A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 


 ROVATOK
 Mozaik
 Zsebsite
 Dömötor Ödön
 Táltos Ákos


 FÓRUMOK
 Hozzászólás

 


Kanadai Híradó - November 15

Ádám Christopher

Viszontlátásra Mirabel!
A montreáli repülőtér véglegesen bezárja kapuit

Amikor 29 éve, 1975 októberében kinyitotta kapuit a Montreáltól több mint egy órányira, északra fekvő Mirabel nemzetközi repülőtér, akkor csodát vártak Kanada legújabb, óriási repülőterétől, mely kapuként szolgált volna valamennyi tengerentúli járatnak. Több mint 10,000 farmert telepítettek ki akaratuk ellenére farmjaikról, illetve házaikból mivel ezt a területet használták fel a "csoda" repülőtér felépítésére. A federális kormány több száz éves házakat és tanyákat bontott le a "fehér elefántnak" becézett repülőtér építéséhez. Már megnyitása után is, Mirabel évente veszteséges volt és így is maradt 30 éven keresztül. Ez részben azért is történt, mert egyre több nemzetközi járat a torontói Pearson repülőtérre érkezett és a Montreáltól messze fekvő Mirabel pedig nem biztosított könnyű közlekedési lehetőséget a városba. Sohasem épült ki a tervezett vonat összeköttetés Montreál és Mirabel között és, ahogy múltak az évek, egyre több járat kerülte ki Montreált és inkább Torontóba költöztette székhelyét. Akik átszálltak, vagy megérkeztek Mirabelbe, megismerhették a széles, végtelenül hosszúnak tűnő és gyakran kihalt folyosókat. Sohasem volt elég utas, hogy a repülőtér teljes kapacitásában működhessék.

1997-ben jelentősen lecsökkentették a Mirabelbe érkező járatokat és ezeket átirányították az öregebb, jóval kisebb, de a belvárostól 15 percre fekvő Dorval (később Pierre Elliott Trudeau) repülőtérre. Ekkor már főleg csak nemzetközi charter járatokra és fapados utakra használták a sokkal fontosabb és méltóságteljesebb szerepre megtervezett repülőteret. Montreálba érkező utazókat szinte teljesen kihalt, sötét, óriás-repülőtér fogadta. Ez év november 1-től pedig befejeződött a repülőtér leépítése és véglegesen bezárták Mirabel kapuit. Mirabel megmaradt dolgozóit pedig áthelyezik a Trudeau repülőtérre és csaknem 200-an munkanélküliek lesznek. A volt munkások és a kitelepített családok és leszármazottak keserűséggel emlékeznek vissza a Mirabellel kapcsolatos irreális reményekre, melynek szomorú története a napokban ért véget.

Továbbra is konzervatív kormányzás várható Albertában

A legutóbbi közvélemény kutatások arra mutatnak, hogy Ralph Klein albertai miniszterelnök immár negyedik ciklusát nyerheti meg a november 22-én megtartandó tartományi választásokon. Az Ipsos-Reid-CTV felmérés szerint a lakosság 50 százaléka a konzervatívokra szavazna, míg az ellenzéki liberálisok 26 százalékon állnak és a New Democratic Party pedig csak 10 százalékot tudhat magáénak. A nemrégiben megalakult Alberta Alliance-mely a konzervatívok jobb szárnyán áll-9 pontot ért el a legújabb felmérésben. A tartományi miniszterelnöknek azonban nehéz hete volt. Mr. Klein mindeddig nem kívánt részletesen beszélni tervezett egészségügyi reformjáról a választások alatt, (amely valószínű vitatott lesz) mondván, hogy ez "annyira komplikált." Később megsértett több ezer polgárt amikor elmondta, hogy el kellene vonni az állami segélyt azoktól a fogyatékosaktól akik ezt "nem érdemlik meg." Amikor az újságírók azt kérték a miniszterelnöktől, hogy tisztázza kijelentését, azt találta mondani, hogy "súlyosan normális emberek" nem akarnak többet hallani erről az esetről.

Felmentették a United Talmud Torah Iskola bombázásának egyik gyanúsítottját

Felmentették minden vád alól Simon Zogheib-et, az áprilisban Molotov koktéllal felgyújtott montreáli United Talmud Torah iskola ügyében. A ügyészség kijelentette, hogy nincs bizonyítéka a 18 éves gyanúsított ellen. Mr. Zogheib elmondta örül, hogy véget ért a 6 hónapos nyomozás ellene és, hogy végre szabad lehet. Továbbra is őrizetben marad az ügy másik gyanúsítottja, a szintén 18 éves Sleiman Elmerhebi, aki immár május óta fogházban van. A fiatalember a decemberi tárgyalásig marad tendőri őrizetben. A Pesach ünnep alatt történt merényletnek nem volt egyetlen áldozata sem, mivel ekkor szünetelt az iskola. A tettesek által a helyszínen hagyott röpirat szerint azért hajtották végre a merényletet, mert Izrael megkülönböztető módon bánik az elfoglalt területek palesztin lakosságával.

A konzervatív vezető belga típusú föderalizmust javasol Kanadának
Stephen Harper nyelvi alapon kívánja átalakítani a szövetséget.

Stephen Harper konzervatív vezető szerint a kanadai kormánynak nyelvi alapon kellene átalakítania az országot. Terve szerint francia anyanyelvű kisebbségek Kanada szerte egyfajta adminisztratív autonómiában részesülnének és az ottawai kormány egyre inkább szétosztaná hatalmát, megerősítve a tartományi és helyi kormányokat. A konzervatív párt valamennyi képviselője támogatja Mr. Harper ötletét, mondván hogy az ország tartományi felosztása nem mindig működik hiszen élnek franciák Québecen kívül és angolok Québecen belül. Tehát szerintük a nyelvi alapon történő átalakítás pozitív hatással lehet. A kormányzó liberális párt elvetette az ötletet. Az egyik miniszter, Lucien Robillard szerint a tervezet nem fedi a valóságot. Úgy tűnik, Mr. Harper azt akarja, hogy minden francia és minden angol egy véleményen legyen Ez azonban nem egyezik a valósággal-mondta Ms. Robillard.

Többé nem oszthatnak ki Bibliákat az új állampolgároknak

A Kanadai Biblia Társulat (Canadian Bible Society) immár 50 éve osztogat ingyen Bibliákat új bevándorlóknak a kanadai állampolgársági ceremóniákon. Ez a hagyomány azonban, úgy látszik, megváltozik. A federális kormány szerint a keresztény szentírások jelenléte az állami ünnepségen ütközik a kanadai kormány szekuláris jellegével. A montreáli Catholic Times című havilap idézte a Társulatnak küldött kormánylevelet . "Mi úgy látjuk, hogy a szent könyvek engedélyezése az állampolgári ceremóniákon elvonhat ennek üzenetétől és egyes vallások felé hallgatólagos jóváhagyásként értelmezhető. Az emigrációs és állampolgársági hivatal szerint panaszok érkeztek bevándorlók részéről az ingyenes Bibliákkal kapcsolatban. A katolikus lap értesülései szerint a Társulat meg akarja fellebezni ezt a döntést. A Társulat 111 idegen nyelven is nyomtatja az ó és új testamentumokat, valamint kanadai őslakói 28 nyelvén is.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2004 Magyar Krónika Rt