A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 


 ROVATOK
 Mozaik
 Zsebsite
 Dömötor Ödön
 Táltos Ákos


 FÓRUMOK
 Hozzászólás

 


Búcsú Reagan elnöktől!

Bencsics Klára

Az elmúlt hetekben amerikaiak milliói megrendülve búcsúztatták az USA negyvenedik elnökét, Ronald Reagant, aki visszaadta az elnöki hivatal tekintélyét. Felrázta az országot a vietnámi háború és Nixon botrány utáni letargiából, feltámasztotta az amerikai és világgazdaságot, megnyerte a hidegháborút és több százmillió embert segített ahhoz a lehetőséghez, hogy szabadságban éljen.

A megemlékezések során, egy esti programban a TV képernyőjén láthattam Reagan elnököt, amint1988-ban egy moszkvai egyetemen a szabadságról beszélt, mint az emberi kreativítás forrásáról, ami jólétet és büszkeséget teremt, s ami az emberiség reménye egy boldogabb jövő megvalósítására. Lenyűgöző beszéd volt. 1988-ban a berlini fal már ingott, és Kelet –Európában már hinni kezdték, hogy a „szocializmus” végéhez közeledik.

Reagan sokat beszélt a szabadságról. A szabadság számára nem a „szükségszerűség felismerése” volt, hanem az emberi jog Kamcsatkától a Tűzföldig.

Ronald Reagan kőkemény volt. Mindig nevén nevezte a gyermeket. 1982-ben például a Szovjetuniót a Gonosz Birodalmának. Kimondta, hogy a kommunizmusnak a történelem szemétdombján a helye. Nem békélni akart a Szovjetunióval, hanem le akarta győzni. Ezért akarta megalkotni a csillagháborút, és használhatatlanná tenni a rakéta fegyvereket, amelyektől való félelemben generációk nőttek fel. Így kényszerítette a Szovjetuniót a hidegháború feladására. Végül ő írta alá a történelem legfontosabb leszerelési egyezményét.

Mint minden igazi nagy ember, Reagan is megosztó személyiség volt. A nyolcvanas évek elején Keleten és Nyugaton az értelmiség gyűlölte őt. Cowboynak, másodrendű színésznek, háborús uszítónak nevezték.

Nem véletlen, hogy a külföldi vezetők közül, egyedül Margaret Thatcher volt igaz barátja. Barátságuk hidat vert Európa és az Egyesült Államok közé a hidegháború végén.

Mi is búcsúzunk az embertől aki, ugyan szerény körülmények között született de a történelem nagy alakjává vált.

Mint kanadai magyar menekült mindig csodáltam Reagant.

Csodáltam empátiáját, amellyel megértette a szabadságot nélkülöző emberek helyzetét, szemben a többi politikussal. Sokunknak talán a legboldogabb napokat okozta, amikor a múltszázad egyik nagy gonoszságának összeomlását láthattuk, s most csak annyit mondhatunk:
köszönjük., Mr. President!

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2004 Magyar Krónika Rt