A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 


 ROVATOK
 Mozaik
 Zsebsite
 Dömötor Ödön
 Táltos Ákos


 FÓRUMOK
 Hozzászólás

 


Kanadai Híradó


Ádám Christopher

A Konzervatív Párt nem kivánja megdönteni a kormányt
A jobboldali ellenzék a kisebb pártokkal is egyeztetett

Stephen Harper konzervatív vezető elmondta, hogy a legnagyobb ellenzéki párt jövő márciusára tervezett montreáli kongresszusa előtt nem kívánja megdönteni Paul Martin miniszterelnök liberális kormányát.  Mr. Harper nem tartja valószínűnek, hogy az elkövetkező pár hónapon belül újabb választások lennének, azonban ha mégis megbukik a liberális kormány, a konzervatívoknak van elég pénzük sikeres kampányba kezdeni. A konzervatív vezető szerint sok minden attól függ, hogy a liberálisok mennyire képesek és hajlandók együttműködni az ellenzékkel, és hogy milyen törvény-javaslatokat terjesztenek a parlament elé.

Szeptember 9-én Mr. Harper a többi ellenzéki párt vezetőjével is találkozott és itt is megerősítette azon szándékát, hogy stabil és működőképes parlamentet teremtsen. A baloldali New Democratic Party (NDP) nevében Jack Layton, és a szeparatista Bloc Québécois nevében Gilles Duceppe vezetőkkel együtt Mr. Harper megállapodott abban, hogy le kell szűkíteni a de facto bizalmatlansági kérdésként tekintett szavazások számát. Ez annyiból fontos, hogy  amennyiben a liberális kormány elveszít egy parlamenti szavazást, nem jelenti feltétlenül azt, hogy megbukott a kormány. Elképzelhető, hogy az ellenzéki pártok azért is inkább elkerülik egy esetleges idei választást, mivel egyes közvélemény kutatások azt mutatják, hogy a liberálisok megerősödtek és ma népszerűbbek mint a júniusi választások idején. Ezért is kívánatos lehet Mr. Martin-nak egy korai választást hirdetni, amennyiben úgy látja, hogy pártja javíthat jelenlegi helyzetén.

Jelenleg a Liberális Pártból összesen 135 képviselő foglalja el helyét a parlamentben, míg Mr. Harper konzervatívjai messze második helyen vannak 99 mandátummal. A Bloc Québécois most 54 képviselőt küldött az új parlamentbe és az NDP frakció pedig összesen 19 személyből áll.  Egy British Columbia-i független képviselő is bekerült a parlmentbe.  Többségi kormányzáshoz minimum 155 képviselő szükséges és mint ahogy a számok is mutatják, egy esetleges nem hivatalos liberális-NDP koalició sem adja meg ezt a többséget. 

A hét éves gyermek mégis járhat angol iskolába
Az "alkalmasság" és a québeci oktatási rendszer

A québeci bíróság megengedte, hogy a 7 éves Cohen Parasiuk Wakefield város helyi angol iskolájába járhasson egészen decemberig amikor a törvényhozás végső döntést hoz ügyében. Egy korábbi döntés szerint csak franciául tanulhatott volna a wakefieldi iskolás. A fiú apja, Michael Parasiuk,  tanulmányainak nagy részét francia nyelven végezte Winnipegben. Mr. Parasiuk azonban azt hangsúlyozta, hogy tanulmányai egy angol iskolában folytak ahol ő intenzív francia programban vett részt.  A szigorú québeci nyelvtörvények miatt a fiatal Cohen szülei minden reggel 20 kilométert kellett volna vezessenek, hogy eljutassák a tanulót a legközelebbi francia iskolába.

A nyelvtörvények szerint kizárólag az államilag kiadott "alkalmassági bizonyítvány" ellenében lehet angol nyelvű oktatásban részesülni Kanada második legnagyobb tartományában. Az adott diák csak akkor "alkalmas" az angol oktatásra, ha az egyik szülő, illetve az egyik testvér angolul végezte el tanulmányait egy kanadai iskolában. Másként kizárólag a francia oktatási rendszerbe léphet be a tanuló. A törvény szerint, "senki sem tolerálhatja egy gyerek angol nyelvű oktatását, ha erre ő nem alkalmas." 

Brent Tyler közismert montreáli ügyvéd szerint, ha a bíróság mégsem engedélyezi Mr. Parasiuk fiának angol nyelű oktatását, akkor ez jelentős hatással lehet a québeci angol kisebbség egy egész generációjára. Mr. Tyler szerint ilyen döntés nyomán számtalan család elvesztené az angol oktatás privilégiumát.

Lassul az egyetemi tandíj emelkedése

A Statscan szerint idén többet fizetnek a kanadai egyetemisták tandíjakban mint tavaly, azonban az évi drágulás lassulni látszik. Az átlag kanadai tandíj az alapfokú egyetemi programokban 4172 dollár, mely 3,9 százalékos emelés a tavalyi tanévhez képest amikor 4018 dollár volt egy évi felsőfokú oktatás átlag ára. A legolcsóbb tandíjak Québec, Manitoba, Newfoundland and Labrador és Ontario tartományokban találhatók, részben azért mert itt a tartományi hatóságok "befagyasztották" a tandíjakat. A legdrágább egyetemek Nova Scotiában vannak, ahol csaknem 6000 dollárra emelkedett a tandíj. A legolcsóbb pedig Québec tartomány, ahol a québeci polgárok összesen 1683 dollárt fizetnek. Kanadai és külföldi diákok magasabb skála szerint iratkozhatnak be az egyetemekre.

Részben azért is ilyen olcsó a québeci felsőoktatás, mert a tartományban egyetlen magánegyetem sem kaphat engedélyt a működéséhez. Hasonlóan, teljes jogú magánegyetemek  csak szétszórtan létezhetnek egyes kanadai tartományokban.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2004 Magyar Krónika Rt