A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 


 ROVATOK
 Mozaik
 Zsebsite
 Dömötor Ödön
 Táltos Ákos


 FÓRUMOK
 Hozzászólás

 


Kanadai Híradó


Ádám Christopher

Kyle Shewfelt bronzot érdemelt

Elegünk van! Mi kanadaiak vagyunk. Mi vagyunk mindig a jó fiuk és mi mindig a szabályok szerint játszunk. Egyedüli bajunk az, mi elvárjuk, hogy a többiek is szabályosan játszanak.” Így fogalmazott Tony Smith, a kanadai tiltakozás képviselője. A kanadai csapat azt követően nyújtott be hivatalos tiltakozást az athéni olimpián, hogy a Calgary városból származó Kyle Shewfelt helyett a román Marian Dragulescu kapta a bronz érmet a rúdugráson.  Mr. Shewfelt azonban óvatosan távol tartotta magát a kibontakozó botránytól. “Én kiválóan érzem magamat! Negyedik hely is nagyon jó”—nyilatkozott a kanadai sportoló.

A kanadai olimpiai csapat összesen 12 érmet hozott haza: 3 aranyat, 6 ezüstöt és 3 bronzot.

Hat angol iskola kerül a vágódeszkára
Drámaian csökken a létszám Montreáli angol iskoláiban

Augusztus 25-én jelentette be Montreál város angol nyelvű iskolabizottsága, hogy jövőre 6 angol iskolát zárnak be, mivel az utóbbi években folyamatosan csökken a tanulók létszáma. Egyre kevesebb gyerek foglalja el a padsorokat és egyes osztályok félig üresek. Michael Cohen, a bizottság egyik vezetője úgy nyilatkozott, hogy akár sokkal több iskolára is ráférne a felszámolás, mivel koránt sincs elég gyerek.

A Québec tartományban működő angol kisebbségi iskolák rendkívül nehéz és hátrányos helyzetben találják magukat. A québeci nyelv törvények szerint, csak állami engedéllyel iratkozhat be egy gyermek angol nyelvű általános és középiskolákba. A jelenlegi törvény szerint, akiknek  egyik szülője sem járt angol iskolába, annak gyerekei csak francia nyelvű oktatásban részesülhetnek. Így a nagyszámban érkező bevándorlók eleve kivannak zárva az angol oktatás lehetőségéből.

Az Al Jazeera televízió hamarosan Kanadában is fogható lesz
"Antiszemita, gyűlölködő" adás érkezik Kanadába?

A CRTC, az országos rádió és televízió bizottsága engedélyezte az Al Jazeera arab hír televízió sugárzását Kanadában. A több mint félmilliós arab lakosság nagyrészt örömmel fogadta a döntést. A Kanadai Arab Föderáció üdvözölte a döntést és szerinte a CRTC határozat “alátámasztja Kanada elkötelezettségét a multikulturalizmushoz.” De nem mindenki vélekedik ilyen pozitívan az arab állomás Kanadába való érkezéséről.

Frank Diamant, a B’nai Brith Canada egyesület alelnöke szerint “az szomorú helyzet amikor a gyűlölködő üzenetekért és az antiszemitizmusért ismert arab televízió jogosítványt kap arra, hogy Kanadában működjék.” Nyilatkozatában Mr Diamant elmondta, hogy a B’nai Brith tüzetesen felügyel majd az Al Jazeera adásaira. “A kormány tisztviselői azt hangoztatják, hogy az antiszemitizmus és a bigott magatartást nem tűrik el Kanadában. A CRTC határozat éppen az ellenkezőt mutatja. Ez gyakorlatilag hivatalos szankciót ad a gyűlölködő programok sugárzására”—mondta Mr. Diamant.

Dolláros üzletek után, itt a dolláros mozi!
Beszámoló az első “fapados” moziról

A közelmúltban került a napvilágra egy tanulmány mely szerint Kanada a nyugati világ legolcsóbb országa. Ezt a vélemény támasztja alá egy újabb fejlemény a szórakozás világában: Montreál első egy-dolláros mozija. A Decarie Square bevásárlóközpontban hosszú éveken át üresen álló mozi végre átalakult és ezen túl összesen egy dollárért tekinthetik meg az oda látogatók a legújabb filmeket. Ezen kívül, pattogatott kukoricát, csokoládékat, egyéb édességeket és üdítőket szintén egy dolláros egységárért nyújtanak a nézőközönségnek.

A montreáli Dollar Cinema családi vállalkozás és talán ez részben választ ad arra, hogy miként tudnak megmaradni olyan piacon, ahol a város összes mozija 10-12 dollár között értékesíti a jegyeket ugyanazokra a Hollywood-i filmekre. Az új „fapados” mozi tulajdonosa Bernie Gutberg és személyzete főleg családtagokból és barátokból adódik. Mr. Gutberg a Chronicle nevezetű hetilapnak elárulta, hogy szó sincs zsákbamacskáról.

„Ez valódi mozi. Sokan telefonáltak és kérdezték, hogy netán televíziós képernyőkön vetítjük-e a filmeket. De itt igazi nagy vászonról van szó.”

Mr Gutberg szerint az első napokban volt olyan is, hogy csak 3-an ültek a moziban egyes vetítésekre. De ma már gyakran 150 kíváncsi látogató is eljön megnézni egy-egy filmet.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2004 Magyar Krónika Rt