A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 


 ROVATOK
 Mozaik
 Zsebsite
 Dömötor Ödön
 Táltos Ákos


 FÓRUMOK
 Hozzászólás

 


Kanadai Híradó - Február 12, 2007

Ádám Christopher

 

Franciaország elnök-jelöltje a québeci szeparatistákat támogatja

Ségolene Royal, az idei franciaországi elnökválasztás szocialista elnök-jelöltje elmondta, hogy  támogatja Québec „függetlenségét és szabadságát” és ebben egyetért André Boisclair-rel, a Parti Québécois vezetőjével. Boisclair éppen Párizsban volt, amikor  az elnök-jelölttel találkozott.  . Stephen Harper, Kanada miniszterelnöke, elutasította Royal nézeteit. „Rendkivül helytelen, ha egy külföldi vezető próbál beavatkozni egy másik ország demokratikus működésébe”—mondta Harper. Jean Charest, Québec kormányfője is elutasította Royal kijelentését. „Québec jövőjéről a québeciek döntenek és senki más”—nyilatkozott Charest. A québeci kormányfő továbbá azt is megjegyezte, hogy tudomása szerint Royal soha nem is látogatott el Québecbe. A tartományi kormány egyszer meghívást is küldött neki, de azt lemondta.

Royal szavai a leghevesebb reakciót Stéphane Dion, a kanadai Liberális Párt vezetőjéből váltották ki. „Az a probléma Royal kijelentésével, hogy mi már szabadok vagyunk. Sőt, mi hosszabb ideje vagyunk szabadok mint a franciák, mert felelős kormányaink voltak, míg ők állandóan a birodalmakról és a forradalmakról vitatkoztak”—mondta Dion.

Az egyedüli politikai vezető aki láthatóan örült Royal kijelentésének az a péquista Boisclair volt, aki szerint a franciák „megértették az üzenetet és szimpatizálnak is velünk.”

Ez nem az első alkalom, hogy Royal külpolitikai kijelentései vihart okoznak. Például a legutóbbi kínai látogatása során azt mondta, hogy a francia igazságszolgáltatás tanulhatna Kínától. Kínát ugyanakkor  világszerte bírálják az emberi jogok rendszeres megszegése miatt. Royal legfőbb riválisa a francia elnökválasztáson a konzervatív színekben induló, magyar származású Nicolas Sarkozy.

Peter MacKay-t is nyugtalanítja Irán nukleáris programja

Peter MacKay, Kanada külügyminisztere, nyugtalan Irán nukleáris programja miatt. Erről számolt be izraeli látogatása során. „Kanada nagyon aggódik Irán politikája miatt. Nem engedhetjük azt, hogy a teheráni rezsim nukleáris fegyverekre tegyen szert—„mondta a kanadai külügyminiszter. MacKay szerint kreativitás kell ahhoz, hogy a világ a tárgyalóasztalhoz bírja Iránt, a haderők és egy lehetséges háború nelkül. MacKay azt is mondta, hogy valamennyi békés eszköz bevetésének lehetőségét meg kell vizsgálni. A külügyminiszter szerint biztos, hogy Izrael lenne Irán elsődleges nukleáris célpontja. Izraeli útján, MacKay találkozott Ehud Olmert izraeli kormányfővel, Mahmoud Abbas palesztín elnökkel és Shimon Peres miniszterelnök-helyettessel.  Ez volt MacKay első hivatalos látogatása a térségbe, amióta, egy éve, a konzervatív kormány minisztere lett.

Egy liberális képviselő átállt a konzervatív oldalra

Január 5-én, Wajid Khan, a kanadai Liberális Párt egyik közismert parlamenti képviselője kilépett pártjából és átállt a Konzervatív Párthoz. „Tisztelem a miniszterelnököt és kormányát. Végül arra a következtetésre jutottam, hogy politikám, prioritásaim és  választókerületem szavazóinak akarata jobban érvényesülne, ha átállnék a konzervatívokhoz”—fogalmazott Khan. Mielőtt a Mississauga-Streetsville választókerület képviselője belépett volna a politikába, sikeres üzletember és közösségi vezető volt. Khan Pakisztánban született és pilótaként szolgált a pakisztáni hadseregben. 1974-ben emigrált Kanadába. 2006 óta Khan volt Stephen Harper miniszterelnök tanácsadója a közép-keleti politikával kapcsolatban. Ez a szerepe már aggodalmat váltott ki számos liberális képviselőtársál, akik összeférhetetlennek tartották azt, hogy Khan  konzervatív miniszterelnöknek dolgozik és egyben a Liberális Párt frakciójának tagja.

Harpernek mindenképpen politikai győzelmet jelent Khan átállása, mivel így növeli az etnikai kisebbségek arányát pártjában és lehetőséget nyújt arra is, hogy növelje kormányának elfogadottságát és népszerűségét Kanada etnikai közösségeiben, melyek idáig nagy arányban a Liberális Pártra szavaztak. Ezen kivül Khan átállása az egyszerű parlamenti matematika miatt is fontos. Mivel a konzervatívok kisebbségből kormányoznak, minden egyes extra szavazat számit, különösen az izgalmasnak igérkező tavaszai parlamenti periódus alatt.

„Az elmúlt idők pártpolitikai nézeteltéréseinktől eltekintve, én mindig felismertem Wajid Khan képességeit, megható életútját és nyivánvaló, országunk iránti hazaszeretetét—„mondta Stephen Harper január 5-én tartott sajtótalálkozóján.

Beszáll-e a politikába Justin Trudeau?

Pierre Elliott Trudeau,Kanada legendás Liberális miniszterelnökének (1968-1979, 1980-1984) halála óta, szinte folyamatosan tart a spekuláció afelől, hogy Justin Trudeau, a volt kormányfő 35 éves fia, beszáll-e a federális politikába.
A National Post című napilap információi szerint Trudeau, az idén tavasszal, vagy ősszel várható választáson a montreáli Outremont választókerületben indulhat a Liberális Párt színeiben. Trudeau prominensen szerepelt a decemberi liberális tisztújító kongresszuson, ahol először Gerard Kennedy-t és aztán pedig Stéphane Dion-t támogatta a párt vezető posztjára és a párt miniszterelnök-jelöltségére. Híres családi neve ellenére nem mindenki örül Trudeaunak Outremontban. Egy, a nevét visszatartó liberális azt mondta, hogy sokan a választókerület pártszervezetében úgy gondolják, hogy Trudeaunak jobban ki kell fejtenie politikáját és nem támaszkodhat kizárólag hires családja nevére.

Abortusz körüli vita az ottawai Carleton Egyetemen

Az utóbbi hónapokban nagyobb politikai vita alakult ki az abortusz körül a Carleton Egyetem diákjai között, miután az egyetem diákszövetsége megpróbálta visszavonni  támogatását egy, a kampuszon működő abortusz-ellenes diákegyesülettől.  Január 9-én a diákegyesület tanácsán ülő 32 egyéb klub túlnyomó többsége megszavazta a Carleton Lifeline nevet viselő abortusz-ellenes csoport hivatalos elismerését és ezzel lehetőséget teremtett, hogy az egyesület pénzügyi támogatáshoz jusson. Te-Anna Bailey,  a diákszövetség egyik koordinátora viszont jelezte, hogy felülvizsgálhatják a Carleton Lifeline tevékenységét, amennyiben a diákok panaszt emelnek a klub ellen, illetve ha azt állítják, hogy diszkriminációt szenvednek az egyesült tevékenysége miatt.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2007 Magyar Krónika Rt.