A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 


 ROVATOK
 Mozaik
 Zsebsite
 Dömötor Ödön
 Táltos Ákos


 FÓRUMOK
 Hozzászólás

 


Kanadai Híradó - Április 16, 2007

Ádám Christopher

 

A Vimy Ridge-i csata 90-ik évfordulóját ünnepelték

1917. április 9-én több mint 27 ezer kanadai katona szállt harcba a német ellenséggel a franciaországi Vimy-ben, az I. Világháború egyik legfontosabb csatájában. A kanadaiak, akik együtt harcoltak a britekkel, megtették azt amit kevesen hittek lehetségesnek-három nap alatt visszaszerezték a területet a németektől. A győzelemnek óriási ára volt! Összesen 3,600 kanadai katona esett el és 7,104-en sebesültek meg a harcban. A visszaemlékezések szerint, amikor az egyik franciaországi katona tudomást szerzett a győzelemről, alig akarta elhinni és társainak azt mondta, hogy "ez lehetetlen." Amikor megtudta, hogy a kanadaiak szerezték vissza a területet már kevésbé csodálkozott. "A kanadaiak voltak? Akkor már lehetséges."

A franciaországi katonának tulajdonított mondatból is látszik, hogy a Vimy Ridge-i csata misztikus szintre emelkedett Kanada nemzeti történelmében. Számos történész szerint ekkor született meg a kanadai nemzet, ugyanis ezt megelőzően a kanadai katonák többnyire brit emigránsoknak számítottak  A harc alatt kialakult egy sorsközösség a kanadaiak között-a fronton harcoló katonák és az otthon maradt rokonok és barátok között is. Az I. Világháború-mely során több mint 60 ezer kanadai esett el-és különösen a Vimy Ridge-i csata, megerősítette a kanadai identitást.

Vimy Ridge nemzetépítő szerepére Stephen Harper miniszterelnök is utalt, aki II. Erzsébet királynővel együtt képviselte Kanadát a 2007 április 9-én-Húsvét hétfőjén-rendezett franciaországi megemlékezésen. "Minden nemzetnek van születés-története. Az I. Világháború és a Vimy Ridge-i csata Kanada központi története. (...) Ma, itt Franciaországban messze vagyunk otthonunktól, de nincs a világon még egy olyan hely, ahol ennyire erősen érezhetnénk kanadai identitásunkat. Érezzük körülöttünk mindenhol őseinket. Ha becsukjuk szemünket, látjuk őket sötét zöld egyenruhájukban, fegyvereikkel, a határozottan kanadai sisakkal. (...) Fölöttünk régi, vörös lobogónk lebeg a szellőben"-mondta Harper.   

A kanadai haderők akkori vezetői már tudták, hogy milyen fontos mérföldkő Vimy Ridge Kanada történelmében. Amikor a kanadai Alexander Ross dandártábornok katonai szemlét tartott Vimy mezőin azt mondta, hogy e látvány olyan volt mintha egész Kanada, az  atlanti óceántól a csendesig-együtt sorakozott volna fel." Való igaz, hogy a csatában Kanada kilenc tartománya és Newfoundland is  képviselve volt. Ross szerint ez felért egy "nemzet születésével."

Harper miniszterelnök után II. Erzsébet királynő is beszélt, akit a megemlékezés alkalmából "Kanada királynőjeként" konferáltak be. Férje, Philip herceg pedig  kanadai katonai egyenruhát öltött magára. A királynő is említést tett Vimy fontos szerepére Kanada történelmében és egyben megszemlélte  a megemlékezésen felsorakozott többszáz kanadai katonát. A rendezvényt imával zárta két kanadai lelkipásztor. Az ima először a Cree Első Nemzet nyelvén hangzott el, aztán angolul és franciául.

Növekvő kanadai katonai áldozatok Afghanisztánban

Április 8-án hat kanadai katona esett el és négyen megsebesültek Afghanisztánban amikor egy, a Talibán harcosok által elhelyezett bomba felrobbantotta NATO konvojukat Kandahartól 75km-re. A hat katona az észak-ontariói CFB Trenton bázishoz tartozott. Peter MacKay, Kanada külügyminisztere a "a szabadság és a konfliktus nagyon súlyos árának" nevezte a háború legújabb kanadai áldozatait. "Ez mutatja, mit jelent háborúban lenni és mit jelent Afghán civileket megvédeni. Ugyan ezt tettük Franciaországban és máshol Európában több mint 90 évvel ezelőtt-"mondta MacKay, az I. Világháborúra utalva. A hat katonai áldozatról szóló hír éppen akkor érkezett, amikor Kanada a Vimy Ridge csatának 90. évfordulóját készült megünnepelni, ahol több tízezer kanadai katona diadalmaskodott Németország felett Franciaországban.

Eddig 51 kanadai katona vesztette el életét az afghanisztáni háborúban 2002 óta és túlnyomó többségük az utóbbi két évben esett el. Ha az összes NATO áldozatot számoljuk, 554 katona halt meg 2001 óta és ebből 9% volt kanadai.  2001 óta 377 amerikai katona esett el, 52 az Egyesült Királyságból, 51 Kanadából, 20 Spanyolországból és 18 Németországból. Ezen kívül, kisebb számban ausztrál, holland, román, olasz, francia, svéd, dán, norvég, portugál és dél-Koreai áldozatai is voltak a háborúnak.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2007 Magyar Krónika Rt.