A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 


 ROVATOK
 Mozaik
 Zsebsite
 Dömötor Ödön
 Táltos Ákos


 FÓRUMOK
 Hozzászólás

 


A magyar iskolák konferenciája

Montreál, július 1.

A 10. Észak-Amerikai Magyar Iskolák Tanári Konferenciája június 14-én, a torontoi Szent- Erzsébet Iskolában került megrendezésre. A hetvenéves Montreáli Magyar Iskolát képviselték Gabriel Rita igazgatónõ, Ciamarra Júlia iskolabizottsági elnök, Tóth Judit titkár, valamint Szûcs Katalin, Simon Rita, Ogonovsky Dorottya, Domán Borika és Ádám Christopher tanárok képviselték.

A torontoi magyar fõkonzul is részt vett a rendezvényen és ebbõl az alkalomból nyújtották át a magyarországi Oktatási Minisztérium kitüntetõ oklevelét Zadubán Györgynek, a Szent-t. Erzsébet Iskola igazgatójának, valamint Szõke Zsófiának, a hamiltoni Arany János Iskola igazgatónõjének. Ugyanabban a kitüntetésben részesültek, mint korábban Ciamarra Júlia, a Montreáli Magyar Iskola elnöke, volt igazgatónõje.

A konferenciát Zadubán György nyitotta meg, majd a Szt. Erzsébet Egyházközség vezetõje, Jaschkó Balázs atya beszélt az egyház és az iskolák kapcsolatáról. Szó esett a katolikus egyház oktatói szerepérõl, valamint a kereszténység helyérõl a magyar kultúrában. A konferencia témája az olvasás fontossága és megszerettetése volt. Az érdekes elõadásokat mûhely munkák tették színesebbé. A tanárok találkozhattak a hasonló korú gyerekekkel foglalkozó kollégákkal.

Gyarapítottuk az oktatás jellegû játéktárunkat és felfrissítettük ismereteinket a modern technológia nyújtotta lehetõségeivel.
A Szt. Erzsébet Iskola tanulói ékes bizonyítékát nyújtottak a magyar nyelv és kultúra magas szintû ismeretérõl Bereczki Ildikó pedig az Ontario tartományi szintû szavalóverseny fontosságát ismertette. Az ontarioi magyar iskolák tanulói, köztük a Szt. Erzsébet Iskola, valamint a torontoi és hamiltoni Arany János Iskolák nagy lelkesedéssel készülnek fel a szavalóversenyekre.

A konferencia végén Zadubán György lemondott a Magyar Iskolák Tanári Egyesülete (MITE) elnöki tisztségérõl és õszinte örömünkre a konferencia résztvevõi egyhangúlag megszavazták Ádám Christopher kinevezését. Ezután Ádám Christopher feladata lesz a kanadai magyar iskolák képviselete és a jövõre Hamiltonban megrendezésre kerülõ XI. konferencia elnöklése.

Szeretnénk gratulálni Kárász Lászlónak, a konferencia koordinátorának. Köszönetet mondunk a Szt. Erzsébet Iskolának az eseménysorozat megrendezésért és nagylelkû CD ajándékukért, a Kanadai Magyar Kultúrális Tanács "Haza a Magasban" címû tankönyv adományáért és legfõbbképpen a CCHM-nek, hogy lehetõvé tette részt vételünket a konferencián.

Tanári Kar, Montreáli Magyar Iskola

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2000 Magyar Krónika Rt