A Magyarok Világkapcsolata 5
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
     
    i
    HIRDETÉS
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514)626-0869
Email: itt
KERESÜNK
magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával.
Tel: 514-288-7966
kérje Tibort.
A Magyar Aranycsapat ez évben is megrendezi a Nemzeti Összmagyar Diákbajnokságot
(
sakk, bírkózás, asztalitenisz, magyar irodalom és történelem). További információ Gyuri bánál.
Tel: (814-586-9647)
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212
Dr. Machan Tamás
Családi fogorvos
6600. Trans Canada,
Suite 807
Pointe Claire, QC.
H9R 4S2
Tel:
514-426-4228
 

Magyarországon a helyzet változatlan

Magyar Krónika, 2013. január 10.

Surján László/MHL.

 

Már 77 hónapja. Remélem, majd 97 hónapról is beszámolhatunk. Úgy látom, az ellenzék, amelynek a kétharmadot köszönhetjük, továbbra is mindent megtesz érdekünkben. De nem bízhatjuk az egész munkát rájuk.

Politikai döntést hozott az Alkotmánybíróság, fogalmazzák meg többen. Lehet. Nem akarok állást foglalni, mert egyrészt a demokrácia alapszabályai közé tartozik, hogy az alkotmányt mindenki tiszteletben tartja és az ezzel kapcsolatos hibákat mihamarabb kijavítja, másrészt az is, hogy a politika nem kritizálja az Alkotmánybíróság döntéseit.

Inkább az foglalkoztat, hogy a kormányoldal hozott politikai döntést. Jót. Az elmúlt időszak legokosabb lépése volt ugyanis, hogy a regisztráció körül kialakult vitát az AB döntése után a Fidesz-KDNP azonnal lezárt.

Miért? A regisztráció értelmes lépés volt, megfelelt volna a mai helyzetnek, nemzetközi példák is vannak, de nem volt kulcskérdés a kormányoldal számára, amint a választójogi törvény többi változtatása sem. A jelenlegivel is tudtunk két-harmados képviseletet elérni, mondta Orbán Viktor, nekünk nem önérdekünk a változtatás. Annak sem volt ésszerű oka, hogy az ellenzék, főleg annak baloldala, miért tekintette vörös posztónak a regisztrációt. Tény, hogy az előzetes regisztráció bizonyos választások előtti manipulációt megnehezített volna, de a manipulátorok 1998-ban és 2010-ben hiába ügyeskedtek, tehát a választásokat nem ez dönti el.

Azt viszont jó érzékkel felmérték a baloldalon, hogy amennyiben azt a látszatot keltik, hogy a kormányoldal korlátozza a választójogot, ők pedig foggal-körömmel védték, akkor olyan jelszóhoz jutnak, amellyel mozgósítani tudják híveiket és sok jó szándékú, demokráciaféltő embert. Amennyiben a kormányoldal élt volna azzal az eszközzel, hogy kijavítja a jogtechnikai hibákat és az átmeneti rendelkezések helyett magában az alaptörvényben rendezi el a kérdését, sokan elhitték volna, hogy valóban félteni kell tőlünk a demokráciát és ezért kétharmados felhatalmazást kell adni a korrekciót igénylő baloldalnak.

Márpedig ilyen mozgósító erőre az ellenzéknek, érdemi mondanivaló hiányában, múlhatatlan szüksége van. Tényleg mindent megtesznek, hogy lejárassák az emberek szemében egyrészt a miniszterelnök személyét, másrész a kormány munkáját. Vádak, rágalmak, hőzöngések, populista túlzások árasztanak el naponta. Ebben az ellenszélben 77 hónapja vezeti a népszerűségi listákat a Fidesz-KDNP pártszövetség. Fájdalmas lehet naponta epét hányni és tapasztalni, hogy hiába az erőlködés.

Ez a meddő támadássorozat kapott volna valós vagy annak látszó tartalmat, ha Orbán erőből politizál.
Nem tette, s most - némi hápogás után - ismét előtérbe kerülnek a sokkal kisebb tömegvonzású lázongások. Sem a diákok mozgolódása, sem a közmunkások Nyakó vezette szakszervezet nem hozza lázba és, legfőképp, nem fordítja a kormány ellen az embereket.

Remarque 1929-es könyvének címét átköltve: Magyarországon a helyzet változatlan. 77 hónapja. Remélem, majd 97 hónapról is beszámolhatunk. Úgy látom, az ellenzék, amelynek a kétharmadot köszönhetjük, továbbra is mindent megtesz érdekünkben.

De nem bízhatjuk az egész munkát rájuk. 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.