A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 


 ROVATOK
 Mozaik
 Zsebsite
 Dömötor Ödön
 Táltos Ákos


 FÓRUMOK
 Hozzászólás

 


Kanadai Híradó - Január 18, 2005

Ádám Christopher

 156 ezer halott dél-Ázsiában - Kanada 80 millió dollárt küld

A liberális kormány szóvivője, Bill Graham hadügyminiszter kijelentette, hogy Kanada 40 millió dollár segítséget szándékozik küldeni az Indiai-oceáni szökőár- katasztrófában érintett országoknak. 2005 január 2-án Paul Martin miniszterelnök ezt az összeget megduplázta 80 millió dollárra. A külügyminisztérium szerint idáig 5 kanadai áldozata van a szökőárnak és földrengésnek, de legalább 150 kanadai turista tűnt el a katasztrófában. A legutóbbi jelentések szerint több mint 156 ezerre tehető az áldozatok száma a 11 ázsiai és afrikai országban: Indonéziában, Srí Lankában, Indiában, Thaiföldön, Szomáliában, Burmában, a Maldiv szigeteken, Malajziában, Tanzániában, Bangladesben és Kenyában. Ez a szám várhatóan tovább növekedik. Paul Martin miniszterelnök január 1-én lerövidítette marokkói nyaralását és visszautazott Kanadába ahol január 2-án rendkívüli kormányülést hívott össze a szökőár okozta katasztrófa miatt. A gyűlésen résztvett Ujjal Dosanjh egészségügyi miniszter, Ralph Goodale pénzügyminiszter, Anne McLellan miniszterelnök-helyettes, Judy Sgro bevándorlási miniszter, Aileen Carroll, a nemzetközi együttműködésért felelős miniszter és Pierre Pettigrew külügyminiszter. A 80 millió dolláros segítségen kívül, Mr. Martin kijelentette, hogy Kanada azonnal eltörli az érintett országok adósságait.

Megfigyelők szerint több mint 170 ezerre is emelkedhet az áldozatok száma és 5 millióan váltak hajléktalanná. Akár 15 évig is eltarthat az újjáépítés a legkeményebben sújtott országokban: Indonéziában, Srí Lankában, Indiában és Thaiföldön. Srí Lankában és Indonéziában egyes tengerhez közeli települések teljesen elpusztultak, máshol pedig a lakosság három-negyedét sodorta el a szökőár.

Bűnösnek vallotta magát Sleiman Elmerhebi a Talmud-Torah iskola ügyben gyanúsított gyújtogató vallomása

Beismerő vallomást tett Sleiman Elmerhebi, a montreáli United Talmud Torah zsidó általános iskola felgyújtásának elsőszámú gyanúsítottja. A 19 éves fiatalembert 2004 májusi letartóztatása óta fogházban tartják és az ítélet kihirdetéséig is börtönben marad. 2004. december végén napvilágra került olyan bizonyíték, mely biztossá teszi Mr. Elmerhebi bűnösségét a gyújtogatásban. A fiú több hordó kerozint vásárolt egy, a lakhelyéhez közeli Canadian Tire áruházban, ahol alkalmazottként dolgozott. Ezt igazolták az üzletben lévő biztonsági kamerák és egy házkutatás, amikor is a rendőrök a vádat alátámasztó számlákat találtak. Mr. Elmerhebi vallomása szerint, az általa elkövetett akció a montreáli zsidó iskola ellen "érzelmi reakció" volt. "A közép-keleten elkövetett erőszakos cselekmények ellen reagáltam, melyeket televízión láttam"-nyilatkozott a gyújtogató.

A példa nélküli antiszemita akció, mely teljes egészében elpusztította az általános iskola könyvtárát, felháborította a kanadai közvéleményt. A The Suburban, a Québeci legnagyobb terjedelmű angol hetilap főszerkesztője a legkeményebb büntetés mellett foglalt állást, azaz terroristaként ítélné el a fiatalembert. "A kanadaiak és québeciek még nem fogták fel a világszert dúló dzsihád jelentőségét.

Több ezer Sleiman El-Merhebik élnek Kanadában, akiket beszívnak a fundamentalista mártírokat gyártó gépezetbe.Csak azért nem robbantják fel Montreált, mert számos dzsihádista csoport semleges területnek tekinti a várost. Sleiman Elmerhebi épp úgy terrorista mint az az öngyilkosmerénylő aki besétál egy zsúfolt izraeli szállodába és felrobbantja magát"-irta Jim Duff főszerkesztő.

Amennyiben terroristaként ítélik el a robbantót, akár 14 év letöltendő fegyházbüntetést kaphat. De nem valószínű, hogy a bíró ilyen súlyos ítéletet hoz. Ha gyújtogatással vádolják, a maximum büntetés 2 év börtön. Mint ismeretes, Sleiman Elmerhebit már több mint 8 hónap óta tartják őrizetben.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2005 Magyar Krónika Rt