A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 


 ROVATOK
 Mozaik
 Zsebsite
 Dömötor Ödön
 Táltos Ákos


 FÓRUMOK
 Hozzászólás

 


Kanadai Híradó - Szeptember, 2006

Ádám Christopher

 

Drámaian növekszik az Afganisztánban elesett kanadai katonák száma

Összesen 5 kanadai katona halt meg Afganisztánban szeptember 3-án a tálibok ellen folytatott harcokban. A harcok Afganisztán déli részén folytak, körülbelül 15 kilométerre Kandahartól, a kiszáradt Arghandab folyó partjain. A Medusa nevet viselő akcióban Christopher Reid, Kevin Dallaire, Bryce Keller és Vaughan Ingram kanadai katonák vesztették életüket. A The Globe and Mail című napilap információi szerint valószínű, hogy kb. 50 tálib harcost öltek meg a csatában, bár egyes NATO források szerint ez a szám akár 200 is lehet. A kanadai áldozatokon kívül 14 brit katona is életét vesztette a harcban amikor lezuhant a Nimrod MR2 típusú repülőgépük. Szeptember 4-én pedig egy baleset egy újabb kanadai katona életét követelte. Összesen 32 kanadai vesztette életét a 2001 óta tartó afganisztáni háborúban.

Egyre hangosabbak azok a hangok, amelyek a kanadai hadierők kivonulását követelik Afghanisztánból. Jack Layton, a baloldali Új Demokrata Párt (NDP) vezetője felszólította Stephen Harper konzervatív kormányát arra, hogy 2007 februárjáig vessen véget Kanada afganisztáni missziójának és hozassa haza a katonákat. "Ez egy rossz misszió Kanada számára. Nincsen világosság az alagút túlsóoldalán"--mondta Layton. Nem valószínű, hogy az NDP tiltakozása elősegíti a katonák kivonulását, hiszen májusban a kanadai parlament úgy döntött, hogy 2009-ig fog tartani az ország afganisztáni missziója.

A kanadaiak mégis támogatják a konzervatív kormány külpolitikáját?

A The Globe and Mail-ben és a CTV televízión közzétett közvélemény-kutatással ellentétben, egy újabb felmérés azt mutatja, hogy a kanadaiak többsége támogatja Stephen Harper miniszterelnök Izrael-barát politikáját. Az új felmérést a Compas nevű cég készítette a bevallottan jobboldali The Western Standard közéleti kétheti lap részére. A felmérés szerint a lakosság 64 százaléka egyetért Harper külpolitikájával, míg 22 százaléka ellenzi, 15 százalékának pedig nem volt határozott álláspontja. A Standard augusztus 28-ai számában megjelent terjedelmes felmérés legmeglepőbb eredménye az, hogy még Québec tartományban is támogatják a kormány közép-keleti politikáját. A Compas szerint a québeci lakosság 51 százaléka támogatja Harper pozícióját, míg 34 százaléka ellenzi azt, a megkérdezettek 16 százaléka nem tudott válaszolni a kérdésre. Amikor azt kérdezték a válaszadóktól, hogy egyetértenek-e azzal, hogy a Hezbollah továbbra is rajtamaradjon Kanada terrorista listáján, a lakosság 69 százaléka egyetértett ezzel, csak összesen 14 százaléka fejezte ki ellenvéleményét.

Megszűnt a St. John's repülőtérről induló londoni járat

Az Air Canada megszüntette a Newfoundland tartomány fővárosából induló londoni járatot, amely a nemzeti légitársaság szerint vesztességes volt. Ezzel a döntéssel egyetlen európai járat sem köti össze Newfoundlandot Európával. Utoljára a második világháború idején állt elő egy ehhez hasonló helyzet. Andy Wells, St. John's polgármestere felháborodásának adott hangot amikor "arrogánsnak", valamint "teljesen érzéketlennek" minősítette az Air Canada egyik igazgatóját és a légitársaság döntését. A kelet-kanadai tartomány nemcsak a várható gazdasági kiesés miatt nehezményezi a járat megszüntetését, hanem azért is mert nagyon sok családnak vannak még közeli rokonai Angliában. Keith Collins, St. John's nemzetközi repülőterének elnöke kétli, hogy a St. John's-Heathrow járat egyáltalán vesztességes lett volna. Szerinte az Air Canada döntése egy nagyobb stratégia része, mely az Új-Skócia tartományban lévő Halifax nemzetközi repülőteret próbálja erősíteni és kiépíteni a keleti régióban lévő többi repülőtér kárára. 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2006 Magyar Krónika Rt.