A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514)626-0869
Email: itt
KERESÜNK
magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával.
Tel: 514-288-7966
kérje Tibort.
A Magyar Aranycsapat ez évben is megrendezi a Nemzeti Összmagyar Diákbajnokságot
(
sakk, bírkózás, asztalitenisz, magyar irodalom és történelem). További információ Gyuri bánál.
Tel: (814-586-9647)
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212
Dr. Machan Tamás
Családi fogorvos
6600. Trans Canada,
Suite 807
Pointe Claire, QC.
H9R 4S2
Tel:
514-426-4228
 

Sorskérdésünk a népesedés  

Magyar Krónika, október 29.

Kováts Zoltán:/Magyar-Hir-Lap

Ez a népesedési helyzet azért állhatott elő, mert figyelmünk elsősorban az anyagi javak termelésének fejlesztésén volt, az embertermelést, a faj fenntartását gazdasági lehetőségeinkkel csak minimálisan segítettük. Ha nem vagyunk tekintettel arra, hogy a gyermeknevelés a családra milyen anyagi terhet ró, ugyanakkor viszont biztosítjuk a születéskorlátozás minden vívmányát, eszközét, akkor nyilvánvaló az anyagi tényezők
behatása. Mit jelent ez?

Jelenleg a közvetlen anyagi eltartási teher egy gyermeknél havonta átlagosan 750 Ft. Kisebbeknél valamivel kevesebb, nagyobbaknál több. Tehát egy egygyermekes család azt vállalja a gyermektelen házaspárral szemben, hogy havonta 750 Ft-tal alacsonyabb az életszínvonala - azonos munkateljesítmény mellett. Két gyermeknél 1500 Ft-os átlagkiadással számolhatunk, ebből háromszáz Ft-ot a nemzeti jövedelemből családi pótlék formájában megkap a család. Három gyermek, 2250 Ft havi kiadás, 510 Ft a családi pótlék, és így tovább. A háromgyermekeseknél már legtöbbször azonban egy újabb tényező lép be, az, hogy a három gyermek mellett az anya munkavállalása nehézségekbe ütközik, egy keresetből kell a családnak megélnie.

Ez tovább növeli az életszínvonalbeli különbségeket a gyermektelen házaspárokkal szemben. A termelőszövetkezeti tagságnál jelenleg még kisebb a családi pótlék, faluhelyen a felnevelési, gondozási költségek kevesebbek, de ha városba küldik a gyermeket tovább tanulni, akkor… Tehát indokolatlan a különbségtétel, a probléma lényege falun és városon ugyanaz.

A családok életszínvonalát nem a szülő vagy (a szülők keresete) határozza meg alapvetően, hanem a családban élő gyermekek, eltartottak száma. Ennek az a következménye, hogy egyre kevesebben vannak azok, akik önzetlenül vállalják ezt a hónapról hónapra megismétlődő terhet. A gyermekek számától függő életszínvonalbeli különbség tekinthető a születéscsökkenés irányában ható tényezők közül a legdöntőbbnek.”

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.