A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 


 ROVATOK
 Mozaik
 Zsebsite
 Dömötor Ödön
 Táltos Ákos


 FÓRUMOK
 Hozzászólás

 


Kanadai Híradó - December 6, 2006

Ádám Christopher

 

Kanada--Egy ország, két nemzet?

Stephen Harper, Kanada konzervatív kormányfője megtette azt, amire idáig nem volt példa az ország történelmében. November 27-én, egy sötét, esős éjszakán, Kanada csendes fővárosában elfogadtatta a kanadai parlamentben 266 igennel és összesen 16 ellenszavazattal kormányának előterjesztését, mely elismeri a québeci nemzet létezését. Az ellenzéki liberálisok többsége, a szeparatista Québeci Blokk és a szocialista Új Demokrata Párt képviselői mind támogatták a kormány javaslatát, mely ugyan nem ad semmilyen új alkotmányos jogot a 7,5 milliós Québec tartománynak, de mégis jelentős horderejű abban a társadalomban, mely az 1995-ben rendezett népszavazáson néhány ezer szavazat hiján, majdnem leszakadt Kanadától. Nyilvánvaló, hogy reálpolitikai és stratégiai megfontolások mozgatják a miniszterelnököt. Harper bizonyára azt is felfogta, hogy tűzzel játszik, amikor előhozza ezt a kényes nemzeti kérdést, melynek szerencsétlen kezelése nemcsak hogy elsodorhatja kisebbségi kormányát, de akár Kanada egységét is veszélyeztetheti. 

A québeci kérdés heves indulatokat vált ki a kanadaiakból és ennek ékes bizonyitéka Michael Chong, a kormányközi ügyekért felelős miniszter váratlan lemondása néhány órával az ominózus parlamenti szavazás előtt. Chong azzal érvelt, hogy nem tudja támogatni kormányának előterjesztését, mivel a "Québeci lakosság nemzetként való elismerése egyenlő az etnikai nacionalizmus elismerésével. Lojális vagyok pártomhoz és pártom vezetőjéhez, de elsőszámű lojalitásomat országom élvezi." Chong szavaival minden bizonnyal a kanadai lakosság jelentős része egyetért és a parlamentben nem ő az egyetlen, aki ellenzi a kormány és valamennyi ellenzéki párt által támogatott inditványt. Gerard Kennedy, a Liberális Párt e hétvégén rendezésre kerülő tisztújitó kongresszusának pártelnöki jelöltje is tiltakozik az inditvány ellen. Tiltakozása azonban hiábavaló, mivel a többi esélyes jelölt és a liberális képviselők jelentős része támogatja a kormány indítványát.

Chong lemondása kinos lesz Harper számára, de a miniszterelnök valószinűleg azzal számol, hogy a kiesés ellenére döntése stratégiailag helyes volt. A kanadai parlament mindenképpen szembe találta volna magát a nemzeti kérdéssel, hiszen az 54 képviselővel rendelkező Québeci Blokk vezetője, Gilles Duceppe, néhány hete már jelezte, hogy indítványt terjeszt elő, mely elismerné, hogy Québec tartomány egy nemzetet képez. Duceppe a kanadai politikai elit egyik legtapasztaltabb politikusa és felismerte, hogy inditványa időzített bimbával egyenértékű, mely, amikor robban, darabokra töri szét mind a konzervatívok mind a liberálisok esélyét Québecben a következő parlamenti választáson. A francia tartományban összesen 10 képviselővel rendelkező konzervatívok nem alakíthatnak többségi kormányt a 2007-ben esedékes választáson mandátumaik számának növelése nélkül.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2006 Magyar Krónika Rt.