A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 


 ROVATOK
 Mozaik
 Zsebsite
 Dömötor Ödön
 Táltos Ákos


 FÓRUMOK
 Hozzászólás

 


Kanadai Híradó - Január 31, 2005

Ádám Christopher

Lemondott a bevándorlásügyi miniszter

Egy, a Torontóhoz közeli pizzéria tulajdonosa azt álltja, hogy ő kényszerítette ki Judy Sgro miniszter lemondását január 13-án a kanadai kormány egyik legfontosabb minisztériuma éléről. A 49 éves Harjit Singh--akit még ez év januárjában deportálnak Kanadából, miután elutasították az 1988-ban beadott menekült kérvényét-azzal vádolta a bevándorlási miniszterasszonyt, hogy nem tartotta be ígéretét miszerint megadja Mr. Singhnek a letelepült bevándorló státust, amennyiben ellenszolgáltatásként ingyenes pizzát és foghagymás kenyeret szállít az akkor még liberális képviselő kampányirodájába, a 2004 júniusi parlamenti választások alatt. Ezen kívül a pizzériás azt is állította, hogy Ms.Sgro megkérte, küldjön 15 önkéntest dolgozni kampányirodájába. A miniszterasszony tagadja Mr. Singh valamennyi állítását, de azt mondta, azért kellett lemondania, hogy kellőképen megvédhesse magát és a megfelelő legális lépéseket megtehesse a rágalmazó ellen. Ms. Sgro elmondta Kanada közszolgálati televíziójának-a CBC-nek-hogy miniszterként megvan kötve a keze. "Szabad akarok lenni, megvédeni magam e nevetségesen hamis vádak ellen"- nyilatkozott a miniszterasszony. Ezzel szemben Mr.Singh azt állította egy eskü alatt írott nyilatkozatban, hogy Ms. Sgro biztosította, amennyiben közreműködik választási kampányában, megadja neki a bevándorlói státust. Paul Martin miniszterelnök továbbra is kiáll volt minisztere mellett és elmondta, hogy nagy sajnálattal fogadta el Ms.Sgro lemondását. Mr. Martin még aznap kinevezte az új bevándorlási minisztert, Joe Volpe ontarioi liberális képviselőt.

Judy Sgro problémái nem Mr. Singh esetével kezdődtek, hanem még 2004 novemberében amikor kiderült, hogy a miniszterasszony a 25 éves Alina Balaican nevű, román származású meztelen táncosnőnek megadta az ideiglenes tartózkodási engedélyt, miután segített a miniszterasszony választási kampányában. Az egzotikus táncosnő szerint a miniszter "jó, rendes no" aki megadta a lehetőséget, hogy Kanadában maradhasson. A parlamentben heves vitát váltott ki a bevándorlási minisztériumban kitört botrány. Peter MacKay konzervatív képviselő elmondta, hogy "679 ezer bevándorlási kérvény vár feldolgozásra, de egy lejárt vízummal itt tartózkodó meztelen táncos, aki a miniszter kampányában dolgozik, elsőbbséget kapott. Rahim Jaffer, egy másik konzervatív képviselő pedig azt állította a parlamenti vitában, hogy akár nyolc egyéb hasonló foglalkozású nő is kaphatott letelepedési engedélyt. Az esetet jelenleg Bernard Shapiro etikai főbiztos vizsgálja.

Terror cselekmény volt a montreáli iskola felrobbantása

Jean Sirois québeci bíró 40 hónap letöltendő fegyházbüntetésre ítélte a 19 éves Sleiman Elmerhebi-t, a montreáli United Talmud Torah Iskola ügyben vádolt robbantót. A 19 éves fiú tavaly áprilisban-a Pesach ünnep idején-több hordó kerozinnal pusztította el a montreáli zsidó általános iskola könyvtárát és májusi rendőri előállítása óta tartják őrizetben. A 2005 január 18-án kihirdetett ítéletében Mr. Sirois elmondta, a bizonyíték azt mutatja, hogy a fiatalember antiszemita érzelmekkel átitatott bűncselekménye terrorista akciónak felel meg. Ezt az álláspontot az is alátámasztja, hogy a robbantó a helyszínen hagyott levelében felhívta a montreáli zsidóság figyelmét arra, hogyha Izrael tovább folytatja jelenlegi politikáját a Palesztinokkal szemben, további hasonló megfélemlítésekre számíthat. Ennek ellenére, a bíró szerint az ügyészség nem volt képes azt kimutatni, hogy összefüggés lett volt Sleiman Elmerhebi robbantása és bármely terrorcsoport tevékenysége között. Bill Surkis szerint, aki a B'nai Brith Canada québeci szervezetének igazgatója, a 19 éves fiú nem cselekedett egyedül. "Attól függetlenül, hogy van-e az ügyészségnek elegendő bizonyítéka azt kimutatni, hogy itt összeesküvés történt, van elegendő ok arra gondolni, hogy ő nem egyedül cselekedett" Mr. Surkis meg van elégedve a büntetéssel és szerinte az ítélet kimondja, hogy az iskola elleni akciót a gyűlölet és fajüldözés motiválta.

Sleiman Elmerhebi 1993-ban, hét évesen érkezett Kanadába Lebanonból édesanyjával és 3 testvérével, hogy együtt lehessenek a már Kanadában tartózkodó apjukkal, Khaled Elmerhebi-vel. Rouba El-Merhebi Fahd-ot, Sleiman anyját, bűntársként vádolják fia ügyében, az ő tárgyalására március 23-án kerül sor. A 40 hónapos szabadság vesztésből, valószínűleg csak két évet kell majd Sleiman Elmerhebinek letöltenie, hiszen már több mint nyolc hónapot töltött fegyházban tavaly májusi letartóztatás óta.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2005 Magyar Krónika Rt