A Magyarok Világkapcsolata 5
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
     
    i
    HIRDETÉS
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514)626-0869
Email: itt
KERESÜNK
magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával.
Tel: 514-288-7966
kérje Tibort.
A Magyar Aranycsapat ez évben is megrendezi a Nemzeti Összmagyar Diákbajnokságot
(
sakk, bírkózás, asztalitenisz, magyar irodalom és történelem). További információ Gyuri bánál.
Tel: (814-586-9647)
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212
Dr. Machan Tamás
Családi fogorvos
6600. Trans Canada,
Suite 807
Pointe Claire, QC.
H9R 4S2
Tel:
514-426-4228
 

Cigányúton: Londontól Bánffyhunyadig követte a kéregető purdékat a BBC stábja.

Magyar Krónika, 2012. június .29.

BBC tévé…


Kalotaszeg központjáig, a Kolozs megyei Bánffyhunyadig követtek Londonban kolduló romániai cigány gyermekeket brit tévések. A BBC csapata hónapokon át figyelte a brit főváros utcáin kéregető kicsiket, a megrázó dokumentumfilmet a Panorama műsorban, mutatta be a BBC One csatorna.

A Nagy-Britanniában kolduló gyermekek titkos élete címmel készítettek dokumentumfilmet - gyakran rejtett kamerával - a BBC Panorama című műsorának riporterei, akik körülbelül egy éven át kísérték figyelemmel a kéregetésre kényszerített kicsik sorsát. A tévések több mint százórányi felvételt készítettek, egyik szereplőjük egy négyéves korú, fehér fejkendős kislány, akit Alice-nak neveztek el. Alice hízelgő, kétségbeesetten kitartó. Élelmet egy gyorsétterem kukáiból szerez,  dolgát egy telefonfülkében végzi el, és szakadó esőben, tűző napsütésben, nappal és éjszaka, mindig kéreget - írta a BBC News Online.

Alice egyike a Londonban koldulásra kényszerített gyermekek tucatjainak, akiket szüleik vagy éppen idegenek Romániából vittek oda. Egy helyi étterem tulajdonosa úgy tudja, némely gyermek naponta 500 fontot is megkeres. Alice minden fillért egy húsz év körüli nőnek ad, akiről később kiderült, hogy az édesanyja. A filmben szerepel egy olyan asszony is, aki több gyermeket is irányít, köztük egy négyéves, a tévések által Lounak elnevezett kisfiút. A csapat a Regent's Parkban, egy mecset előtt koldul, ahová főként romániai cigányok járnak. BMW-vel járnak, palotában laknak. A riporterek a buszra szálló kisfiút és társait követve jutottak el az essexi Ilfordba egy bérelt házhoz, ahol gyermekek és felnőttek adták egymásnak a kilincset, köztük Rostás János, felesége, Stella és lányuk, Vandana, akik ellen  szociális támogatással való visszaélés miatt indítottak eljárást a brit hatóságok. A ház előtt állt egy BMW X5-ös luxusautó is. A Rostás família nyomába eredve jutottak el a tévések a Kalotaszeg fővárosának tartott Bánffyhunyadra (románul Huedin), ahol kiderült, a családnak egy palotaszerű villája és egy kisebb háza is van. A "palota" előtt parkolt az Essexben látott BMW X5-ös.

Az Adevarul című romániai lap megszólaltatta Bánffyhunyad polgármesterét, Mircea Morosant is, aki szerint a városban körülbelül ezer cigány él, körülbelül ötszáz közülük jelenleg is éppen valamelyik nyugat-európai országban kéreget. A polgármester elmondta, hogy tavalyig főként Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban bukkantak fel, az idén azonban Angliába és Írországba tették át  székhelyüket. Az elmúlt években a kéregetésből összegyűjtött vagyonokból valóságos paloták épültek a városban, a házak többségét még nem vakolták le, mert így jóval kevesebb adót kell fizetniük.

Kezdetben csak a város szélén építkeztek, de mostanra az egész települést behálózták a tornyocskás, csipkés, ezüstösen csillogó tetejű házak. Morosan szerint a hatóságok csődöt mondtak a cigányok integrációjával, főleg azokéval, akik külföldön jó pénzt szedtek össze. Néhány száz lejért nem maradnak otthon, ilyenformán a szegényekkel könnyebb a hatóságok dolga.


Lovukat a házban tartják, Bánffyhunyadon járva számunkra is kiderült: sok épületben nem laknak, van olyan, ahol a család a lovát tartja, vagy amelyiket gondnokra bízták. A helybéliek azt mesélik, minél több tornyocskája, csipkéje van egy háznak, tulajdonosa annál tehetősebb. Többségük éveken át tartó, tisztességes külföldi munkából szerezte a rávalót, mások azonban tán éppen a koldulásra kényszerített gyermekek kínjai árán lettek jómódúak.

Christine Beddoe, az ECPAT (End Child Prostitution, Child Pornography and Trafficking) gyermekvédelmi szervezet igazgatója szerint a munkára kényszerített kicsiktől elrabolják gyermekkorukat, az iskolához való jogukat, egészségüket. Ráadásul úgy nőnek fel, hogy azt tanulják meg, hogy ez a megélhetés  egyetlen módja. A brit hatóságok attól tartanak, hogy a szegény cigányok kiszolgáltatottjaivá váltak a szintén cigány bűnöző bandáknak. Becslések szerint egy gyermekkoldus évente akár 100 ezer fontot is kereshet rabszolgatartójának. A londoni rendőrség a gyermekeket koldulásra kényszerítő felnőttek elfogására a közelmúltban elindította a Gold akciót.

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.