A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514)626-0869
Email: itt
KERESÜNK
magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával.
Tel: 514-288-7966
kérje Tibort.
A Magyar Aranycsapat ez évben is megrendezi a Nemzeti Összmagyar Diákbajnokságot
(
sakk, bírkózás, asztalitenisz, magyar irodalom és történelem). További információ Gyuri bánál.
Tel: (814-586-9647)
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212
Dr. Machan Tamás
Családi fogorvos
6600. Trans Canada,
Suite 807
Pointe Claire, QC.
H9R 4S2
Tel:
514-426-4228
 

Eltelt egy év

Magyar Krónika, augusztus 1.

Magyar-Hir-Lap

Egy éve kezdte meg működését az újraválasztott Európai Parlament. A Duna TV rövid értékelésre kért, most a június 16-án elhangzottak írott, szerkesztett változatát mutatom be.
Mv.: - Ha az unió a 2010-es költségvetést is felhasználva eredményesen kezeli a globális válságot, akkor ezzel új célt és értelmet ad létének, és világossá válik az üzenet, hogy az európai összefogás+ - hangsúlyozta nem is oly rég Surján László, EP képviselő, az Európai Néppárt színeiben.

Mv.: - Eltelt egy év. Vonjunk mérleget!

Surján László EP képviselő: - Azt gondolom, hogy jó irányba mozdult el az egész Európai Unió. Nekünk egyik nagy problémánk az volt, hogy noha igen jelentős pénzeket szánnak a tagállamok a közös elköltésre, de ennek csak töredékét használják föl.

Mv.: - Így Magyarország is sok pénztől elesett.

Surján László EP képviselő: - Így Magyarország is. Sőt, Magyarország az átlag alatt teljesített, mint erről elég sokat beszéltünk. Most az idei évi előzetes adatok szerint az európai fejlesztési alapok felhasználása jelentősen javult: egész Európában fölfelé ível.  Mintha a tagállamok rájöttek volna, hogy nem kell különleges terveket csinálni, a meglévő eszközöket kell jól fölhasználni!

Mv.: - És miért nem használjuk fel, vagy miért nem sáfárkodunk rendesen ezzel? Tudatlanságból, vagy szándékos késleltetés? Szóval mi volt az oka annak, hogy rengeteg pénz bennmaradt?

Surján László EP képviselő: - Ennek sokfajta oka van. Nem lehetett azt állítani, - amikor ellenzéki oldalról beszéltem, akkor sem mondtam, - hogy egyedül a magyar kormány ügyetlenségéről van szó. Egyrészt 2007-re későn készültek el a szükséges jogszabályok. Ezért a tagállamok fölkészülése késlekedett. A korábbi korrupciós botrányok miatt túl bonyolulttá váltak a szabályok, tehát minden hivatalnok igyekezett védeni magát, hogy Jaj Istenem, nehogy a gyanú árnyéka rávetüljön! Magyarországon pedig háromszor, vagy hányszor átszervezték a végrehajtó hivatalokat. Nem tudták, hogy melyik lábukra álljanak. És hát nem akarok elébe menni bizonyos vizsgálatoknak, de azt gondolom, hogy amíg meg nem volt a megfelelő partner, addig valahogy nem sikerült hozzájutni a pénzekhez. A megfelelő partner kifejezés az vagy a megfelelő szakmai, műszaki tudást jelentette, vagy a korrupciót. Ezt döntsék el azok, akiknek ez a dolga!

Mv.: - A frissen csatlakozott tagállamok közül egyértelműen látjuk, hogy például Szlovákiának vagy Romániának nincsenek különböző problémái a nemzeti érdekérvényesítéssel. Sőt! Nekünk viszont voltak. Most olyan korszak kezdődött, amikor ismét elmondhatjuk, vagy idézhetjük a régi gondolatot, hogy merjünk nagyok lenni?

Surján László EP képviselő: - Azért az a szlovák vagy román, úgymond kiváló érdekérvényesítő képesség, nem valós. Ez az érzés olykor a mi túlérzékenységünkből fakad. Nem látom azt, hogy ezek az államok érdemben jobban mozognának. Legalábbis, ami a parlamenti szintet jelenti. De az nem kétséges, hogy egy ország akkor tudja dolgait jól csinálni az európai színpadon, hogyha szereplői összedolgoznak.

Mv.: - És magabiztosak, gondolom én.

