A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 


 ROVATOK
 Mozaik
 Zsebsite
 Dömötor Ödön
 Táltos Ákos


 FÓRUMOK
 Hozzászólás

 


Vallomás a Forradalomról: 35 Nap

Lipták Béla „A Testament of Revolution” címû könyvérõl

Magyar Krónika, március 8.
Mózsi Ferenc

Harmincöt nap, amely megrengette a (szocialista) világot. Legalábbis a tábor, részben, ebbe rokkant bele.

A Nagy Szocialista Monarchia ma már roncsaiban hever. Az emlékezés szép és méltó kegyelet-koszorúja ez a Napló. A húszéves egyetemista diák, a forradalmár és több mint negyven évvel késobbi nagyapa filmszeru memoárja.

Úgy tunik, hogy az emlékek szinte felégették a tényt - s ebek harmincadjára került az akkori szabadságharc. Az évfordulók árnyékában minden uralomra jutott kormány ki akarja sajátítani a Pesti Srácok ránk hagyott örökségét. A veszteségében is gyoztes forradalom nélkül nem lehetne még ez a döbbenetes demokrácia sem Magyarországon.

A történelem hamar felejt, s az egyszeru ember manipulálható. Lipták Béla nem az az ember, aki egykönnyen feladja, sot minden idoben, helyzetben részt vállalt, s akart is tenni közös ügyeink érdekében. Nem szándékozom a teljes lajstromot felsorolni hite és magyarsága mellett. Legyen ez a ma is trikolór-napló égo és kiolthatatlan bizonyságtétel forradalmunk mellett.

Az igazságérzet nem szunnyad és nem is olthatja ki az emlékezés parazsát semmilyen politikai vagy gazdasági szemfényvesztés, olcsó trükk. Ennek a könyvnek, eloször itt, az Új Hazában kellett megjelennie, majd szukebb Pátriánkban, magyarul. A többit a téma, a forradalmi hevület megteszi. A szabadságharc szakrális kátéja elindul és megszerzi a ma sem feladható 16 ponthoz az Olvasót is. A huszonnegyedik óra utolsó percében méltó figyelmeztetés a feledékenyeknek. A közel fél évszázados világraszóló esemény legyen további alapköve nemzetünknek, és a még tenni akaró majdnem szabad polgárainak. A nemzet sebei felszakadnak, s mielott elvéreznénk, együtt találjuk meg a közös kötszert. Tehát, ami összeköt, nem ami széthúzva roncsol, Barátaim!

Ez a szerelmetes (föld)rajz a revolúcióról ezt a pár gondolatot ébresztette bennem, pártállásra való tekintet nélkül. Hazánk és patrónánk még mindig Magyarország, és nem lehetünk mindnyájan elcsángált, tékozló gyermekei.

Lipták Béla tanúságtétele túlmutat az egyszeru, egykor anyanyelven írt naplón. A hazaszeretet mellett a szent közös ügy iránt lobog határtalanul, és ez ma is felháborítóan felbátorító.

Add tovább a könyvet és a hírt az évfordulók elott és után is.
Üssön már csalánunkba a ménko!

"35 NAP" 

Megrendelési cím: 

kattintson ide

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2000 Magyar Krónika Rt