A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 


 ROVATOK
 Mozaik
 Zsebsite
 Dömötor Ödön
 Táltos Ákos


 FÓRUMOK
 Hozzászólás

 


Kanadai Híradó - November 6, 2006

Ádám Christopher

 

Stephen Harper miniszterelnök is az 1956-os magyar forradalomra emlékezett
A kanadai külügyminiszter Budapestre utazott

Stephen Harper, Kanada konzervatív kormányfője közleményt adott ki az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 50. évfordulójának alkalmából. „Ötven évvel ez- előtt, a magyarok fellázadtak kommunista kormányuk ellen...Ma együtt tisztelgünk valamennyi kanadai magyarral és emlékezünk mindazokra akik életüket vesztették a forradalomban. Lehet, hogy 1956-ban eltiporták a reményeket, de a forradalom előkészítette az utat a szabadsághoz, mely eljött három és fél évtizeddel késöbb—„áll a Harper által angol és francia nyelven közzétett nyilatkozatban. Harper a kanadaiak nyitottságára is utalt amikor megjegyezte, hogy 1957-ben csaknem 40 ezer magyar menekült érkezett Kanadába. Kanadát Peter MacKay külügyminiszter képviselte Magyarországon október 23-án, az ötvenedik évfordulóra rendezett ünnepségeken. Látogatása alatt találkozott Göncz Kinga, magyar külügyminiszterrel is. MacKay megjegyezte, hogy Halifaxból származik és 1956-57-ben oda érkezett több ezer magyar. "Az óceán felől hozzánk érkező magyarok számára ez volt Kanada kapuja, akárcsak korábban, a II. világháború után" – mondta MacKay. A két külügyminiszter a vízumkényszerről is tárgyalt. MacKay jelezte, hogy a 2001-ben visszaállított vízumkényszer ügyét is kivizsgálja a kanadai kormány. Bár Göncz Kinga szerint nyitottságot érzékelt Kanada részéről, érdemes megjegyezni, hogy jelenleg kisebbségi kormánya van az országnak és elképzelhető, hogy jövő tavasszal megbukik a kormány és újra az urnákhoz vonulhatunk. Ebben az esetben, valószínű hogy elmarad a vízum kérdés tisztázása és a vízum lehetéges eltörlését is elhalaszthatják.

Csak útlevéllel utazhatnak a kanadaiak az Egyesült Államokba

Ne hagyja otthon útlevelét ha az USA-ba repülővel utazik—ezt üzente a kanadai állampolgároknak David Wilkins, az Ottawába delegált amerikai nagykövet. 2007 január 8-tól csak útlevéllel léphetnek be az Egyesült Államok területére a repülővel utazók. Mint ismert, idáig bármilyen fényképes igazolvánnyal is átlehetett lépni a határt. „Arra serkentek minden kanadait ás amerikait, hogy váltsanak ki útleveleket—„mondta Wilkins. A kanadai lakosság többsége azonban továbbra sem rendelkezik útlevéllel. 2007.január 8-tól még a felszállás előtt, a kanadai repülőtereken kell átesni az útlevélkezelésen, melyet az amerikai Homeland Security Kanadába küldött vámosai intéznek majd.. Autóval, bússzal, vagy vonattal az USA-ba érkező kanadaiak 2009-ig léphetik át a határt útlevél nélkül. Az amerikai nagykövet attól tart, hogy ünnepek idején utazók nehéz helyzetbe kerülhetnek, ha a rég megszokott szabályokat veszik figyelembe és otthon felejtik útlevelüket.

Valószínű, hogy mégsem nevezik át Montreál történelmi sugárutját

Valószínűleg megbukott Gerald Tremblay montreáli polgármester terve, hogy átnevezi a Park Avenue sugárutat Robert Bourassa egykori liberális kormányfője nevére. Október 31-én kiderült, hogy Helen Fotopulos, az érintett kerület polgármestere és Tremblay pártjának valamennyi kerületi képviselője ellenzi az átnevezést. Ezzel az önkormányzati képviselők csatlakoznak a montreáli lakosság többségéhez, mely felháborodással, tüntetésekkel és egy petícióval reagált a város terveire. Fotopulos szerint be kell ismerni, hogy a Park Avenue kilátásba helyezett átnevezése hiba volt, hiszen a súgárúton lévő üzlettulajdonosok és a lakosság hevesen ellenezték ezt. Évtizedek folyamán a Park Avenue és környéke számos bevándorlási hullámnak adott otthont és különösen a görögök kötődnek az úth nevéhez. Egy görög közösségi szervezet már hivatalos panaszt is benyújtott Montreál önkormányzatának a tervezett átnevezés miatt. A Montreal Gazette pedig azzal próbált segíteni a helyzeten, hogy felkérte olvasóit, javasoljanak más útat, teret, vagy intézményt melyet átlehetne nevezni a tíz éve meghalt québeci kormányfő emlékére. 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2006 Magyar Krónika Rt.