy a költségvetést kidolgozza, az ország óriási adósságát és deficitjét mérsékelje és fájdalmas megszorításokat hozzon. Mr. Martin 9 évig volt a liberális kormány pénzügyminisztere, de ettől függetlenül továbbra is hangsúlyozta, hogy pénzügyminisztersége alatt nem volt tudomása a szponzor program körül kialakult problémákról és visszaélésekről. "A pénzügyminiszter feladatkörébe tartozik annak a kontextusnak megteremtése, melyben a kormány képes végrehajtani kötelezettségeit. Amint a pénzügyminiszter ezt megteszi-mely tulajdonképpen az évi költségvetés elkészítését és megszavazását jelenti-feladatköre véget ér"-mondta Mr. Martin. Chrétien viszont február 8-án azt mondta, hogy Mr. Martinnak tudomása volt, hogy a kormány évente 50 millió dollárt tett félre különféle nemzeti egységet népszerűsítő célokra Québec tartományban.

A Gomery vizsgálat folytatása

A Gomery vizsgálat 2005. február végén folytatódik. Ekkor Ottawából Montreálba költözik a bizottság, ahol a Liberális Párthoz közeli reklám és marketing cégek egykori vezetői lesznek a kihallgatottak között, akik a szponzor-botrány központjában állnak. A tényfeltáró vizsgálat várhatóan az év végéig hozza nyilvánosság elé riportját a korrupciósbotrányról. A Canadian Press szerint akár 80 millió dollárba is kerülhet a kanadai adófizetőknek a Gomery vizsgálat.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2005 Magyar Krónika Rt