A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 


 ROVATOK
 Mozaik
 Zsebsite
 Dömötor Ödön
 Táltos Ákos


 FÓRUMOK
 Hozzászólás

 


Kanadai Híradó - December 16

Ádám Christopher

Ezer szubvencionált lakás épül Montreál szigetén

1000 megfizethető, államilag szubvencionált lakás épül Montreál szigetén. Az új épületek a város legszegényebb negyedeiben lesznek, köztük észak-Montreálban, St-Henriben és Mercier-Hochelaga-ban. A katolikus egyházmegye is felajánlotta egyik templomát a Ste-Elisabeth egyházkerületben. Jean-Claude Turcotte bíboros elmondta, hogy bár nehéz döntés volt a templom feladása, a társadalom megváltozott és a templomot pedig nem tudják fenntartani. "Ez részben tényleg nagyon szomorú, de más szempontból pedig pozitív, mert így a lakosság használja majd a földet. Ugyanaz a lakosság, amely egykor felépítette ezt a templomot." A 97 millió dolláros építkezés csaknem 1000 állást kreál Montreálban. Gérald Tremblay polgármester elmondta, hogy adminisztrációja fontosnak tartja a megfizethető lakhelyek felépítését, hogy így "a rászoruló polgárok is hozzáférhessenek egy illő otthonhoz."

A parlament jelentősen lecsökkentette a kormányzó büdzséjét

A szövetségi törvényhozás ellenzéki képviselői megmutatták a kisebbségi liberális kormánynak, hogy milyen erővel rendelkeznek, amikor lecsökkentették Adrienne Clarkson kormányzó költségvetését. Ms. Clarkson évi 4 millió dolláros állami büdszéjét 10 százalékkal nyirbálták meg az ellenzéki pártok képviselői. Pat Martin, a baloldali New Democratic Party egyik képviselője elmondta, hogy a liberális kormány jól tenné ha megszokná azt, hogy az ellenzéknek jelentős hatalma van a kisebbségi kormányzásban. "Ilyen egy kisebbségi kormány és a liberálisok jól tennék, ha ebbe beletörődnének."-mondta Pat Martin. Az NDP képviselő elmagyarázta, hogy ez "a mozdulat kimutatja elégedetlenségünket a kormányzó emelkedő-és szerintünk felfújt-működési költségvetésével."

Száraz karácsony elé nézhet a québeci társadalom

A Quebeci Alkohol Társaság (SAQ) munkásai továbbra is sztrájkolnak az állami cég és üzletlánc vezetősége ellen. Az SAQ 400 üzletéből tartomány szerte 350 zárva marad és a néhány nyítvatartó bolt pedig rövidebb nyitvatartással, kevesebb áruval és hosszú sorbaállással várja a vásárlókat. A törvények szerint hétfőtől péntekig, déltől este 5 óráig maradhat nyitva összesen 50 üzlet, de a legtöbb állampolgár inkább Ontario tartományba megy megvenni az ünnepi borokat, pezsgőket és likőröket, minthogy sorban álljon a maroknyi québeci üzlet előtt. A Montreálhoz legközelebb eső város az ontáriói Hawkesbury, mely Montreál és Ottawa között fekszik. November 19. óta sztrájkol több mint 3800 SAQ alkalmazott és elképzelhető, hogy még Karácsonyig, illetve Szilveszterig sem változik a helyzet. Egyes jelentések szerint még van esély a megállapodásra, akár az elkövetkező napokban is. Mint ismeretes, Québecben az állam monopóliumot élvez az alkohol forgalmazásában. A legtöbb jobb bort, pezsgőt és likőrt csak az állami tulajdonban lévő SAQ üzletekben lehet megvásárolni.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2004 Magyar Krónika Rt