A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514)626-0869
Email: itt
KERESÜNK
magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával.
Tel: 514-288-7966
kérje Tibort.
A Magyar Aranycsapat ez évben is megrendezi a Nemzeti Összmagyar Diákbajnokságot
(
sakk, bírkózás, asztalitenisz, magyar irodalom és történelem). További információ Gyuri bánál.
Tel: (814-586-9647)
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212
Dr. Machan Tamás
Családi fogorvos
6600. Trans Canada,
Suite 807
Pointe Claire, QC.
H9R 4S2
Tel:
514-426-4228
 

Ennyi maradt a magyar "titkos városból"

Magyar Krónika,
2013. augusztus 15.

Forrás: hirado

 

Huszonhárom éve még Magyarország egyik legjobban őrzött területe volt a Tótvázsonyhoz közeli szovjet katonai bázis, ahová magyarok nem tehették be a lábukat. Az egykori titkos várost ma már belepte a gaz, a szebb napokat megélt épületek pedig lassan az enyészetévé válnak.

A hírekben sosem szerepelt, a térképen nem volt rajta, mégis létezett a Bakonyban egy durván 36 hektáros, dupla szögesdróttal elkerített rész, ahol a rendszerváltásig több száz szovjet katona élt.  Feladatuk a speciális bunkerekben tárolt atomtöltetek karbantartása, védelme volt.

A bázis létrehozása a 60-as években egy balul elsült hadgyakorlat után vetődött fel. Ekkor döntötte el a szovjet katonai vezetés, hogy a Varsói Szerződés valamennyi tagországában létre kell hozni olyan speciális helyeket, ahol a tömegpusztító fegyverekhez szükséges tölteteket biztonsággal lehet tárolni.

 

A bakonyi bázist szovjet igények szerint a Magyar Népköztársaság pénzéből építették meg. A környéken lakók csak Kis-Moszkvaként emlegették a sűrű erdő közepére épített komplexumot.

A korabeli iratok szerint az objektumnak két része volt. A védett területen pihentek az atomtöltetek, míg a laktanyarészben a katonák és hozzátartozóik. Az itt élők kényelmét a többi között étkezde, bolt, sportpályák, pihenőpark, vadászház, óvoda, iskola, teázó, könyvtár és fodrászat is szolgálta.

 
A zónában élőkre szigorú szabályok vonatkoztak. Bár a bázis magyar területen volt, a parancsokat az itt élők közvetlenül Moszkvából kapták. Annyira titkolták a laktanya létét, hogy a területre a beszámolók szerint 1990-ig egy magyar állampolgár sem tehette be a lábát.

A természet visszavette Kis-Moszkvát

A konténerekben tárolt atomtölteteket még a rendszerváltás előtt elvitték, az utolsó szovjet katona távozása után pedig a Magyar Honvédség kapta meg a területet. Ennek már 23 éve, a területet pedig időközben szép lassan visszavette a Bakony. 

Az ORFK légi rendészei a héten berepülték a környéket. A magasból készített képek tanúsága szerint az egykori szuperbázis ma már az enyészeté.  A bunkereket benőtte a gaz, az épületek pedig rogyadoznak. Az egykori “Kis-Moszkva” szó szerint szellemvárossá változott.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.