A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 ROVATOK
.
 Mozaik
.
 Zsebsite
.
 Dömötor Ödön
.
 Táltos Ákos

 FÓRUMOK
.
 Hozzászólás

 

Állandó magyar képviselő került az ICAO Tanácsába

Magyar Krónika, augusztus 17.

Budapest
Dr. Sipos Attila

Magyarország bekerült a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) 36 tagú Tanácsába. Erről a szervezet 35. Közgyűlésén döntöttek Montrealban. A Magyar Köztársaság számára így először nyílt lehetőség arra, hogy a szervezet hatvan évvel ezelőtti megalakulása óta állandó képviselőt küldjön a Tanácsba. Ezzel lehetővé vált, hogy az Európai Polgári Repülési Konferencia (ECAC) magyar elnöksége mellett az ICAO Tanácsában is képviseltesse magát a magyar szakdiplomácia. A nemzetközi szervezetben Magyarországot három éven keresztül Dr. Sipos Attila képviseli.

A Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) Tanácsában való állandó magyar képviselet előkészítése céljából a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium 2004. június 17-én Budapesten megállapodást írt alá a Malév Rt., a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat és a Budapest Airport Rt. vezetőivel. A megállapodás aláírása megteremtette annak lehetőségét, hogy Dr. Sipos Attila személyében a magyar szakdiplomácia - az ICAO megalakulása óta eltelt hatvan év után először - állandó képviseletet tartson fenn a szervezetben.

Az ICAO a nemzetközi légügyi együttműködés csúcsszerve. Fő célkitűzései között szerepel a polgári repülés, illetve a repülésbiztonság fejlesztése. Tevékenységében nagy hangsúlyt kap a jogalkotási munka is, a nemzetközi légijog területén. A Tanácsba az ICAO 188 tagországa közül 36-ot választ a háromévenként ülésező Közgyűlés.

A Tanács a Közgyűlések között az ICAO munkájának irányítója, ajánlásokat tesz és szabványokat fogad el. Magyarország az ICAO Tanácsának tagságára a Közép-Európai Rotációs Munkacsoport (CERG) soros elnökeként pályázott. A CERG célja a közép- és kelet európai régió képviseletének folyamatos biztosítása az ICAO Tanácsában. A CERG tagországai: Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Románia és Magyarország.

Dr. Sipos Attila, a Malév Rt. volt jogi igazgatója, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium nyilvános pályázata alapján kapott megbízatást az ICAO tanácsi tagságra, valamint a CERG-elnökségből fakadó feladatok koordinálására és lebonyolítására.

Dr. Sipos Attila hosszabb ideje légijogi tanácsadóként vesz részt az ICAO, a Nemzetközi Légiközlekedési Szövetség (IATA) Légi Jogi Bizottságának és a GKM Légiközlekedési Kollégiumának munkájában. Államigazgatási Főiskolát végzett, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerzett jogi diplomát. Ezt követően a Leideni Egyetem nemzetközi légi- és űrjogi képzésén szerzett LL. M. fokozatot.

A Malév Rt-nél töltött csaknem tizenöt éves munkaviszonya során széles körű gyakorlati tapasztalatra tett szert a légiközlekedés területén.

Programja a légiközlekedési iparág iránti elkötelezettségre, a CERG országokkal való szoros együttműködésre, illetve a régió érdekeinek következetes képviseletére épül. Célja Magyarország, a CERG-országok és az ICAO közötti információáramlás fejlesztése.

Az ICAO Tanácsi tagság alkalmat ad arra, hogy Magyarország közvetlen hatást gyakoroljon a nemzetközi polgári légiközlekedés alakulására. Az ICAO Tanácsi képviselettel kapcsolatos költségek viselésében részt vállal a Budapest Airport Rt., a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat, valamint a Malév Rt.

 
az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2005 Magyar Krónika Rt.