A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 


 ROVATOK
 Mozaik
 Zsebsite
 Dömötor Ödön
 Táltos Ákos


 FÓRUMOK
 Hozzászólás

 


Anyák napja

Magyar Krónika, május 5.
Dancs Rózsa

Az éjszaka halott édesanyám fölém hajolt. Fiatal volt, vidám ruha simult a derekán, karcsúságát a falu soványnak nevezte volna egykor, ám ő éltében is csinos fodorral kendőzte elnyúzottságát. Álmomban is ez a fodor díszítette fehér alapú, apró virágmintás karton köntösét. Válláig érő; világos gesztenye hajában megcsillant egy-két ezüst szál, kedves és derűs arcára szelíd melankóliát árnyékolt tekintetének meleg mélysége. Az az izzás, amelynek hője és fénye minket ragyogott be, amíg élt. Fölémhajoltában, emlékszem, ezzel a régi ragyogással simogatott meg. "Szervusz, gyermekem," szólt.

És a "Szervusz, gyermekem," megint ugyanúgy hangzott, mint azon az utolsó napon, amikor telefonon felhívtam, mert hiányzott, nem sejtve, hogy egy hét múlva már csak a koporsóban látom viszont őt. De álmomban nem kellett a halálra gondolnom, mert anyám engem kézen fogva múltunkba vezetett, oda, ahol mind együtt voltunk, és ahol minden ősszel vidáman piroslott a kecskerágó. A Leventekertben a pünkösdi rózsa mint hatalmas aranyló szőnyeg csalogatta az arrajárókat, és emlékszem, nagyon boldog voltam, hogy anyám fiatalságának részese lehettem. Követtem büszkén, amint egyik ismerősétől a másikhoz lépett. Ilyenkor mindig rám is visszamosolygott és intett, nehogy elmaradjak mellőle. Sokan voltak ott és szépek mind, de ő csak ment előre és egyre beljebb. Észre sem vette talán, hogy valaki, aki egyszer a legelső csók ízével lobbantotta fel benne a szerelmet, most elhaladtában egy gyöngyvirágot lopott hajába.

Mintha anyám keresett volna valakit. Akartam is kérdezni tőle, de mielőtt megszólalhattam volna, ő felkiáltott: "Nézd csak, ott vannak!" Hangos kacagással szaladtunk mindketten a kert legtávolabbi zugába, ahol apánk állt két testvéremmel. Öcsémet a nyakában, húgomat az ölében tartotta és az ismerős huncut mosoly bujkált szemében. "- Itt vannak a prücskök", szólalt meg, s lehajolt, hogy óvatosan a földre pottyantsa őket. Gurult is a két csöppség, és miközben a zöld fű játékosan hajbókolt parányiságuknak, én hozzájuk hajoltam.

Megtapogattam húgom homlokát, hogy érezni-e a dudort, amelyet estében az udvaron szerzett. Öt év korelőnyöm volt, így édesanyám rám bízta a pesztrálást, amit én úgy oldottam meg, hogy az ölemben cipeltem ide-oda a ház körül. Nehéz is lehetett a kicsi, pesztonka-magam nagyon is ügyetlen, így megesett, hogy orra buktunk. Egy ilyen alkalommal dudorodott árulkodóra a baba homloka.

De álmomban nem találtam a nyomát. Öcsémet is hasonló módon dajkáltam, de már tapasztalattal és hat évesen, ami nem óvta meg attól, hogy el ne vágja az ujját a játékszernek használt tükördarabbal. Ennek a sebesülésnek sem találtam a helyét álombeli találkozónkon.

Anyánk azonban ekkor már terített asztallal csalogatott maga köré - csodák csodája! - régi otthonunkban, amelynek olyan jó hangulatot adott a fenyődeszka és a gyaluforgács illata. Apánk éppen egy ajtót enyvezett össze, amelyet azonnal tágra is nyithatott. Kendermagos macskánk vidáman iramodott neki a szabadnak, apánk pedig kimutatott a virágos kertbe: "Nézzétek, mi történt odakint az éjszaka! Kinézve, valóban csodát láttunk: Gyöngyös nevű bivalyunk három bocsot ellett, és mind a három mellett gyönyörű tarka tulipánok virítottak. Lelkendezve szaladtam keresztül a virágos udvaron, hogy megsimogassam a drága jószágot, és a testvérkéim totyogva követtek. "Mindenkit egyformán szeret a Gyöngyös", mondta édesanyám harmatos mosollyal szemében, miután utolért. "Minden csemetének jár egy bivalybocs" - és egy-egy lágy mozdulattal kijelölte mindegyikünk pici borjúját...

Hangos rigófütty ébresztett fel. A függönyön áttörő reggeli napsugár még anyám hűvös simogatását tartotta homlokomon, és a szellő; azt suttogta, hogy "Szervusz, gyermekem, anyák napja van..."

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2000 Magyar Krónika Rt