A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 


 ROVATOK
 Mozaik
 Zsebsite
 Dömötor Ödön
 Táltos Ákos


 FÓRUMOK
 Hozzászólás

 


Kanadai Híradó - Február 24, 2007

Ádám Christopher

 

André Boisclair gyengíti a Parti Québécois-t
Jean Charest napokon belül kihirdeti a tartományi választásokat

Rendkivül rossz híreket tartalmaz a La Presse című napilap által készített pártpreferenciás közvélemény kutatás a québeci szeparatisták számára. A január 18 és 28 közötti felmérés szerint, amióta 2005 végén André Boisclair átvette a Parti Québécois írányítását, a párt 16 százalékot veszített népszerűségéből. Jelenleg, a Jean Charest kormányfő által vezetett Liberális Párt 37 százalékkal vezet az összes megkérdezett között. A szeparatista Parti Québécois pedig második helyre szorult 34 százalékkal, harmadik helyre a jobboldali, enyhén nacionalista Action Démocratique került 12 ponttal. A québeci nemzetgyűlésen kivüli pártok közül a Zöld Párt 8 százalékot tudhat magáénak, az erősen baloldali Québec Solidaire-nél pedig összesen 4 pontot mértek.

Az elemzők szerint André Boisclair számos hibája hozzájárult a Parti Québécois támogatottságának csökkenéséhez. Az utóbbi hetekben például elrontotta baloldali pártjának rég fennálló viszonyát a szakszervezetekkel és a québeci törvényhozásban pedig felvetette azon ötletét, hogy el kellene távolítani az ülésterem falán lévő feszületet. Amiután a La Presse megjelentette a felmérés számait, Bernard Landry, Québec egykori Péquista kormányfője (2000-2003) a tartományi sajtóban nyiltan kritizálta Boisclair-t és felelősségre vonta a párt gyenge szerepléséért.

Rendkivül rosszkor jön a Péquista szavazótábor sorvadása és esetleges összeomlása, hiszen Charest várhatóan napokon belül bejelenti, hogy 2007 március 26-án lesznek a tartományi választások  A március 26-i dátum ideálisnak tűnik a federalista erők számára, hiszen március 20-án hozza nyilvánosságra Jim Flaherty, Kanada pénzügyminisztere az idei büdzsét, melyben Quebec várhatóan  legalább 1,5 milliárd dollárral  kap többet  idén mint tavaly. Ezzel Charest liberálisai rávehetik Québec francia többségét, hogy érdemes Kanadán belül maradni és nem érdemes kockáztatni a biztos fejlődést és fiszkális egyensúlyt azzal, hogy Boisclair szeparatistái kerülnek kormányra.

Bár a legujabb számok magabiztossá tehetik a második ciklusért harcoló liberálisokat, mégis, fontos szem előtt tartani, hogy a mandátumok elosztása miatt, legalább öt százalékkal kell vezessen a Québeci Liberális Párt ahhoz, hogy megnyerje a választást.

Stephen Harper miniszterelnök bemutatta kormánya új prioritásait

Február 6-án Stephen Harper, Kanada konzervatív miniszterelnöke bemutatta politikai programjának új prioritásait, melyek akár a kormány választási platformjában is szerepelhetnének. Ezek közé tartozik a környezetvédelem, az adók csökkentése és a bűnözés megfékezése. "A kanadaiak felismerik, hogy egyértelmű választásuk van, amikor országunkat érintő legfontosabb kérdésekről van szó. Egyértelmű választás a hatékony kormányzati cselekvés, erősebb gazdaság, tisztább kormány, vagy az az út, mely visszavezet a botrányokhoz és üres retorikához"-mondta Harper, az 1993 és 2006 között kormányon lévő Liberális Pártra utalva. Ezen kivül Harper azt is mondta, hogy Kanada "magabiztosabb" külpolitikát készül folytatni, melyhez hozzá tartozik a kanadai hadsereg megerősítése, különösen az afganisztáni háború miatt.  A szenátus demokratizálására is sor kerülhet.

Mint ismeretes: Harper Konzervatív Pártja kisebbségből kormányoz és ezért az ellenzéki pártok bármikor megdönthetik a kormányt. De úgy tűnik, hogy jelenleg egyik párt sem akar újabb országos választást.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2007 Magyar Krónika Rt.