A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 


 ROVATOK
 Mozaik
 Zsebsite
 Dömötor Ödön
 Táltos Ákos


 FÓRUMOK
 Hozzászólás

 


Kanadai Híradó - December 22, 2006

Ádám Christopher

 

Harper bejelentette a szenátus demokratikus átalakítását

2006 december 13-án Stephen Harper konzervatív miniszterelnök bejelentette, hogy  Kandának a jövőben demokratikusan megválasztott szenátusa lesz.
A közeljövőben  törvénymódosítás nyújt be az alsóházban, melynek megszavazása,  lehetővé tenné a szenátus átalakítását. "Ez a törvényjavaslat megengedné, hogy a kanadai választók maguk döntsenek arról, hogy ki képviselje őket a felsőházban-"nyilatkozta Harper. Hagyomány alapján  a miniszterelnök hatáskörébe tartozik a szenátorok kinevezése. A mostani törvényjavaslat ezen változtatna, de korántsem olyan radikálisan, mint ez első olvasásra tűnhet. A kormányfő javaslata alapján, továbbra is a királynőt képviselő kanadai kormányzó nevezné ki a szenátorokat, azonban a miniszterelnök figyelembe venné a választók döntését.

A 105 képviselőből álló felsőházban jelenleg 10 új szenátort kellene kinevezni az elmúlt év során megüresedett helyek betöltésére.  Kérdés azonban, hogy  az alsóházban, a kisebbségből kormányzó konzervatívoknak lesz-e elegendő szavazata, hogy ez a törvényjavaslat egyáltalán átmenjen.  Harper azzal számol, hogy a Liberális Párt, a legnagyobb ellenzéki erő, ellenzi majd a javaslatot.  "Nem hiszem, hogy parlamenti harc nélkül átengednék a Liberális Párt elképzelését, de mindenképpen pozitív lenne a kanadai nép számára és annak érdeke elsőbbséget élvez ennél a kormánynál" mondta Harper.

Jelenleg a Liberális Pártnak a szenátusban többsége van . A liberálisok 64 szenátorral rendelkeznek, a konzervatívok 23, a haladó konzervatívoknak három és a szocialista új demokratáknak pedig egy képiselője van.  Ezen kívül négy független szenátor is helyet foglal a felsőházban.  Az alsóházban a 2006 január 23-án megtartott választások óta, a Konzervatív Pártnak van a legtöbb képviselője, bár többségük nincsen. Az alkotmány szerint, a mindenkori miniszterelnök az alsóháznak felel, nem pedig a felsőháznak, de szükséges, hogy valamennyi törvényjavaslatot a parlament mindkét háza elfogadja.

A legújabb felmérés szerint a Liberális Párt vezet

A CanWest News és Ipsos Reid felmérése szerint a Liberális Párt erősen vezet Stéphane Dion, miniszterelnök-jelölt megválasztása óta.  Dion igen népszerú Ontarioban és Québecben, Kanada két legnagyobb tartományában.  Felmérések szerint, ha "ma" lennének választások, a lakosság 38 százaléka a Liberális Pártra  szavazna, 32 százalék a Konzervatív Pártra, 13 százalék a szocialista Új Demokrata Pártra, 11 százalék a szeparatista Quebec-i Blokkra és öt százalék a jelenleg parlamenten kívüli Zöld Pártra.

A számokból az derül ki, hogy azok a liberálisok, akik az utolsó választáson átpártoltak  a konzervatívokhoz és az új demokratákhoz, a Paul Martin és Jean Chrétien korszak korrupciós ügyei miatt, most kezdenek visszatérni a Liberális Párthoz.  2007-ben az ellenzék valószínüleg megbuktatja a konzervatív kormányt, de az is elképzelhető, hogy  a kormány saját maga járul hozzá saját megbuktatásához. Amennyiben ez megtörténik, egyre inkább úgy tünik, hogy kemény párbajra számíthatunk  Stephen Harper  és Stéphane Dion között.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2006 Magyar Krónika Rt.