A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 


 ROVATOK
 Mozaik
 Zsebsite
 Dömötor Ödön
 Táltos Ákos


 FÓRUMOK
 Hozzászólás

 


Kanadai Híradó - Szeptember 25, 2006

Ádám Christopher

 

Már csak négy esélyes jelölt maradt a liberális versenyben

A október 1-én véget ért, úgynevezett "super hétvége" után, összesen négy esélyes jelölt marad a Liberális Párt vezetői posztjáért indított versenyben.

A párttagságnak alkalma volt azokra a küldöttekre szavazni, akik egy-egy jelöltet támogatnak majd a decemberi pártelnöki választáson. A küldöttek kiválasztásából kiderült: Michael Ignatieff-nek van a legtöbb támogatója és ő nyerheti majd az első fordulót a több fordulóból álló decemberi szavazáson. Ignatieff szerezte meg a küldöttek 30 százalékát, ezzel megelőzve legesélyesebb kihívóját, Bob Rae-t, aki 20 százalék támogatottságot tudhat magáénak. Harmadik helyre került Gerard Kennedy 17 százalékkal, negyedikre pedig a verseny egyedüli québeci jelöltje, Stéphane Dion, akire a küldöttek valamivel kevesebb mint 17 százaléka fog voksolni. Robert Fife, a CTV kanadai televízió politikai szakértője szerint Ignatieff a legesélyesebb jelölt. "Úgy tűnik, hogy Ignatieff nem csak, hogy vezet, de valószínűleg ő lesz a párt új vezetője is"--vélekedett Fife. Keith Boag, a CBC közszolgálati televízió politikai szakértője szerint viszont még nem ennyire biztos a verseny kimenetele, amelynek jó eséllyel Rae lehet a győztese, a második, vagy esetleg a harmadik fordulóban. Ehhez még az kell, hogy a versenyből kiesett, vagy visszalépett jelöltek arra kérjék küldötteiket, hogy Rae mellett törjenek lándzsát. Körülbelül 5300 küldött vesz részt a november 29-én Montreálban kezdődő több napos Liberális Párti kongresszuson.

Johnson vezeti a vizsgálatot a québeci híd összeomlásának ügyében

Pierre-Marc Johnson, Québec tartomány egykori kormányfője vezeti majd azt a vizsgálatot, amelynek az lesz a feladata, hogy kiderítse, hogy mi okozta a Laval-t és Montreál-t összekötő országúton lévő egyik felüljáró az összeomlását.

Johnsont Jean Charest liberális tartományi miniszterelnök nevezte ki a vizsgálóbizottság élére. Johnson 1985-ben összesen két hónapig volt a tartomány Parti Québécois kormányának miniszterelnöke. A múlt hétvégén történt tragédia során 5 személy vesztette életét. A felüljáró húsz méteres szakasza omlott le és óriási betontömbök zuhantak az autósztrádán lévő kocsikra. Több mint huszonnégy órába telt mielőtt a hatóságok eltudták takarítani a romokat. A forgalmas útszakaszt le kellett zárni, igy a hétvégét követő első munkanapon sokan kénytelenek voltak vonattal és autóbusszal munkába menni. A québeci kormány számos más hidat is meg fog vizsgálni a tragédia nyomán, míg Johnson vizsgálata azt próbálja majd kideríteni, hogy történt-e mulasztás a kormány, az állam, vagy egy állami szervezet részéről, amely nélkül megakadályozható lett volna a halálos összeomlás.

Felháborodást okozott egy kanadai anglikán Püspök

Felháborodást és megvetést váltott ki Terence Finlay, egy nyugdíjazott anglikán püspök, miután egy azonosnemű házaspárt adott össze egy United Church templomban.

Az anglikán kánonjog tiltja az azonosneműek házasságot, de a liberálisabb United Church többnyire szabadkezet ad az egyházközségeknek ebben a kérdésben. Az anglikán egyházban nagy vihart kavart világszerte az azonosneműek házasságának kérdése és meglehet, hogy kettészakad az egyház a megosztó ügy miatt. Kanadában 2007 júniusában döntenek ez ügyben, de számos pap már jelezte: amennyiben az egyház engedélyezteti az egynemű házasságot, kilépnek a kanadai anglikán egyházból, egyházközségeikkel együtt. A konzervatívabb afrikai és ázsiai anglikánok pedig állítólag a liberálisabb kanadai és amerikai egyház kizárását tervezik az anglikán világegyházból. 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2006 Magyar Krónika Rt.