A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 


 ROVATOK
 Mozaik
 Zsebsite
 Dömötor Ödön
 Táltos Ákos


 FÓRUMOK
 Hozzászólás

 


Kanadai Híradó - Szeptember 25, 2006

Ádám Christopher

 

"Magyarország leghosszabb és legsötétebb éjszakája"

A kanadai médiában kimerítően foglalkoztak a budapesti összecsapásokkal.

A kanadai internetes médiában vezetőhírként foglalkoztak a szeptember 18-án éjjel és szeptember 19-re virradóra Budapest belvárosában történt, Magyarországon 1989 óta precedens nélküli, összecsapásokkal. A Radio-Canada francia nyelvű közszolgálati televízió honlapján arról írtak, hogy szeptember 18-án a magyar parlament előtti 10 ezer tüntetőből álló békés demonstráció--melyen Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök lemondását követelték--gyorsan erőszakossá vált és az összegyűlt tömeg egy része átment a közeli Szabadság téren lévő Magyar Televízió székházához, és azt ostromolta órákon keresztül. A Radio-Canada beszámolója szerint 150-en (főleg rendőrök) sebesültek meg a harcok folyamán. A macskaköveket fölszedték és azokkal törték be a székház ablakait.

A CTV kanadai televízió honlapja címoldalán foglalkozott a magyarországi hírrel és megjegyezte, hogy az MTV ostroma több mint 5 órahosszat tartott, melynek folyamán a tüntetők behatoltak az épületbe, és erőszakkal az éppen  folyó televízió műsor szüneteltetésére kényszerítették a közszolgálati televízió adását. A CTV információi szerint "több ezer" vidéki rendőrt vezényeltek Budapestre, de így is csak szeptember 19-én, hajnal 3 órára tudták visszafoglalni az MTV megostromolt, felgyújtott és megrongált székházát.

A CTV honlapján megírták, hogy a tüntetéssorozat és az ostrom Gyurcsány  kiszivárogtatott, a szocialista kormánytagokhoz intézett beszéde miatt történt, melyben a magyar miniszterelnök--káromkodások közepette--bevallotta, hogy az április választások alatt hazudott a kormánypárt. "Elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél, két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy azt nem tudtuk korábban elképzelni, hogy azt a Magyar Szocialista Párt és a liberálisok kormányzása azt valaha is megteszi. És közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig. Semmit. Nem tudtok mondani olyan jelentős kormányzati intézkedést, amire büszkék lehetünk, azon túl hogy a szarból vissza hoztuk a kormányzást a végére. Semmit. Ha el kell számolnunk az országnak, hogy mit csináltunk négy év alatt, akkor mit mondunk?"--Nyilatkozta Gyurcsány saját kormányának, valamint elődjének--Medgyessy Péternek--a teljesítményéről.
A CTV arról is tudósított, hogy Gyurcsány még azt is mondta, hogy "majdnem belehalt," abba hogy két évig, úgy kellett csinálnia, mintha kormányozna.
A CTV beszámolt arról, hogy az MTV székházát védő rendőrök könnygázzal és vízágyúkkal próbálták megvédeni a Szabadság                  téri székházat, de kudarcot vallottak, amikor a randalírozók megtámadták a teherautójukat és egyéb rendőri gépjárműveket. A békésebb tüntetők kimenekítették a rendőröket az égő teherautókból.

A Canwest médiahálózat canada.com című honlapján is foglalkoztak a budapesti eseményekkel és megjegyezték, hogy a tüntetők többnyire jobboldali fiatalok voltak. A canada.com által közölt Canadian Press cikk szerint Gyurcsány Ferenc határozottan jelezte, hogy nem áll szándékában lemondani. "Maradok és végzem munkámat."--mondta Gyurcsány, aki jelezte, hogy ez 1989 óta ez volt "Magyarország leghosszabb és legsötétebb éjszakája."

A canada.com-on megjelent cikkből kiderült: a budapesti rendőrség (a felhívott vidéki rendőrök segítségével) fokozottan védi a Szabadság téren lévő MTV székházat, az amerikai nagykövetséget és a Magyar Nemzeti Bankot
az esetleges támadások ellen. Szeptember 19-én a parlamenti előtti tüntetések tovább folytatódnak és továbbra is a kormány lemondását követelik. Kovács László, az Európai Unió egyik minisztere Brüsszelben azt mondta, hogy a jelenlegi rendbontás veszélybe sodorhatja Magyarország stabilitását és jövőjét.

A kanadai sajtó és a világsajtó nagy része részben a magyarországi HírTV-nek köszönhetően kaphatott gyors, helyszíni tudósításokat és felvételeket az ostromról. A HírTV helyszíni tudósítója "fiatal forradalmároknak" nevezte az MTV ostromlóit. Ez a megjegyzés később felháborodást váltott ki kormánykörökben. Lapzártakor több ezer tüntető követelte a kormány lemondását a parlament előtti Kossuth Téren ahol az Index című magyar lap tudósítója szerint "külföldi tévétársaságok várták készenlétben a téren a balhét." Közben a Gallup közvéleménykutató cég felmérése szerint a magyar lakosság 43%-a úgy gondolja, Gyurcsánynak le kell mondania, míg 34%-a ezzel ellentétes állásponton van.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke is lemondásra szólította fel Gyurcsányt. "A kormányfőnek mennie kell, vigye a csomagját és jöjjön egy korlátozott felhatalmazású szakértői kormány"--mondta az ellenzéki vezető szeptember 19-én a sajtónak.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2006 Magyar Krónika Rt.