A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 


 ROVATOK
 Mozaik
 Zsebsite
 Dömötor Ödön
 Táltos Ákos


 FÓRUMOK
 Hozzászólás

 


Kanadai Híradó - November 30

Ádám Christopher

 A kormánypárti képviselő a miniszterelnököt is a pokolba küldené.
Carolyn Parrish képviselőt kizárták a liberális frakcióból

"Semmi lojalitásom sincs ehhez a csapathoz. Semmi. Mindannyian mehetnek a pokolba! Martin miniszterelnök nem tesz engem felügyelet alá, de ha ezt mégis megpróbálja csak azt éri el, hogy meggyengíti saját magát." Ezzel a mondattal került újra a címlapokra a szókimondó, mélyen George Bush-ellenes liberális képviselő,Carolyn Parrish.November 17-én elhangzott véleménye legújabb amerikai és Bush-ellenes szereplése után került a média elé.

A kormánypárti képviselő a napokban jelent meg egy népszerű szatirikus televíziós műsorban ahol a kamerák előtt az amerikai elnök miniatűr képmását dobta le a padlóra és taposta agyon fekete bakancsával jobb szemét pedig tollal szúrta ki. Az akciót követően Ms.Parrish büszke mosollyal nézett bele a kamerába.  November 18-án Paul Martin miniszterelnök kizárta a renegát képviselőt a kormánypárti frakcióból.

Ezt Mr. Martin annak ellenére is megtette, hogy pártja kisebbségből kormányoz és így minden egyes szavazat számit. Mr. Martin teljesen elfogadhatatlannak nevezte Ms. Parrish magatartását. "Véleménynyilvánítást civilizáltabb és hatékonyabb módon is  közzé lehet tenni." Roger Gallaway liberális képviselő "bizarr és hülye" viselkedésnek nevezte Ms. Parrish szerepléseit, de kifejtette, hogy szerinte nem lenne szabad őt kizárni a frakcióból. "Ez szánalmas látvány volt. Én még gyermekektől is többet várnék el. Ez rohadt időzítés...remélem, megváltoztatja magatartását"-Mondta Mr. Gallaway liberális társáról. Ismert, hogy Bush elnököt éppen december 1-én várják Kanadába hivatalos látogatásra.

A konzervatív ellenzék azonban Ms. Parrish azonnali elmozdítását követelte a miniszterelnöktől. John Reynolds konzervatív frackió vezető szerint Ms. Parrish "súlyos segítségre szorul." Stephen Harper konzervatív vezető pedig elmondta, hogy csak azután zárták ki a képviselőt miután megsértette Mr. Martin-t.

Ms. Parrish nevéhez számos botrány fűződik. Tavasszal az amerikai elnököt és szövetségeseit nevezte "idiótáknak" a liberális képviselő, tavaly pedig a média képviselői előtt "fattyúnak" minősítette az amerikai népet és elmondta, hogy "utálja őket." Kizárását követően Ms. Parrish függetlenként ül az alsóházban. Még kizárása előtt Ms.Parrish azt is elárulta, hogy nem zavarná ha pártja és miniszterelnöke elvesztené a következő választást. "Egy könnycseppet sem hullatnék érte."- mondta Ms. Parrish.

Elhúnyt Kanada első női minisztere

Ellen Fairclough, a kanadai kormány első női minisztere 2004. november 13-án 99-ik életévében elhunyt. Ms. Fairclough-t John Diefenbaker konzervatív miniszterelnök nevezte ki bevándorlási és állampolgársági miniszternek 1958-ban és egészen 1962-ig vezette az emigrációs minisztériumot.

Az úttörő miniszterasszony évenkénti 150 beszédet mondott a parlamentben és munkájával számos nőt arra inspirált, hogy politikai pályára lépjen. Ms. Fairclough a legmagasabb kitüntetést 1978-ben kapta, amikor átadták neki az Order of Canada díjat. A volt miniszterasszony túlélte férjét valamint fiát is. Ms. Fairclough ugyan ritkán beszélt arról, hogy nő létére hátrányos helyzetbe került volna, vagy politikai tevékenységében hátráltatta volna, de egy alkalommal megjegyezte: "Ha férfi parlamenti képviselő mond valami esztelenséget, akkor ezt már másnap el is felejtik. Ha ugyanezt egy nő teszi, akkor ezt a végtelenségig ismétlik és emlegetik szerte az országban. Stephen Harper konzervatív vezető külön közleményben fejtette ki gondolatait a volt miniszterasszonyról. "Ms.Fairclough életét a köz szolgálatára és a kanadai értékek továbbítására áldozta. Úgy emlékezünk majd rá, mint aktivistára és emberbarátra és nem felejtjük el Kanada iránti kitartó elkötelezettségét.

Gondolataink és imáink családjával vannak."-nyilatkozott Mr. Harper.

A "militáns" angol farmer szembeszállt a nyelv rendőrökkel

Elwood Quinn, a Montreáltól nyugatra fekvő Perrot szigeten élő farmer, szembe találta magát a québeci nyelv rendőrséggel, a Francia Nyelv Hivatalával. A Hivatal azzal vádolja az angol farmert, hogy a területén lévő 9 tábla sérti a québeci nyelvtörvényeket, mivel ezeken az információ csak angolul van feltüntetve, illetve a francia szöveg nem jelenik meg nagyobb, kiemelkedőbb betűkkel. A Hivatal szerint Mr. Quinn szándékos politikai akcióban vesz részt, melynek célja a törvények megkérdőjelezése. Gerald Paquette elmondta, "sok olyan üzlet van, mely militáns csoportokat támogat, mint például a Québeci Szövetséget." A Québeci Szövetség (Alliance Québec) angol emberi jogokat védő szervezet.

A Hivatal 6000 dolláros büntetést szabott ki Mr. Quinn-re, azért, mert táblái sértették a nyelvtörvényeket. A farmer hevesen reagált az ítélet hallatán. "Én keményen dolgozom mindenegyes átkozott dollárért ezen a farmon és ez fennáll minden farmer esetében ebben a közösségben.... Tehát ne jöjjenek ilyen maszlaggal, hogy én politikai akcióban veszek részt." nyilatkozott Mr. Quinn. A farmer azt is elmondta, hogy harcolni készül a pénzbüntetés ellen.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2004 Magyar Krónika Rt