A Magyarok Világkapcsolata 5
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
     
    i
    HIRDETÉS
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514)626-0869
Email: itt
KERESÜNK
magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával.
Tel: 514-288-7966
kérje Tibort.
A Magyar Aranycsapat ez évben is megrendezi a Nemzeti Összmagyar Diákbajnokságot
(
sakk, bírkózás, asztalitenisz, magyar irodalom és történelem). További információ Gyuri bánál.
Tel: (814-586-9647)
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212
Dr. Machan Tamás
Családi fogorvos
6600. Trans Canada,
Suite 807
Pointe Claire, QC.
H9R 4S2
Tel:
514-426-4228
 

F E L H Í V Á S

Magyar Krónika, 2012. szeptember 7.

 

„Kísértet járja be Romániát: a kommunizmus kísértete”

– írhatnánk át Marxot. A XXI. századi egységesülő Európa egyik tagországában feltámadt a múlt: a kommunisták és örököseik ismét a totális hatalomátvételt tűzték ki célul, az ország Alkotmányát, a törvényeket és szabályokat megsértve minden hatalmi ágat a kezükbe akarnak kaparintani.

A politikai visszarendeződésen túlmenően további aggodalomra ad okot az, hogy az – elvileg – független igazságszolgáltatás nem ismeri el a magántulajdonhoz való jogunkat. Az egész nyugati világgal, ezen belül pedig az Európai Unió eszméjét megalapozó értékközösséggel szembemegy az a Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatási ügyében hozott bírósági ítélet, amely jogos tulajdonától fosztja meg református egyházunkat és erdélyi magyar közösségünket, továbbá börtönbüntetésre ítéli azokat, akik a törvények értelmében lehetővé tették a visszaszolgáltatást.

Ezt nem hagyhatjuk. Éltünk már kommunista diktatúrában, és többé nem kérünk belőle.
A 2012. szeptember 1-jére meghirdetett Igazság Napján  Sepsiszentgyörgyön békés, alkotmányos keretek között ismételten álljunk ki igazunk mellett.
Ne engedjünk '89-ből!

Nagyvárad, 2012. augusztus 27.
Tőkés László
EP-képviselő,
az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
elnöke

A Mikó-ügy az Európai Néppárt politikai közgyűlésén     

Ülésezett az Európai Néppárt politikai közgyűlése szeptember 3-án Brüsszelben. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség nevében az eseményen Winkler Gyula, európai parlamenti képviselő, Vincze Lóránt, nemzetközi titkár, valamint Korodi Attila parlamenti képviselő vett részt. Utóbbi a Szövetség nevében fel is szólalt.

Korodi kitért az elmúlt hónapokban kialakult politikai helyzetre. Elmondta, a történteket a demokrácia elleni támadásként értékeli és hangsúlyozta, az RMDSZ mindvégig a demokrácia és a stabilitás mellett tette le voksát. Kiemelte, a romániai politikai pártok el kell érjék azt a pontot, amikor mindannyian egyetértenek abban, hogy alkotmányreformra van szükség, mert a jelenlegi alkotmány sokmindenben nem egyértelmű. Példaként az elnöki hivatal, a kormány, a parlament és az alkotmánybíróság közötti viszonyt hozta fel.

Továbbá felszólalásában a parlamenti képviselő ismertette az ülés résztvevőivel a Mikó-ügyet. Beszélt a 2002-es döntésről, amelynek értelmében az ingatlant visszaadták jogos tulajdonosának, a református egyháznak. Kitért arra, hogy most a bíróság úgy döntött, visszahelyezi az épületet az állam tulajdonába, továbbá az ingatlan visszaadásáról döntő bizottság három tagja közül kettőt – Markó Attilát és Marosán Tamást – első fokon három év letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Elmondta, a romániai magyar közösség felemelte hangját az igazságtalanság ellen, szeptember 1-én, az Igazság Napján mintegy 30.000 ember tiltakozott Sepsiszentgyörgyön. A romániai magyarság körében olyan fokú szolidaritás és felháborodás alakult ki az ügy kapcsán, amelyre nem volt példa, amióta a kommunizmus véget ért – mondta Korodi. A tiltakozó eseményen a résztvevők az államosított ingatlanok törvényes visszaadását követelték, illetve annak  betartását, amit Románia az Európai Unióhoz való csatlakozásakor ebben a tekintetben vállalt.

Korodi Attila azt is elmondta, az RMDSZ nem ért egyet az Európai Bizottság azon kijelentésével, miszerint csak az államelnök iránti támadások fenyegetik Romániában a demokráciát. Az ingatlanvisszaadások kapcsán történő dolgok legalább annyira veszélyeztetik országunk demokráciáját. Nem értünk egyet Viviane Reding európai biztos azon nyilatkozatával sem, hogy ez az ország belügye. Ingatlanjaink évszázadok óta közösségünk tulajdonában, a mi tulajdonunkban voltak, ükapáink, ükanyáink építették őket. Ehhez hasonló bírósági döntésekkel nagyszüleink találkoztak az 50-es években. A romániai magyarság nem az igazságszolgáltatásba próbál beleszólni, hanem jogos tulajdona mellett emel szót – szögezte le végezetül a képviselő.

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.