A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 


 ROVATOK
 Mozaik
 Zsebsite
 Dömötor Ödön
 Táltos Ákos


 FÓRUMOK
 Hozzászólás

 


Kanadai Híradó - Február 15, 2005

Ádám Christopher

A Gomery vizsgálatnak jelentős politikai következményei lehetnek

2005 február 4-én volt Jean Carlenak, Jean Chrétien volt miniszterelnök adminisztratív fősegédjének kihallgatása a Gomery tényfeltáró vizsgálaton. Mr. Carle bevallotta, hogy közreműködött egy hamis dokumentum-ösvény teremtésében annak érdekében, hogy hogy el lehessen titkolni egy 125 ezer dolláros támogatási üzlet részleteit. A 125 ezer dollárt a kanadai kormány azzal továbbította egy, a Kanada kimagasló személységeit bemutató tévé sorozatnak, hogy ennek a támogatásnak ne legyen semmilyen nyoma. A kormány két csekket állított ki két marketing cégnek, amelyek ezt a pénzt egy, a kormányhoz közeli bankon keresztül továbbították a sorozat készítőjéhez. Ellenszolgáltatásként a kormány 18 ezer dollárt fizetett a két cégnek. "Ha ez drog üzlet lenne, akkor ezt pénzmosásnak neveznénk"-mondta John Gomery, törvényszéki bíró. "Ön nem téved,"-válaszolt Mr. Carle.

A támogatási botrány akkor robbant ki, amikor tavaly februárban Sheila Fraser, Kanada általános könyvvizsgálója, riportjában kimutatta, hogy 1997 és 2003 között csaknem 100 millió dollár államkincstári támogatásban részesültek a kormánypárthoz közeli cégek és szervezetek. Ottawa 250 millió dollárral támogatott különböző québeci kulturális rendezvényt azzal a szándékkal, hogy ezzel növelje a szövetségi kormány profilját és elfogadottságát a szeparatizmus felé hajló tartományban. A Liberális Párthoz közel álló kommunikációs és marketing cégekhez összesen 100 millió dollár került illegális "jutalékként," amiért szinte semmilyen értékelhető ellenszolgáltatást nem nyújtottak a kormánynak. Ms. Fraser akkor így nyilatkozott újságíróknak a Liberális Párt körüli botrányról: "Nem találok szavakat...[a korrupció] tömör és átható volt...Leültem és megint elolvastam a riportot és újra mérges lettem...olyan felháborító volt."

A botrány feltárásával megbízott John Gomery bíró is hasonlóan kritikus módon bírálta a Jean Chrétien kormány alatt történteket. A vizsgálat következő stádiuma pedig maga a volt és jelenlegi liberális miniszterelnökök tanúvallomása. Jean Chrétien volt és Paul Martin jelenlegi miniszterelnök a napokban jelennek meg a vizsgálaton és vallomásukat élő adásban közvetítik a televízión. A támogatási program idején Martin miniszterelnök a Chrétien liberális kormány pénzügyminisztere volt. De Mr. Martin mindig is tagadta, hogy bármit is tudott volna a szponzor-ügyről és ő volt az, aki kezdeményezte a Mr. Gomery nevével fémjelzett vizsgálatot a Liberális Párt körüli korrupciós botrányokban. Ami tovább növeli az ügy érdekességét: a két liberális miniszterelnök szinte köszönő viszonyban sincs egymással és maga a Liberális Párt képviselői is a volt és jelenlegi miniszterelnököt támogató táborokba helyezték magukat egymással szemben. Ismeretes, hogy a Liberális Párt 1993 óta van kormányon és Mr. Chrétien több mint 10 évig-- 2003 végéig--volt Kanada miniszterelnöke. A legtöbb elemző úgy véli, hogy Mr. Martin hívei kényszerítették ki hivatalából Mr. Chrétien-t. Mr. Martin a 2004 júniusi választásokat követően jelentősen meggyengített kisebbségi liberális kormányt örökölt. Kanada "természetes kormánypártja" részben éppen a korrupciós botrány kitörése után okozta felháborodás miatt veszítette el több mint egy évtizede tartó parlamenti többségét.

Tovább csökkent a québeci liberális kormány népszerűsége

A 2005 február 3-án közzétett, a CROP cég által készített közvélemény-kutatás kimutatja, hogy Jean Charest québeci liberális kormánya egyre inkább népszerűtlenebbé válik a lakosság körében. Amennyiben most lennének a tartományi parlamenti választások, a szeparatista Parti Québécois-nak lenne leginkább esélye választást nyerni, 40 százalék támogatottsággal. Charest kormányzó Liberális Pártja második helyen állna 31 százalékkal és a jobb-közép Action Démocratique du Québec (ADQ) harmadik helyen 24 százalékkal. A francia anyanyelűek körében Charest támogatottsága alig éri el a 17 százalékot. Az angoloknál valamint az egyéb etnikai kisebbségek körében a quebeci Liberális Párt továbbra is szilárd támogatottságot élvez. Tekintettel arra, hogy a legtöbb angol és az etnikai kisebbség Montreal környékén él, ez a meglehetősen erős szavazó-bázis csupán néhány választókerületre terjed ki, amelyek túlnyomó többségben a Liberális Pártra szavaznak. A kisebb városokban és a vidéken viszont Mr. Charest a sokkal népszerűbb szeparatista párttal kénytelen megküzdeni

Felmérések szerint, a lakosság 68 százaléka elégedetlen a liberális kormány munkájával.

Új angol iskolát építenek Montreáltól nyugatra

A Montreáltól nyugatra fekvő Saint Lazare és Vaudrieul-Dorion települések lakossága új állami angol iskolát kap. Éppen néhány hete jelentette be a montreáli angol iskolabizottság (EMSB), hogy négy iskolát kénytelen bezárni Montreál szigetén mivel az utóbbi évben több mint 400 diákkal kevesebb iratkozott be iskoláiba és a következő iskolaévben szintén ekkora létszám csökkenésre számítanak. Ezzel szemben Saint Lazare angol lakóssága gyors ütemben növekszik. A Québec tartományi kormány előrevetítései szerint a térség lakossága 53 százalékkal növekszik majd az elkövetkezendő tíz esztendőben. Ez a trend részben abból is adódik, hogy az utóbbi években többen költöztek ki Montreálból a szigettől közvetlenül nyugatra fekvő településekre. Pierre Reid, a québeci liberális kormány oktatásügyi minisztere kijelentette, hogy engedélyt adott a Lester B. Pearson angol iskolabizottságnak, hogy új általános iskolát nyisson Saint Lazareban. A kormány 5,5 millió dollárt tervez adni az építéshez és a helyi önkormányzat pedig további 400 ezer dollárt. Québec legújabb angol iskolája várhatóan egy éven belül, azaz 2006 januárig elkészül.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2005 Magyar Krónika Rt