Surján László EP képviselő: - Hát kell a magabiztosság is, de főleg kell a tudás, az ismeret, a másik tevékenységével való összehangoltság. És hát amikor egy vezető tiltja azt, hogy a diplomaták kapcsolatba lépjenek a képviselőkkel, akkor egybehangolt mozgásról nagyon nehéz beszélni. Vagy ha nem tiltja, hanem szűk mederbe tereli, akkor is ugyanez a helyzet áll elő. Most ezen a téren döntő változást érzékelünk. Adott esetben ugyanazok a diplomaták más központi irányítás hatására sokkal nyitottabban, sokkal tartalmibban működnek együtt, anélkül, hogy az intézmények önállóságát persze megsértenék. Hiszen más a Tanács, más a Parlament feladata. De a nemzeti összetartozásnak azért mégiscsak működnie kell. Sokszor irigykedve láttam például spanyol vagy német kollégáimat. Spanyol azért jó példa, mert ott baloldali kormány van, és én a néppárti kollégákat láttam, hogy mennyire tökéletesen tisztába vannak azzal, amit a spanyol kormány képvisel. Nálunk ez nem volt meg. Én remélem, hogy... Illetve nemcsak remélem, hanem már tapasztalom is, hogy döntően megváltozott a légkör. Ez a mi hatékonyságunkat is növeli majd.

Mv.: - Hát növeli a hatékonyságot egyrészt az, hogy rengeteg az új teendő is, és a lehívandó - gondolom - pályázati pénzekről van szó, és olyan dolgokról, amiben nagyon is segíthet az unió. Mit kell elérnünk az elkövetkezendő egy-két évben? Melyek a legfontosabb célok, célkitűzések, amiket feltétlenül még ebben az évben?

Surján László EP képviselő: - Ne kerüljük meg a legizgalmasabbat és a legfontosabbat! Azt, hogy január elsejétől fogva Magyarország lesz az Európai Unió elnöke. Az erre való felkészítés, felkészülés folydogált eddig is, most aztán ugye véghajrába került. Ez nagyon-nagyon nehéz feladat lesz, ráadásul még sose próbáltuk. Nagyon kevés kormánynak volt ilyen kevés ideje arra, hogy a saját szája íze szerint csinálja a dolgokat. És ebben a sok szerteágazó feladatban könnyű elveszni. Hiszen vagy kétezer ülést kell levezetni, és nem mindegy, hogy hogyan. Nem egyszerű csöngő rázásról van szó, hanem tartalmi irányításról is. Mert könnyű egy ülést levezetni: megnyitom, napirend elfogadva, bezárom, köszönöm, legközelebb találkozunk. Ennél sokkal többről van szó. Ami az én közelebbi munkámat illeti, hadd szóljak erről is egy mondatot!

Mv.: - Igen, ez lett volna a következő.

Surján László EP képviselő: - Ezalatt a magyar elnökség alatt indul meg hivatalosan a következő hét éves költségvetés tárgyalása. A parlament már fölállított egy úgynevezett ideiglenes bizottságot, amelyiknek az a célja, hogy a következő egy év alatt megfogalmazza a parlament elvárásait. Ennek a bizottságnak tagja lettem, és remélem, hogy tudjuk úgy alakítani ezeket a terveket, hogy azok az új tagállamok, az elmaradt térségekkel kínlódó országok javát szolgálja, hogy meg ne szűnjön a szolidaritás szelleme az Európai Unióban. Hogy fürdővízzel együtt ne dobjuk ki a gyereket. Hogy a mezőgazdasági politika hatékony legyen. Változhat ugyan, de ha változik, akkor jobb legyen, és ne rosszabb, és ne kisebb! Hogy komolyan vegye az Unió azt, hogy egy komoly kutatás-fejlesztési bázissal rendelkezik Európa, és ezt érdemes lenne egybehangoltan versenyképessé tenni, mert jelenleg nem az, mert jelenleg nem az Egyesült Államok után kullogunk, hanem azt kell néznünk, hogy a föltörekvő ázsiai centrumok nem hagynak-e el bennünket. Holott az ész megvan. Még azt kell mondani, hogy a pénz is megvolna, csak a tagállami széttagoltság miatt ez nem olyan ütős, mint egy egybehangoltan működő mondjuk Egyesült Államokban.

Mv.: - Hát bízzunk abban, hogy azért előbb-utóbb ütős lesz! Élve ezzel a szóhasználattal. Én köszönöm, hogy mindezt elmondta, és nagyon jó erőt, energiát kívánok, egyrészt az elnökséghez is 2011-ben, másrészt a mindennapi munkájához az Európai Parlamentben!

Surján László EP képviselő: - Köszönöm szépen.    

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.